VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 20. Austrija paleido įtariamąjį Sausio 13-osios byloje

Tomas Katilius

Austrija paleido įtariamąjį Sausio 13-osios byloje Rusijos pilietį Michailą Golovatovą, kuris buvo sulaikytas šioje šalyje liepos 14-ąją pagal 2010 m. spalio 18 d. išduotą Europos arešto orderį. Rusijos žiniasklaida praneša, kad M. Golovatovas jau grįžo į Rusiją.

Austrijos teisingumo ministerijos pareigūnai įtariamojo Sausio 13-osios žudynių byloje Michailo Golovatovo paleidimą aiškina tuo, esą nebuvo laiku gauta pakankamai informacijos, ir per laiką pasikeitusiomis teisės normomis. Europos arešto orderyje minimi nusikaltimai buvo įvykdyti 1991-aisiais, tai yra daug laiko iki tol, kol buvo apsispręsta dėl Europos arešto orderio. Todėl dabartinės normos netaikomos, bet taikomos tos, kurios tada, t, y. 1991 metais, galiojo, aiškinama Austrijos teisingumo ministerijos pozicijoje. Kitas austrų argumentas yra tas, kad esą įtarimai buvusiam KGB pareigūnui nebuvo pakankamai individualizuoti - "kas ir konkrečiai kam turėtų būti daroma".
Austrijos žiniasklaida nušviečia skandalą tarp Vilniaus ir Vienos dėl KGB karininko Michailo Golovatovo paleidimo, pabrėždama, kad tai sukėlė rimtą diplomatinę krizę tarp šalių. Tuo tarpu tame pačiame straipsnyje minimas Insbruko universiteto Europos teisės ekspertas Valteris Obvekseris (Walter Obwexer) aiškina, kad Europos arešto orderis turėjo būti vykdomas.

Prie Austrijos ambasados surengtas piketas dėl M. Golovatovo paleidimo
Lietuvos generalinis prokuroras mano, kad Lietuva išlaikė procedūras, numatytas tarptautinėse sutartyse dėl ekstradicijos. Pasak Dariaus Valio, austrai du kartus buvo kreipęsi į Lietuvos pareigūnus. Pirmą kartą - prašydami išversti Europos arešto orderį į vokiečių kalbą ir sukonkretinti įtarimo turinį. Tai buvo padaryta.

Austrijos žalieji pareikalavo nuodugniai ištirti M. Golovatovo paleidimą. Austrija esą neturi pagarsėti kaip "tarptautiniu mastu ieškomų despotų ar karo nusikaltėlių tranzito ar poilsio vieta".
Pirmadienio vidurdienį prie Austrijos ambasados Vilniuje surengtas grupelės vilniečių piketas dėl Austrijos veiksmų paleidžiant Sausio 13-osios bylos įtariamąjį Michailą Golovatovą. Tarp piketuotojų buvo Seimo narių, europarlamentarų, Lietuvos Nepriklausomybės gynimo sausio 13-osios brolijos narių. Austrijos ambasados darbuotojams įteikta lietuviams ypač brangi knyga apie Sausio 13-osios įvykius Lietuvoje.
Prie Austrijos ambasados Vilniuje susirinko kelios dešimtys įvairaus amžiaus piketuotojų, kurie nepasitenkinimą dėl Austrijos veiksmų išreiškė plakatais su užrašais "Warum? Kodėl?", "Gėda Austrijai", "Ne Kremliui - provokatoriams ir žudikams", "Do Lithuanian lives count for naught?"("Ar lietuvių gyvybės nieko nevertos?"). Piketo metu į orą buvo paleisti raudoni balionai su užrašu "KGB".
Į susibūrimo vietą susirinkę piketuotojai nevengė drąsiai reikšti nusivylimą Austrijos veiksmais, teigdami, jog šitoks poelgis yra ne tik teisinis ar politinis, bet ir moralinis nusižengimas.

Atgal