VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

02 06. Vyriausybės nutarimą įvertinus antikorupciniu požiūriu priekaištų nebuvo

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje vėl kartojami teiginiai apie neva skubotą ir vienoms statyboms   Druskininkuose skirtą Vyriausybės sprendimą neatitinka tikrovės.

2015 m. rugsėjo 23 dienos nutarimas, kurio nuostatos kalba apie kurorto zonų reglamentavimo atsisakymą, priimtas skaidriai, jame esančios nuostatos buvo įvertintos ir antikorupciniu požiūriu. Nutarimo projekto Nr. 343 antikorupcinio vertinimo pažymoje teigiama, jog jis nesudaro išskirtinių ar nevienodų sąlygų subjektams, su kuriais susijęs teisės akto įgyvendinimas. Tos pačios nuostatos ir buvo priimtos nutarimu dėl kurortinių zonų.

Primename, kad 2015 m. gegužės 19 d. nutarimas buvo pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms ir visuomenei, liepos 7 d. – Teisingumo ministerijai, rugsėjo 4 d. – Vyriausybei. Būtent šiame projekte jau nebuvo numatyta jokių nuostatų, tiesiogiai susijusių su kurorto apsaugos zonomis. Visuose teikimo dokumentuose buvo nurodyta, kad galiojančio nutarimo XVI skyriaus nuostatos į naujai parengtą nutarimo projektą neperkeltos. Nei visuomenė, nei suinteresuotos institucijos jokių pastabų nepateikė.

Dera pažymėti, jog 2015 m. rugsėjo 22 d. vykusio ministerijų atstovų – viceministrų, ministerijų kanclerių – pasitarimo metu buvo svarstytas patikslintas projektas ir bendrų diskusijų metu konstatuota, jog dokumentas didelės apimties ir derėtų paspartinti atskirų skyrių priėmimą. Nuo 2015 m. gegužės mėnesio iki rudens Vyriausybės posėdžiuose buvo teikti keli šio nutarimo atskirų skyrių pakeitimo projektai. Šiais pakeitimais nustatytas orlaivių skraidymo aukštis, patvirtinta suskystintųjų dujų įrenginių naudojimo tvarka, nustatytos žuvų konservavimo objektų sanitarinės apsaugos zonos ir požeminių naftos rezervuarų apsaugos zonų dydis, taip pat priimtas sprendimas dėl kurortų zonų.

Vyriausybė priimdama 2015 m. rugsėjo 23 d. nutarimą nesiekė sukurti kam nors palankių sąlygų. Turėdama galimybę nustatyti ir kitokią nutarimo įsigaliojimo datą (pvz., 2015 m. rugsėjo 24 d.), Vyriausybė to nedarė ir teisės aktas įsigaliojo bendra Teisėkūros pagrindų įstatyme nustatyta tvarka – kitą dieną po jo oficialaus paskelbimo Teisės aktų registre (2015 m. rugsėjo 30 d.) – jau po Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimo viešojo intereso gynimo byloje.

Taigi, Ministrų kabinetas priėmė iš anksto suderintą, skaidrų ir visuomenės interesų niekaip nepažeidžiantį sprendimą, kuris skirtas ne vienam, o visiems šalies kurortams.     

Atgal