VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 29. Vilniuje paminėtos Ukrainos nepriklausomybės 24-osios metinės

Dr. Aldona Vasiliauskienė

1991 m. rugpjūčio 24 d. Ukrainoje paskelbus Nepriklausomybę, viso pasaulio ukrainiečiai ir ukrainiečių bičiuliai kasmet pažymi šią svarbią datą. Ukrainos Nepriklausomybės diena švenčiama ir Lietuvoje.

Šįmet šiai šventei skirti renginiai tęsėsi dvi dienas: sekmadienį (rugpjūčio 23-ąją) ir pirmadienį (rugpjūčio 24-ąją).

Ukrainiečiai ir lietuviai prie laisvės šauklio – Taraso Ševčenkos paminklo. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Sekmadienį visose Lietuvos bažnyčiose vyskupų konferencijos siūlymu šv. Mišiose buvo meldžiamasi už Ukrainą, už taiką šioje šalyje.

Vilniuje Šv. Mikalojaus bažnyčioje dr. kun. Mindaugas Ragaišis, po 8 val. šv. Mišių, pakvietė parapijiečius į renginius Ukrainos nepriklausomybės šventei. Šv. Mikalojaus bažnyčia jau daug metų glaudžiai bendrauja su Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios kunigais – vienuoliais bazilijonais bei parapijiečiais: aukojamos bendros Mišios, pagerbiamos asmenybės, minimi istoriniai – religiniai įvykiai.

Sekmadienį gausiai tikinčiųjų pripildytoje Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje šv. Mišias aukojo t. Jaokymas (Jaroslavas Kovalčiukas) OSBM, talkinant t. diakonui Maksymui (Mychailui Pištai) OSBM. Kartu meldėsi lietuviai ir ukrainiečiai, dalyvavo Ukrainos ambasados darbuotojai. T. Jaokymas OSBM pamokslo metu kalbėjo apie nepriklausomybę, kurią mes turime pirmiausia susikurti ir pasistatyti kiekvienas savo širdyje. Laikinai einantis Nepaprastojo ir Įgaliotojo Ukrainos Ambasadoriaus Lietuvos Respublikoje pareigas Andryjus Skliaras dėkojo susirinkusiems, kalbėjo apie šią svarbią Ukrainai dieną, apie Lietuvą, kuri taip aktyviai ir karštai palaiko Ukrainos laisvės siekį

Po šv. Mišių prie Ukrainos laisvės šauklio – Taraso Ševčenkos paminklo sukalbėtos maldos, padėtos gėlės, suskambo poezijos posmai, sugiedotos giesmės.

Prieš Rožinio maldą Aušros Vartų koplyčioje klūpo. Iš kairės: J. E. Vysk. Arūnas Poniškaitis, t. Jaokymas (Jaroslavas Kovalčiukas) OSBM, diakonas Romanas Kalėda, kun. Juozapas Minderis. Stovi t. diakonas Maksymas (Mychailas Pišta) OSBM

Pirmadienį anksti ryte, Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje Ukrainos Nepriklausomybės diena pradėta minėti Šv. Mišiomis.

Po jų, prie Ukrainos ambasados vyko graži šventė, į kurią pakvietė Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus taryba, kurią vedė Leonas Kerosiejus: padėtos gėlės, uždegtos žvakutės, pasisakiusieji kalbėjo apie Ukrainos nepriklausomybės siekį, būtiną valstybės vientisumą, įvairiapusę paramą ukrainiečiams jų šventoje kovoje. Skambėjo pokario bei partizanų dainos lietuvių kalba, dainuota ir ukrainietiškai. Ukrainos ambasados atstovai bei ukrainiečiai dėkojo lietuviams už jų įsijungimą į bendrą šventę. Perskaityta rezoliucija, kuriai susirinkusieji vieningai pritarė.

14 val. iš Aušros Vartų per Marijos radiją lietuvių ir ukrainiečių kalbomis buvo kalbamas rožinis. Tiesioginė transliacija buvo ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje. Rožinio maldai vadovavo Vilniaus vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis. Prie mikrofonų meldėsi Marijos radijo administratorė Staselė Raščiuvienė, Atstovas ryšiams su visuomene Liutauras Sarapinas, dr. Aldona Vasiliauskienė, t. Jaokymas (Jaroslavas Kovalčiukas) OSBM, t. diakonas Maksymas (Mychailas Pišta) OSBM. Meldėsi būrys ukrainiečių bei lietuvių.

Prie Ukrainos ambasados lietuviai ir ukrainiečiai

Vėliau apie Ukrainos nepriklausomybės šventę tiesioginiame eteryje kalbėta per Kijevo Marijos radiją. Laidą iš Lietuvos vedė Ukrainos Kijevo patriarchato stačiatikių diakonas t. Romanas Kalėda. Kalbėjo t. Jaokymas (Jaroslavas Kovalčiukas) OSBM, Juozas Valiušaitis, Tatjana Narkevičienė ir dr. Aldona Vasiliauskienė. Laidos pabaigoje atsakyta į prisiskambinusių klausytojų pateiktus klausimus. Ukrainos radijo laidos klausytojai pirmąsyk išgirdo apie Lietuvoje veikusį ir čia 1617 m. įkurtą Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną, jo kūrėjus Šv. Juozapatą bei Josyfą Veljaminą Rutskį, Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčią, praėjusiais metais iškilmingai paminėjusią 500 metų jubiliejų, apie bažnyčios statybos fundatorių kunigaikštį Konstantiną Ostrogiškį, apie lėšų telkimo būtinybę sovietmečiu nuniokotos ir apleistos bažnyčios remontui.

Į pavakarę Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje vyko mokslinė konferencija, kurią pradėdamas t. Jaokymas (Jaroslavas Kovalčiukas) OSBM pasveikino visus susirinkusius į 500 metų atšventusią bažnyčią. Džiaugėsi, kad šios bažnyčios patalpose minima Ukrainos nepriklausomybės šventė.

Prie Ukrainos ambasados renginio dalyviai

Kultūros paveldo departamento prie Lietuvos kultūros ministerijos vadovybė šventei padovanojo doc. dr. Genės Kirkienės paskaitą. Mokslininkė labai įtaigiai kalbėjo apie kunigaikštį Konstantiną Ostrogiškį, įvairiais pjūviais detalizuodama jo gyvenimą, užimamas pareigas, kovų meną, plačiašakę veiklą, po paskaitos atsakinėjo į gausybę klausimų.

Su Ukrainos nepriklausomybės diena sveikino Kultūros paveldo departamento prie Lietuvos kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė, išreikšdama didžiulę pagarbą vienuoliams bazilijonams, kalbėjo ir apie tolimesnį bendradarbiavimą. Susirinkusius sveikino Vilniaus ukrainiečių draugijos pirmininkė Natalija Šertvytienė.

Pamokslą Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje sako t. Jaokymas (Jaroslavas Kovalčiukas) OSBM

Ukrainos Nepriklausomybės dienos šventiniai renginiai užbaigti vakare Rotušės aikštėje: susirinkusieji buvo vaišinami ukrainietiškais barščiais ir ukrainietiškais virtinukais (vareniki) su vyšniomis bei duonos gira.

Apsilankiusieji renginiuose pasipildė mokslo žiniomis, paliudijo savo požiūrį į kenčiančią nuo priešo atakų Ukrainą, o Mišios bei maldos praturtino ir sustiprino dvasią.

Atgal