VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

05 19. Kėdainiuose savivaldybės Taryboje Darbo partija po eilės kadencijų neteko daugumos ir mero

Vaclovas Volkus

Artėjant Kėdainių rajono savivaldybės Tarybos ir mero rinkimams pasirodžius juose dalyvaujančių partijų sąrašiniams atstovams, merų kandidatūroms, daug metų rajono Taryboje šeimininkavę Darbo partijos atstovai sunerimo. Tam pagrindas buvo žiniasklaidos puslapiuose nuskambėjusi Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų informacija, kad aukšti Darbo partijos atstovai rajono Taryboje, Kėdainių miesto seniūnijoje piktnaudžiauja valdžia, naudojasi tarnybinėmis mokėjimo kortelėmis, kad jiems pritaikyta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Po tokios viešos informacijos Savivaldybės administracijos direktorius, miesto seniūnas atsistatydino. Nepridėjo gėrio Darbo partijai „Vikondos“ vadovų triukšmingas ledų švenčių organizavimas, masinis girtavimas vaikų ir paauglių akivaizdoje. Spauda rašė: „Gausybės girtų ir agresyvių piliečių, gaivališkų pasistumdymų, keliaaukščių keiksmų aplinkoje padorūs žmonės piktinosi, jautėsi nejaukiai.“ „Medikai jau ne pirmus metus liudija“, - rašo vienas laikraštis,- „kad ledų švenčių naktis jiems virsta darbo naktimi“. „Net iš tribūnos sklidusios ne visai rišlios kalbos, teko matyti įkaušusių veidus, girdėti, kaip su stikleliu rankose linkima: „Į sveikatą“. O „Vikondos“ krikštatėvio žiniasklaida papūgiškai postringauja, kaip viskas gražu, kaip puikiai pasirengta. Masinis girtavimas, nekultūringumas pateisinamas: „Žmonėms reikia atsipalaiduoti“. Tokių scenų nėra švenčiant miesto gimtadienio šventę.

Kyla nepasitenkinimas rajono valdžia, kada vieni biudžetininkai, sulaukę pensinio amžiaus, gerai dirbantys atleidžiami iš darbo, o kiti, susieti su DP, dėl to lieka ramūs. Tokia praktika tęsėsi ne vienus metus.

Daug neaiškumų būna, kada „Vikondos“ įmonės perka statinius, galop jų neprižiūri, o vėliau sunykusius bando parduoti savivaldybei. Žmonėms nusibodo vis tie patys veidai savivaldybėje.

Darbo partijos ir jos savivaldybės Tarybos veiklai „nušviesti“ Taryboje balsų užteko, norint iš rajono biudžeto finansuoti savo laikraštį „Rinkos aikštė“, vietos televiziją. Tam skyrė 120 tūkstančių litų “Rinkos aikštei” ir 360 tūkstančių televizijai.

Tai, o gal ir kitus negatyvius faktus pastebėjo rajono rinkėjai. Rinkimų kampanijos metu stebėta besaikė DP valdžios panegirika, rajono vadovų liaupsinimas, tuo pačiu negerbiant konkurentų į savivaldybės Tarybą, mero postą, nesilaikant elementarios politinės kultūros, etikos ir dorovės normų. Vyko plūdimas, pravardžiuojant neišmanėliais, kenkėjais, chunveibinais. Didžioji to purvo dalis teko pretenduojančiam į mero postą UAB „Daumantai LT“ direktoriui Sauliui Grinkevičiui.

Tokio purvo drabstymo uoli veikėja buvo laikraščio „Rinkos aikštė“ vadovė Vitalija Surgautienė, buvusi priemiestinio stambaus kolūkio komunistų partijos sekretorė. Senu įsiteikimo kompartijos šulams įpročiu ji pasitarnavo naujiems šeimininkams. Ši ponia savais paskviliais, nemokamais laikraščio dalinimais perlenkė lazdą, o tai davė priešingus rezultatus. Rinkėjai pasvėrė vienos pusės demagogiją ir kitos pusės – S. Grinkevičiaus santūrumą, jo komandos korektišką rinkiminę kampaniją. Antrojo turo metu už S.Grinkevičių balsavo 53,49 proc. rinkėjų. Vicemerė N.Naujokienė rinkimus pralaimėjo.

