VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

04 30. NATO gynybos politikos direktoriai svarstė NATO pajėgų pertvarką kylančių grėsmių akivaizdoje

Rumunijoje antradienį vykusiame NATO gynybos politikos direktorių susitikime svarstyta, kaip NATO turi pertvarkyti savo pajėgas, kad galėtų atremti Rusijos grėsmę ir užtikrinti kolektyvinį saugumą. Jame konstatuota, jog Aljansas turi reformuotis, kad galėtų atsakyti į jam kylančias grėsmes tiek iš Rytų, tiek iš Pietų krypties. 
Susitikimo metu Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis pabrėžė, kad Aljanso pajėgų dislokavimas Baltijos šalyse yra esminis atgrasymo strategijos elementas.
"Baltijos šalių gynyba - tai nacionalinių kariuomenių stiprinimas, NATO pajėgų dislokavimas ir gebėjimas priimti pastiprinimus. Jeigu vienas iš šių elementų neveiks, susidursime su dideliais sunkumais atgrasant Rusiją", - pabrėžė KAM gynybos politikos direktorius.
NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojo Aleksandro Veršbou (Alexander Vershbow) nuomone, likus vos 70 dienų iki NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje reikia priimti esminius sprendimus dėl NATO atgrasymo ateities ir užtikrinti, kad šalys skirs pakankamai finansinių resursų jiems įgyvendinti.
2014 m. NATO valstybių vadovai paskelbė Gynybos finansavimo įsipareigojimą (angl. Defence Investment Pledge), kuriuo sutarė siekti bent 2 procentų nuo BVP gynybos finansavimo, primena Krašto apsaugos ministerija.
NATO gynybos politikos direktorių susitikimas - tai 28 NATO šalių aukšto lygio pareigūnų formatas, skirtas neformaliai apsikeisti nuomonėmis svarbiausiomis NATO darbotvarkės temomis. Šis susitikimas padės įgyvendinti 2014 m. Velse įvykusio NATO viršūnių susitikimo rezultatus.
2016 m. NATO viršūnių susitikimas vyks Lenkijos sostinėje Varšuvoje liepos pradžioje.

Atgal