VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

12 12. Krašto apsaugos viceministras: "Esame pasirengę sudaryti visas sąlygas JAV pajėgų buvimui Lietuvoje"

Lietuva tikisi ir toliau aktyviai bendradarbiauti su JAV, siekiant praktiškai įgyvendinti NATO viršūnių susitikime Velse priimtus sprendimus, sakė krašto apsaugos viceministras Marijus Velička, susitikęs su JAV valstybės departamento sekretoriaus patarėju Europos ir Eurazijos klausimais pavaduotoju Eriku Rubinu (Eric Rubin).
Susitikime, pasak Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, taip pat aptartos NATO saugumo užtikrinimo priemonės Baltijos šalių regione, saugumo situacija Ukrainoje ir galimos jos paramos priemonės, tolesnės Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo tarptautinėse operacijose perspektyvos.
"Esame pasirengę sudaryti visas sąlygas JAV pajėgų buvimui Lietuvoje. Padidėjęs gynybos biudžetas leis mums vystyti poligonų plėtros projektus, gerinti karių treniravimosi sąlygas ir suteikti reikalingą priimančiosios šalies paramą", - susitikime minėjo M. Velička.
Svečias patikino viceministrą, kad JAV puikiai supranta mūsų regiono saugumo situaciją ir kad saugumo priemonės bus tęsiamos ir stiprinamos.
"Manau, nuo pat įvykių Ukrainoje pradžios siunčiate rimtą žinutę apie atsakingą požiūrį į savo krašto gynybą. JAV sveikina Lietuvos tvirtą įsipareigojimą didinti gynybos finansavimą, kurti aukštos parengties pajėgas, kariuomenės modernizavimo planus - tai valios gintis demonstravimas", - sakė E. Rubinas. Pasak jo, šiame kontekste JAV žymiai lengviau priimti sprendimus dėl Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvos finansavimo. "Tikimės, kad tai leis dar sustiprinti ir išplėsti saugumo užtikrinimo priemones regionui", - teigė svečias.
Viceministras M. Velička taip pat pabrėžė, kad JAV karių buvimas Lietuvoje tai - investicija į sąveiką bet kokio tipo grėsmėms atremti. "Lietuva yra pasirengusi ir toliau tvirtai laikytis įsipareigojimų, remti JAV, Aljanso tikslus tarptautinėse operacijose. Esame priėmę sprendimą dalyvauti koalicijoje prieš ISIS, siunčiant instruktorius, tęsime dalyvavimą mokymo misijoje "Tvirta parama" Afganistane", - sakė viceministras.
JAV yra vienos svarbiausių Lietuvos partnerių gynybos srityje. JAV politinė parama ir karinė pagalba didele dalimi lėmė tai, kad 2004 m. Lietuva tapo Aljanso nare. Lietuva aktyviai įsitraukė į JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos kovą su terorizmu. Įvairias JAV mokymo institucijas yra pabaigę daugiau kaip 300 kariškių.
JAV jau keturis kartus vykdė NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse. Šių metų kovą, reaguodamos į įvykius Ukrainoje, JAV pirmosios sustiprino oro policijos misiją ir Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose dislokavo papildomus šešis naikintuvus F-15 "Eagle".
Nuo balandžio 26 d. Baltijos šalyse ir Lenkijoje buvo dislokuota apie 600 nuolat besirotuojančių JAV karių.
JAV ir Lietuvos kariuomenės nuolat bendradarbiauja tarptautinėse pratybose.

Atgal