VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

12 12. Lietuva turi ko pasimokyti iš Airijos

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė susitiko su neseniai paskirtu Airijos ambasadoriumi Lietuvoje Deividu Nūnanu (David Noonan) ir aptarė abejų šalių bendradarbiavimo galimybes. „Lietuva ir Airija yra labai panašios, abi šalys daug dėmesio skiria žemės ūkiui, o kadangi mūsų valstybė yra labai jauna, galime įgauti daugiau patirties iš gerųjų Airijos pavyzdžių“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė.

Ministrė taip pat padėkojo ambasadoriui už Airijos suteiktą paramą ir solidarumą dėl Rusijos embargo. Baltijos šalys, tarp jų ir Lietuva, bene labiausiai nukentėjo Rusijai paskelbus apie draudimą įvežti žemės ūkio produktus, daugiausia nuostolių patyrė pieno ir mėsos sektoriai. Lietuva yra suinteresuota plėstis ir ieškoti naujų stabilesnių rinkų negu Rusijos, todėl daug dėmesio ketinama skirti įvairioms bendradarbiavimo formoms.

Anot Deivido Nūnano, dar prieš 15 metų Airija daugiausia orientavosi į Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos rinką, vėliau pradėta ieškoti galimybių patekti į kitas Europos bei Azijos rinkas ir šios paieškos davė rezultatų.  Žemės ūkio ministrė patikino ambasadorių, kad Lietuva  ketina intensyviai dirbti ir su JAV rinka, vežti ten mėsos produktus. Įsigaliojus įstatymams dėl ritualinio skerdimo, mūsų verslas turės daugiau galimybių patekti į Rytų rinkas, tarp jų – į Jungtinius Arabų Emyratus.

„Nuo kitų metų naikinamos pieno kvotos. Airija yra sektinas pavyzdys, iš kurio galima pasimokyti. Lietuva šiems pokyčiams dar nėra pasiruošusi, tačiau ketiname įvesti pakeitimus ir manome, kad Lietuva toliau išliks konkurencinga tarptautinėse rinkose“, – sakė ministrė. D. Nūnanas pasveikino Lietuvos sprendimą daugiau dėmesio skirti gyvulininkystei ir eksportuoti mėsos produktus. Anot jo, mėsinė galvijininkystė – tai ilgas ir nelengvas procesas. „Airija šiuo metu orientuojasi į kokybiškos avienos ir jautienos gamybą bei šių mėsos produktų eksportą“, –  kalbėjo Airijos ambasadorius D. Nūnanas.

Ambasadorius išreiškė viltį, kad Airija ir toliau bendradarbiaus su Lietuva. Jis pakvietė mūsų specialistus atvykti į jų kraštą ir įgyti daugiau praktinių žinių. Lietuvos žemės ūkio ministrė savo ruožtu pakvietė Airijos atstovus atvykti į Lietuvą rudenį, kai bus organizuojamas Pasaulinis pienininkystės kongresas.

 Airijoje gyvena bene didžiausia lietuvių bendruomenė Europoje, kurie, emigravę į kitą šalį, nepamiršta žemės ūkio tradicijų ir puoselėja jas ten.

2013 m. į Airiją daugiausia eksportuota: miežių, dešrų, sūrių ir varškės, mielių, paukštienos.Prekyba su Airija užima svarbią Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais dalį. 2013 m. žemės ūkio ir maisto produktų eksportas į Airiją sudarė 12,2 mln. eurų.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Atgal