VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

10 14. Seimo URK savo pareiškimu reagavo į tarptautinio terorizmo plitimą

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK), reaguodamas į tarptautinio terorizmo plitimą ir jo keliamas grėsmes regionui ir visam pasauliui, priėmė pareiškimą "Dėl kovos prieš tarptautinį terorizmą".
Toks dokumentas priimtas, išklausius Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijų informaciją dėl tarptautinės bendruomenės veiksmų, kovojant prieš Irako ir Levanto islamo valstybės (ISIL) grupuotę Irake ir Sirijoje.
Komiteto nariai su ministerijų pareigūnais aptarė Lietuvos prisidėjimo prie tarptautinės bendruomenės veiksmų kovojant prieš tarptautinį terorizmą galimybes.
Pareiškime URK nariai pasmerkė Irako ir Levanto islamo valstybės (ISIL) grupuotės įvykdytas užsienio valstybių piliečių egzekucijas, taip pat pabrėžė, jog masinės tikslinės etninių, religinių mažumų, ypač krikščionių, žudynės ir represijos, agresyvi "teroro komunikacija", siekiant bauginti ir patraukti užsienio kovotojus, yra nusikalstami, smerktini veiksmai.
Komitetas sveikina Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) iniciatyvą ir jos pastangas kuriant plataus masto tarptautinę koaliciją kovoje prieš Irako ir Levanto islamo valstybės (ISIL) grupuotę bei reiškia tvirtą paramą atskirų NATO ir ES valstybių narių sprendimams prisidėti prie plintančio konflikto sustabdymo ir jo pasekmių mažinimo tiek karinėmis, tiek humanitarinėmis priemonėmis.
Tačiau Seimo Užsienio reikalų komitetas akcentuoja, jog priemonės, naudojamos kovoje prieš tarptautinį terorizmą, negali pažeisti demokratinės tarptautinės bendruomenės pripažintų tarptautinės teisės normų, ypač įsipareigojimų žmogaus teisių apsaugai. Taip pat, akcentuodamas šių metų rugsėjo 24 d. Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje priimtos rezoliucijos dėl terorizmo keliamų grėsmių tarptautinei taikai ir saugumui svarbą, komitetas ragina Lietuvos Vyriausybę įgyvendinti šią rezoliuciją ir imtis reikiamų priemonių užkertant kelią asmenų vykimui dalyvauti teroristinėje veikloje užsienyje ir užkertant finansinę ir kitokią paramą šiai veiklai.
Lietuvos Vyriausybė taip pat raginama prisidėti prie tarptautinės bendruomenės veiksmų kovojant prieš tarptautinį terorizmą ir Irako ir Levanto islamo valstybės (ISIL) grupuotę Irake ir Sirijoje diplomatinėmis ir politinėmis priemonėmis ir teikiant humanitarinę pagalbą, ekspertinę ir kitą būtiną paramą.

Atgal