Daugelį metų gajų „Kėdainių sindromo“ įvaizdį formavusi „Rinkos aikštė“ patyrė fiasko.

Per pirmą savivaldybių tarybų rinkimų turą kovo 1 dieną buvo išrinkta rajono Taryba. DP, anksčiau turėjusi 16 mandatų, neteko 3-jų ir liko su 13 mandatų (iš viso rajono Taryboje 27 mandatai). Tai buvo skaudus smūgis DP, nes ji Taryboje neteko daugumos. Keturios partijos – Laisvės sąjunga – liberalai gavo 6 mandatus (jų tarpe S.Grinkevičius), Liberalų sąjūdis – 2, konservatoriai – krikdemai – 2, valstiečiai su žaliaisiais – 2 ir socdemai - 2. Minėtos partijos, išskyrus socdemus, sudarė dvylikos koaliciją. Socdemai į koaliciją su DP ir minėtos12 koaliciją nėjo. Jie rems tą pusę, kuri, jų nuomone, siūlys „teisingus“ sprendimus..

DP rajono skyriaus vadovai, po daugelio metų praradę rajono savivaldybės Taryboje daugumą, nerimo, ieškojo teisybės, rašė į VRK skundus, prašė anuliuoti antro rinkimų turo rezultatus. Iš 14 VRK narių 13 skundus atmetė, 1 prieštaravo. Komisija pripažino Kėdainių savivaldybės Tarybos ir mero rinkimus teisėtais, VRK pirmininkas Z.Vaigauskas kirto skundikams antausį: „Kiti kaltinami dėl adatos, o pas savus (Darbo partijoje) nematoma net rąsto“.

Pirmo savivaldybės Tarybos posėdžio metu buvo patvirtinti rinkimų rezultatai, miesto Rotušėje inauguruotas meras.

Antrojo posėdžio metu savivaldybės administracijos direktoriumi patvirtintas šiose pareigose jau dirbęs 2007-2010 metais, o pastaruoju metu vadovavęs vienai mokyklai Ovidijus Kačiulis. Už jį balsavo 14 Tarybos narių iš 27. O.Kačiulis pareiškė, jog dirbs ir elgsis kilniai, garbingai ir sąžiningai, tarsis su savivaldybės administracijos padalinių vadovais bei specialistais.

Siūlyta į vicemerės pareigas socialdemokratė, PSCP vyr.buhalterė Olga Urbonienė nesurinko reikiamo mandatų skaičiaus ir nebuvo išrinkta. Likusius organizacinius klausimus žadama spręsti kitų posėdžių metu.

Darbiečiai Tarybos nariai, netekę daugumos, žada aktyvią veiklą – siekti savo programinių nuostatų įgyvendinimo. Taip pareiškė darbietė, buvusi vicemerė Nijolė Naujokienė.

Politikos naujokas, koalicijos narys D.Petrauskas spėjo pastebėti, kad buvę valdžioje valdantieji negali susitaikyti su pralaimėjimu. „Posėdžių metu šmaikštauja kandžiomis pastabomis ir kritika, nelaukdami nors kelių savaičių, kol nauja valdžia apšils“.

„Negailima ignoruoti, rodyti priešiškumą, sumenkinti koalicijos atstovus“, - samprotavo D.Petrauskas.

Esant tokiai situacijai daug kas mano, kad keli šios kadencijos socialdemokratai, buvę tradiciniais DP rėmėjais, pasiskelbę nepriklausomais, gali būti rimta kliūtis sprendžiant koalicijos programinius klausimus. Jais jau bandė kaip buvusias partneriais pasinaudoti, parenkant vicemerės kandidatūrą.

Atgal