VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

11 02. Rekomendacija

                   ASOCIACIJŲ SĄJUNGA „ŽUVININKŲ RŪMAI“

„ŽUVININKŲ RŪMAI“ THE ALLIANCE OF ASSOCIATIONS

                                           Balsių g. Nr. 59, LT-08400, Vilnius, tel. + 370 5  231 81 11, e. p. [email protected]

 

LR Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui

Lietuvos socialdemokratų partijai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai

                                                                                      REKOMENDACIJA ... dėl  L. Jonausko

                                                                                      Vilnius, 2016-11-02

L. Jonauskas V. Mazuronio ir  K. Trečioko vadovaujamoje Aplinkos ministerijoje, dirbdamas viceministru, labai aktyviai  vykdė verslinės žvejybos vidaus vandenyse sunaikinimo procedūras – buvo iniciatyvus, pritvinkęs pagiežos, pasipūtęs ir net bendrapartiečių nesukalbamas.

Lietuvoje yra apie 3000 ežerų, apie 1500 tvenkinių ir apie 29 tūkst. upių, upelių bei kanalų. Iš jų 142 vandens telkiniuose galima vykdyti verslinę žvejybą.

 L. Jonauskas su bendraminčiais įrodinėja, kad verslininkai nualino vandens telkinius, kad mėgėjams trūksta žuvų. Š. m. birželio 6 d. mokslininkai oficialiai konstatavo, kad iš beveik 340 tirtų vandens telkinių 89 proc. telkinių žuvų išteklių  būklė yra gera arba labai gera.

L. Jonauskas ypatingai rėmė žvejus mėgėjus – kurstė nepasitenkinimo ir pasipriešinimo akcijas prieš žvejus verslininkus, prieš tuos, kurie įrodinėjo, kad žuvų užteks ir mėgėjams, ir verslininkams. Jis sukūrė žvejų rojus savo gimtosios Aukštaitijos ežeruose ir Kauno mariose. Kurdamas žvejų rojus nepagailėjo ežeruose įveisti daugybę užaugintų, tinkančių keptuvei, karpių.

2015-03-06 L. Jonauskas vyriausybei įrodinėjo, kad V. Mazuronis verslinę žvejybą uždraudė vadovaudamasis 8 ištyrinėtais ežerais. Žinoma, kad dauguma iš 142  telkinių nebuvo tyrinėti.  

                      2015-11-19 L. Jonauskas prisistadydamas socialdemokratu Delfyje išplatino laišką, kuriame rašė: „Pataikavimas saujelei žvejų verslininkų balsų rinkimuose tikrai nepridės,  bet tikrai įsiutins gamtos mylėtojus, aplinkosaugininkus ir žvejus mėgėjus.  

                      2016-04-20 L. Jonauskas viešoje erdvėje išplatino kampanijos šūkį su nuotraukomis lietuvių ir anglų kalbomis „Sakau – NE verslinei žvejybai Lietuvos vandens telkiniuose“.

                      2016  gegužės mėn. Kauno mariose vyko ichtiologinė katastrofa – pakrantės masiškai buvo nusietos žuvų gaišenomis. L. Jonauskas nesiėmė iniciatyvos, kad būtų nustatytos žuvų kritimo priežastys, patirti nuostoliai ir išaiškinti kaltininkai. Jis tebedžiūgauja uždrausta versline žvejyba mariose.

                      2016-04-06 LR Vyriausybė specialiu nutarimu įpareigojo  Aplinkos ministrą  iki rugsėjo mėnesio atlikti vidaus vandenų žuvų išteklių analizę ir įvertinti mėgėjiškos, ir verslinės žuvininkystės galimybes vidaus vandenyse. Iki šios dienos šis Vyriausybės įpareigojimas neįvykdytas, nes turimomis žiniomis L. Jonauskas neatliko reikiamų darbų. Vyriausybė tebetyli ir turbūt tebelaukia malonės iš vadinamo jauno ir perspektyvaus socdemo L. Jonausko. L. Jonauskas už jo pavedimo nevykdymą senai būtų išvijęs iš darbo.

                      L. Jonauskas dalyvaudamas rinkimuose socialdemokratų sąraše ir Molėtų - Širvintų apygardoje turbūt propagavo aukščiau paminėtas žuvininkystės idėjas, žvejų verslininkų išnaikinimą ir kad vandenyse KARALIAUS tik žvejai mėgėjai. Rinkimų rezultatai parodė, kad  žvejai mėgėjai L. Jonauskui ir socialdemokratų partijai balsų neprinešė, o   L. Jonauskas savo apygardoje triuškinamai pralaimėjo pirmame ture. Partijos nariai jį  reitinguodami  nuniurkdė. Neteko girdėti, kad žvejai mėgėjai rinkiminėse batalijose  būtų agitavę už L. Jonauską ir būtų rengę pasipriešinimo akcijas prieš L. Jonausko priešininkus. 

                      Tai, kad socialdemokratų  elektoratas skėlė L. Jonauskui antausį ir numurkdė sąraše žemyn, o rinkėjai neparėmė jo GRANDIOZINIŲ idėjų ir planų, ir kad jis neįvykdė Vyriausybės 2016-04-06 d. įpareigojimo,  kažkas turėtų daryti išvadas.

                      Todėl prašau socialdemokratų partiją nesiūlyti L. Jonausko į jokias valstybines pareigas ir parekomenduoti jam kadenciją už minimumą su visais įmanomais priedais padirbėti gaudant brakonierius, nes vidaus vandenų verslinę žvejybą jis su bendraminčiais sugebėjo sunaikinti.

Prašau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą ir Socialdemokratų partiją SKUBOS TVARKA ATŠAUKTI NETEISĖTUS 2010-03-08 Aplinkos ministro G. Kazlausko  įsakymą  Nr. D1-185 draudžiantį   verslinę žvejybą nuo 2013-01-01 Kauno  mariose ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE)  aukštutiniame baseine  (Valstybės žinios, 2010-03-13,  Nr. 29-1365) ir 2013-05-17 Aplinkos ministro V. Mazuronio  įsakymą Nr. D1-353, draudžiantį verslinę žvejybą nuo 2015-01-01 visuose Lietuvos žuvininkystės vidaus vandens telkiniuose, išskyrus žvejybą Kuršių mariose, polderiuose, Nemuno žemupyje  ir  specializuotąją ungurių, stintelių, seliavų bei upinių nėgių žvejybą (Valstybės žinios, 2013-05-23,  Nr. 53-2648),  įpareigoti kompensuoti patirtus nuostolius, kaltininkus patraukti atsakomybėn.

Vykdant šį prašymą bus vykdomi Jūsų rinkiminiai įsipareigojimai – KURTI DABO VIETAS.

Pagarbiai,

L. Kerosierius

Atgal