VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

11 22. Kariuomenė patikrins, kaip veikia mobilizacinė sistema

Kitų metų gegužę Lietuvos kariuomenė rengia didžiausias visų Greitojo reagavimo pajėgų pratybas "Žaibo kirtis", kuriose pirmą kartą po maždaug 15 metų patikrins ir tai, kaip Lietuvoje veikia mobilizacinė sistema.
"Mes esame turėję tokias pratybas, kaip "Pavasario vėjas", tai buvo grynai nacionalinės pratybos, jos jau ilgą laiką nebevyko, mes daugiau koncentravomės į tarptautines pratybas, misijas užsienyje. Atsižvelgiant į šių dienų aktualijas ir situaciją, kurią turime aplink mūsų šalį, mes treniruosime savo greitojo reagavimo pajėgas. (...) Tai bus turbūt stambiausios pratybos su mūsų kariuomenės junginiais Lietuvoje ir vienos stambiausių lyginant net ir tarptautines pratybas, ir bandysime tuo metu vesti dalinę mobilizaciją viename iš Lietuvos regionų, norėdami patikrinti, kaip ta mobilizacinė sistema suveiks", - sakė kariuomenės vadas gen. mjr. Jonas Vytautas Žukas.
Pasak kariuomenės vado, toks mobilizacinės sistemos patikrinimas bus pirmas "po kokių 15 metų".
Kalbėdamas bendrai apie kovinį rengimą, kariuomenės vadas pažymėjo, kad šioje srityje ketinama aktyviau bendradarbiauti su kitomis šalies jėgos struktūromis ir sukarintomis organizacijomis - Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Viešojo saugumo tarnyba, Valstybės apsaugos departamentu, Lietuvos šaulių sąjunga.
"Rengiantis šalies gynybai yra būtina bendromis pratybomis gerinti tarpusavio sąveiką, kad esant reikalui žinotume, ko vieniems iš kitų tikėtis, kaip geriausiai galime šias tarnybas panaudoti ginkluotųjų pajėgų sudėtyje, kaip keistis informacija ir t.t. Vienos iš tokių pratybų - kasmet gruodį vykstančios tyrinėjamosios pratybos "Gintarinė valia", - teigė J. V. Žukas.
Pasak kariuomenės vado, svarbia mūsų karių kovinio rengimo dalimi kitąmet išliks bendros pratybos ir sąveikos gerinimas su sąjungininkais.
"Įgyvendindami NATO viršūnių susitikimo Velse sprendimus, ir toliau didinsime NATO pratybų skaičių Lietuvoje. Jau esame NATO vadovybei deklaravę keletą kasmetinių nacionalinių pratybų, į kurias kviesime prisijungti ir kitų NATO šalių karius. Tai - Sausumos pajėgų pratybos "Geležinis vilkas", neseniai pasibaigusios pratybos "Geležinis kardas", Sausumos pajėgų prieštankinių padalinių pratybos "Medžiotojas", Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) pratybos "Liepsnojantis kalavijas" (SOP) ir karinių jūrų pajėgų pratybos "Kormoranas", - teigė J. V. Žukas.
Kariuomenės vadas informavo, kad Lietuvos kariai kitąmet dalyvaus ir įvairiose pratybose užsienyje. Tarp didesnių, jis išskyrė birželį Baltijos jūroje vyksiančius jūrinius mokymus "Baltops", spalį Ispanijoje, Portugalijoje ir Italijoje vyksiančius 2016 m. NATO greitojo reagavimo pajėgų vertinamąsias pratybas "Trident juncture", lapkritį Lenkijoje vyksiančius korpuso lygmens štabų mokymus "Compact Eagle" ir Vokietijoje vyksiančias JAV Sausumos pajėgų Europoje rengiamas lauko taktines pratybas "Saber Juncture".

Atgal