VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 11. Prieš priimant pabėgėlius – Europos Tarybos žmogaus teisių komisaro vizitas Lietuvoje

Viešėdamas Lietuvoje, Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Nils Muižnieks susitiko su Seimo kontrolieriais Augustinu Normantu ir Raimondu Šukiu, su kuriais aptarė žmogaus teisių padėtį Lietuvoje bei kalbėjosi apie Seimo kontrolierių vykdomą nacionalinę kankinimų prevenciją.

„Pradėjus vykdyti nacionalinę kankinimų prevenciją 2014 metais aplankėme visas užsieniečių laikymo vietas, ypatingą dėmesį skyrėme Užsieniečių registracijos centrui, pasienio kontrolės punktams, kur sulaikomi užsieniečiai. Džiaugiuosi, kad Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir kitos institucijos pasiryžusios šalinti daugelį įvardytų problemų“, – kalbėjo Seimo kontrolierius, įstaigos vadovas A. Normantas.

Seimo kontrolierių Įstaigos vadovas atkreipė komisaro N. Muižnieks dėmesį, kad Lietuvoje institucijų, kurios gali būti laikomos laisvės apribojimo vietomis yra daugiau nei 400.

„Laisvės suvaržymo vietas t.y. globos įstaigas, psichiatrijos ligonines, areštines, įkalinimo įstaigas ir užsieniečių laikymo vietas užsienio ir šalies ekspertai rekomenduoja aplankyti kartą per trejus metus. Norint pasiekti tokių standartų, Seimo kontrolieriai turėtų organizuoti daugiau nei 100 vizitų į šias įstaigas per metus“ – kalbėjo A. Normantas.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras susitikime sakė, kad Europoje panašios problemos sprendžiamos mažinant tokių institucijų skaičių, pavyzdžiui, pereinant nuo institucinės globos prie paslaugų vystymo bendruomenėse.

„Planuoju šia problema domėtis labiau. Manau, kad įsigilinsiu į ją viešėdamas Lietuvoje kitais metais, kai domėsiuosi neįgaliųjų, institucinės globos ir kitų asmenų pažeidžiamomis teisėmis“, – sakė jis.

N.Muižnieks pasidžiaugė Seimo kontrolierių įdirbiu ruošiantis tapti Nacionaline žmogaus teisių institucija ir atkreipė dėmesį, kad kaimyninėje Latvijoje ombudsmeno institucija jau akredituota Jungtinėse Tautose.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras taip pat džiaugėsi, kad Europai ruošiantis pasidalyti pabėgėlių našta, juos priimant Europos Sąjungos valstybėse narėse, Seimo kontrolieriai aplankė visas užsieniečių laikymo vietas Lietuvoje ir atkreipė pareigūnų dėmesį į galimus žmogaus teisių pažeidimus jose.

Apsilankę užsieniečių sulaikymo vietose, Seimo kontrolieriai parengė žmogaus teisių ataskaitas, kurios buvo apžvelgtos 2015 metų pavasarį Seime organizuotoje konferencijoje pabėgėlių klausimai, taip pat pristatytos Seimo žmogaus teisių ir Užsienio reikalų komitetams.

Seimo kontrolieriai gina žmogaus teisę į gerą viešąjį administravimą, užtikrinantį žmogaus teises ir laisves, prižiūri, ar valdžios įstaigos vykdo pareigą tinkamai tarnauti žmonėms. Seimo kontrolieriai taip pat vykdo nacionalinę kankinimų prevenciją laisvės apribojimo vietose pagal Konvencijos prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį, ar baudimą fakultatyvų protokolą.

Atgal