VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 18. Valdovų rūmuose iškilmingai paminėta Sausumos pajėgų diena

Liepos 15 d. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos, Žalgirio mūšio dieną, Valdovų rūmų vidiniame kieme iškilmingai paminėjo Sausumos pajėgų dieną. Kartu su visų Sausumos pajėgų padalinių atstovais rikiuotėje stovėjo ir sąjungininkų kariai iš JAV ir Portugalijos.

Renginio pradžioje visus rikiuotėje esančius karius sveikino krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. „Sausumos pajėgos yra Lietuvos kariuomenės stuburas. Jūs tiek Lietuvoje, tiek tarptautinėse misijose ir operacijose įrodėte savo profesionalumą ir puikų pasirengimą. Noriu padėkoti, kad užtikrinate mūsų saugumą ir laisvę. Taip pat dėkoju ir jūsų šeimoms už supratingumą ir palaikymą“, – ceremonijoje sakė krašto apsaugos ministras.

Susirinkusius karius su Sausumos pajėgų diena sveikino ir Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika. „Sausumos pajėgose tarnauja kariai, praėję aibę įvairių pratybų Lietuvoje ir tarnavę įvairiose misijoje už Lietuvos ribų. Visi kartu jie didžiulė jėga, kuri nepasiduos jokiems priešų kėslams ir ryžtingai stos ginti savo Tėvynę.Visiems kariams noriu padėkoti už tarnybą, kuri šiuo laikotarpiu yra ypač svarbi mūsų valstybei. Dėkoju už kiekvieną išlietą prakaito lašą, nes tai lipdo mūsų kolektyvą, suteikia žinias ir įgūdžius, reikalingus kovoje“, – sakė gen. mjr. A. Leika.

Renginio dalyviams buvo pristatyti įvairių laikotarpių kariai su skirtingomis uniformomis – nuo XIV amžiaus karžygio iki šiuolaikinio Sausumos pajėgų kario, apginkluoto modernia karine ginkluote ir ekipuote.

Ceremonijos metu kariai pagerbė Laisvės kovų dalyvius ir tarnyboje žuvusius karius nuo tarpukario iki šių dienų Lietuvos kariuomenės, buvo išneštos gėlių kompozicijos, kurios vėliau padėtos prie karių kapų Antakalnio kapinėse.

Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavę Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Garbės sargybos kuopos kariai iškart ėmė ruoštis istorinio Žalgirio mūšio atkūrimui ir išvyko į šį savaitgalį Griunvalde (Lenkija) vyksiantį renginį, kuriame bus inscenizuotas Žalgirio mūšis. Liepos 18 d. karius lankys ir mūšį stebės krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Liepos 15-ąją minėti Sausumos pajėgu dieną nuspręsta atsižvelgiant į tai, kad 1410 m. liepos 15-ąją vykusį istorinį Žalgirio mūšį aprašančiuose istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą minima Lietuvos karių mūšyje naudojama raudona vėliava su Gediminaičių stulpais. Būtent šios vėliavos pavyzdžiu buvo sukurta ir 2005 m. patvirtinta dabartinė Sausumos pajėgų vėliava.

Atgal