VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08.29. Galvosūkis žmogaus galvoj

Vaclovas Volkus

Neseniai viename Lietuvos laikraštyje pasirodė straipsnis su nuotraukomis penkių įtakingų Lietuvos politinių veikėjų, kaltinamų turėjusių didžiausios įtakos emigracijai ir žmonių gyvenimo kokybei. Kalbama ne apie tuos ne mažiau įtakingus tautinės mažumos lenkų - „tuteišių” Lietuvos piliečius, Seimo narius, kurie nenorėdami matyti savo vienminčių Konstitucijos negerbimu, kalbos ir kitais klausimais, palikę savo darbus Seime skuba į Varšuvą švęsti Lenkijos valstybinių švenčių. Tiems ponams-patriotams belieka priminti, kad Lenkijos valstybės vadovas, duodamas tautai priesaiką, atkreipė dėmesį į vokiečių, baltarusių, lenkų ir kitas tautines mažumas  - gerbti Konstituciją ir gerai mokėti valstybinę lenkų kalbą. O ji išmokstama mokykloje, be jokių nuolaidžiavimų vartojant valstybės viešoje erdvėje.

Lietuvos vadovai, sekite lenkų vadovų pavyzdžiu! Nuolaidžiavimas ir pataikavimas vietiniams išsišokėliams valstybės interesų ir Konstitucijos nepaisymo sąskaita turi būti mokama teisingumu. O Lietuvos europarlamentaras ponas V. Tomaševskis turėtų suprasti, kad jo demonstruojamas Rusijos imperijos ginklo šlovės simbolis Georgijaus ordino juostelė, dabar propaguojama Rusijos prezidento V. Putino (ukrainiečių, lietuvių ir kitų vadinama kolorado vabalu) yra nepagarba tiems per 21 tūkstantį Antrojo pasaulinio karo metu tuo „šlovės“ ginklu Katynėje ir kitose vietose išžudytų lenkų karo belaisvių atminimui.

Apie ne mažiau įtakingų nutautėjusių veikėjų vidaus veiklą mus perspėja istorija. Išorei tą veiklą parėmus, buvo išnykusi Lietuva iš pasaulio žemėlapio.

O dabar plačiau apie minimą laikraštį su penkiom nuotraukom įtakingų politinių valstybės veikėjų, kurie kaltinami dėl emigracijos ir blogo žmonių gyvenimo. Tai prezidentė D. Grybauskaitė, premjeras S. Skvernelis, Valstiečių lyderis, Seimo narys R. Karbauskis, jo ekscelencija prezidentas V. Adamkus ir konservatorių vadas, Vytauto Landsbergio anūkas G. Landsbergis. Tai jie, rašoma, privedė Lietuvą prie valstybės nykimo – milijoninės emigracijos, skurdo, socialinės nelygybės, tautos moralinio nuosmukio... Siūloma gatvėje sutikus bet kurį iš jų, paklausti „Kodėl gyvename būtent taip?“. Būtinai paklausime, bet paklausime, dėl kokių priežasčių į sąrašą nepateko Nepriklausomybės metais „persikrikštiję“ socialdemokratais kai kurie Seimo nariai, jo pirmininkai, ministrai ir kiti, kaip buvę ministrai pirmininkai G. Kirkilas, A. Butkevičius, kurių valdžios ne tik su valstybinių įmonių socialdemokratų vadovais iššvaistė milijonus, valstybėje tapo „valstybėlių“ vadovais. Nemalonūs prisiminimai neišnyko su Leo LT („Liūtuko“), „auksinių šaukštų“, Registrų centro ir kitais skandalais. Neatsitiktinai paskutiniuose rinkimuose socialdemokratai su šūkiu „Viskas žmogui“ patyrė fiasko. „Zadanijų“ organizatoriai ir vykdytojai su koalicijos partneriais Seime neteko daugumos.

Seimo rinkimus laimėjusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, trūkstant mandatų Vyriausybei sudaryti, jos lyderiai R. Karbauskis ir S. Skvernelis pakvietė socialdemokratus,  artimus pagal savo politines nuostatas. Suderinus programas, buvo pasirašyta koalicijos sutartis. Sudarytas Ministrų kabinetas su keliais socialdemokratais praėjusių metų gruodį pradėjo savo darbą. Ambicingi, po rinkimų nesėkmės patyrę šoką, tarpusavyje nesurandantys bendros kalbos, iš išorės veikiami nepalankių partijos bičiulių atsiliepimų apie Valstiečius, jų lyderius  R. Karbauskį ir S. Skvernelį, socialdemokratai turi įtakos Seimui ir Vyriausybei priimant įstatymus ir nutarimus.

Ir dar paklauskime, kuo remiantis į penketuką pateko tik daugiau kaip pusę metų dirbantys R. Karbauskis ir S. Skvernelis. Juk jie per tokį trumpą valdymo laiką negalėjo išguiti iš Lietuvos milijoną tautiečių, vėlgi per tą patį laiką nuskurdinti, moraliai sužlugdyti žmones – Lietuvą, kuri tarp Europos Sąjungos valstybių pagal visus pagrindinius ekonominius rodiklius atsidūrusi paskutinėse vietose. Išskyrus girtavimą. Čia ji pirmauja.

Apmąstydamas šias mintis prisiminiau tokį savo eilėraštį:

Kur netiesa yra tiesa,

O kur tiesa vėl netikra?

Tai kur tikra tiesa?

 

Galvosūkis žmogaus galvoj

Lyg juodas varnas sutemoj

Vis kranksi: aš Tiesa.

Atgal