VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01.12. Šauktiniai, siekiantys tapti karininkais, įveikė pirmąjį karinio rengimo etapą Lietuvos karo akademijoje

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje (LKA) 15 nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekančių karių sėkmingai įveikė pirmąjį karinio rengimo etapą – Bazinį kariūno kursą ir sausio 11 d. jiems buvo įteikti kurso baigimo pažymėjimai ir ženklai, leidžiantys toliau tęsti karinį rengimą ir mokytis Lietuvos karo akademijoje.

Šie jaunuoliai, kaip ir Karo akademijoje studijuojantys kariūnai, Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje (Jonavos r.) baigė Bazinį kariūno kursą ir įgijo pagrindinį karinį pasirengimą.

Mokomajame pulke jie susipažino su kuopos ginkluote, įgijo karybos teorinių žinių ir praktinių įgūdžių. Didžiąją kurso Rukloje dalį sudarė praktinės pratybos auditorijoje ir vietovėje. Kariai mokėsi karo inžinerijos, taktikos, ryšių, topografijos, rikiuotės ir pirmosios medicinos pagalbos pagrindų.

7 merginos ir 8 vaikinai siekia studijuoti Lietuvos karo akademijoje ir įgyti karininko laipsnį, todėl nuo spalio 15 d., atlikdami nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre, kartu ir studijuoja Karo akademijoje.

Šie jaunuoliai dar mokyklos suole svajojo apie karininko profesiją ir, atėjus laikui, užsiregistravo LKA laikyti profesinio tinkamumo testą, kuris yra pirmas žingsnis stojant į akademiją. Išlaikiusieji testą įgijo teisę dalyvauti kituose priėmimo į studijas LKA etapuose – pasitikrinti sveikatą Karinėje medicinos ekspertizės komisijoje ir Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijai bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) pateikti prašymą studijuoti Lietuvos karo akademijoje.

Tačiau siekti išsvajoto tikslo kai kam sutrukdė gana aukšti reikalavimai kandidatams, ketinantiems studijuoti universitetuose valstybės finansuojamose vietose. Vieniems pritrūko keleto dešimčių balo iki minimalaus stojamojo balo, kuris 2018 metais buvo 3,6, kitiems – išlaikytų privalomų valstybinių egzaminų.

Kad svajonė tapti karininkais išsipildytų, Gen. Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija pakvietė šiuos jaunuolius atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ir kartu pagilinti dalykų, kurie mokykloje jiems sekėsi sunkiausiai – lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, istorijos ar užsienio kalbos, – žinias. Prisiminę ir pakartoję šių dalykų kursą, jaunuoliai galės perlaikyti atitinkamus valstybinius egzaminus ir 2019 m. vėl dalyvauti stojančiųjų į Karo akademiją konkurse.

Už atliktą privalomąją karo tarnybą ir baigtus bazinius karinius mokymus jiems prie konkursinio balo bus pridėti papildomi balai.

 

 

Atgal