VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 12. Ar mums reikia atominių elektrinių?

Vladas Kazlauskas

Kokį pavojų Lietuvai kelia atominės elektrinės (AE), sunku net įsivaizduoti. Tačiau grėsmės didžiulės. Jei Astravo Baltarusijoje ir Piliavos Karaliaučiaus srityje AE statomos nesaugioje vietoje ir negarantuoto saugumo, tai dar tik pusė bėdos. Kita pusė – nuolatinis sprogimo pavojus dėl teroristinių išpuolių. Tokių išpuolių grėsmė labai reali, o ateityje bus ir dar realesnė, nes tiek Rusijoje, tiek Baltarusijoje jų jau būta. Todėl atrodo, kad pastarosios šalys tyčia stato šias jėgaines susprogdinimui ir tokiam mūsų, lietuvių tautos, išnaikinimui. Turime atminti, kad faktiškai tokios užmačios yra diktatoriškų režimų siekiai.

Visagino AE, nors ir statysima saugioje geologinėje zonoje, irgi pavojinga. Niekada nežinai, kada saugi tektoninė plokštė gali lūžti (niekas to, ko gero, ir netyrė) būtent per AE pastatymo vietą. O kad ji gali lūžti, rodo tai, kad šioje geologinėje zonoje jau buvo žemės drebėjimų, nors gana ilgą laiką dabar jų ir nėra. Gresia ir teroristiniai išpuoliai, juolab, kad Lietuva dalyvauja tarptautinėse misijose prieš musulmonus ir, jų požiūriu, esame „prakeikti kryžiuočiai“. Turime priešų ir kaimyninėse valstybėse. Po AE sprogimo ne tik nebeturėsime elektros energijos ir apturėsime didelius nuostolius, bet ir patys būsime apšvitinti radiacija, sukeliančia vėžį ir kitas ligas.

Geriausia būtų Visagino AE nestatyti. Tuo labiau, kad jos panauda (eksploatacija) bus pradėta tik nuo 2020 metų ar vėliau. Kažin, ar ilgai dabartinė vyriausybė išsilaikys, nes iki rinkimų liko apie metus. Per tiek laiko nieko nebus padaryta, tik sukelta nereikalinga erzelynė. Gali būti, kad po rinkimų AE idėja visai bus numarinta. Be to, prie to prisidės ir lėšų trūkumas. Juk į AE sukištume apie vieną milijardą litų. Ar patys turėsime tiek pinigų? Ar neatitrauksime duonos kąsnio nuo pensininkų, vaikų ar ligotų žmonių? Be to, statyboje gali atsisakyti dalyvauti ir kaimynai, pvz., Latvija jau traukiasi.

Geriausia būtų už tuos pinigus prisipirkti regeneracinių vėjo ar kitokių elektrinių. Taip metę visas išgales tokių elektrinių statyboms nederlingose Lietuvos žemėse, elektrą iš jų išgautume jau po kokių dvejų - trejų metų. Laimėtų visi: būtų sumažintas nedarbo lygis, nes reikėtų darbininkų, verslas gautų užsakymų, Lietuva – pigios ir saugios energijos. Ir, svarbiausia, gana greitai. Tam pritartų ir ES.

Beje, visai neseniai viename portale skaičiau, kad mokslininkai jau atrado reiškinį, kurio dėka saulės energija gana lengvai paverčiama elektros energija. Daug efektyviau negu iki šiol. Belieka laukti naujo tipo saulės elektrinių, kurios bus saugios ir lengvai naudojamos. Gali būti, kad po kokių dešimties metų AE taps niekam nereikalinga atgyvena.

Bet kaip įtikinti užsispyrėlį A. Kubilių, kad AE mums nereikia?

Atgal