VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

02.08. Visokie smegenai, smėlio dėžės profesionalai

Rimvydas Valatka

Ar pastebėjote, kad žmonės dažniausiai giriasi tuo, ko jiems labiausiai trūksta? Žuvų fabrike juodą darbą dirbantis imigrantas giriasi pasakišku gyvenimu. Sukčius rėkauja apie sąžinę. Dėžutes imantis politikas žada sudaužyti korupciją, o neturintys supratimo, kaip valdyti valstybę, veikėjai baigia išūžti ausis kalbomis, kiek daug profesionalų jie turi.

Rimvydas Valatka

Tačiau į aplinkos ministrus jau kišama „visokių smegenų centrų“ profesionalė, kuri nesugeba išmokti net ministerijos pavadinimo iš dviejų žodžių.

Pirmadienį pasiklausius kandidatės į aplinkos ministres I. Gudžiūnaitės benefiso per televizijų žinias, apėmė negera nuojauta, kad premjeras du mėnesius ministro ieškojo tarp vaikų darželių absolventų.

Jei tokiu tempu risimės toliau, kokio lygio bus ministrai dar po poros metų, geriau negalvoti. O kadangi tik mokytojo diplomą turintis konservatorius Dainius Kreivys gydymo diagnozę ir gydymo paskyrimą vilniečiams žada per dieną, esant tokioms alternatyvoms, kitos alternatyvos tiesiog nebėra.

 

Konservatorių kandidatas į Vilniaus merus sako, kad jų tikslas yra diagnozę ir gydymą kiekvienam žmogui nustatyti vos per vieną dieną.

Dainius Kreivys

Kas galėtų prieštarauti tokiam kilniam tikslui? Todėl įdomu, kaip ponas Kreivys biednoje šalyje žada padaryti tai, ko niekas nei Norvegijoje, nei D. Britanijoje, nei kitoje turtingoje valstybėje dar nėra padaręs? Išskyrus, žinoma, atskirai paimtus Jėzaus Kristaus atvejus, kai daktarui užteko tik pasižiūrėti į žmogų ir neregys praregėjo, o Lozorius prisikėlė iš numirusių.

Bet tai buvo Dievas, o ne mirtingas šeimos gydytojas. Kuriam, norint nustatyti ligą ar bent nepakenkti ligoniui, reikės bent primityviausių kraujo ir kitų kūno skysčių laboratorinių tyrimų, kas antru atveju siųsti ligonį gydytojui specialistui, o gal ir guldyti žmogų į ligoninę, nes nustatyti vėžį ar kitą sunkią ligą pradinėje stadijoje net ir išsamūs tyrimai nevisad padeda.

Ar konservatorių Dievas supranta, kad norint per dieną visiems nustatyti diagnozę, gydytojų skaičių tektų patrigubinti? Būtų neblogai, žinoma, kad gydytojai nuobodžiaudami lauktų mūsų vos tik kur nors panižus, bet tas malonumas reikštų, kad sveikatos biudžetą reikėtų bent padvigubinti.

Iš kokių pinigų, kai gydytojas rezidentas už parą budėjimo gauna tik kelis eurus? Kreivys nėra kvailys, jis į šitą klausimą nė nebando atsakyti. D. Kreivys mums kabina kitus makaronus. Sako, kad tai išspręs nuotolinės gydytojų konsultacijos ir eilių pas gydytojus neliks.

Tai prilygtų stebuklui. Todėl pabandykim atsakyti į paprastą klausimą – o kas konsultuos ligonius nuotoliniu būdu, jei ne tie patys daktarai?

Jei D. Kreivys mano, kad gydytojas per nuotolį sugaiš mažiau laiko, nei priimdamas pacientą savo kabinete, tai jis praleido gerą progą patylėti. Gydytojas konsultacijai telefonu sugaiš dar daugiau laiko, nes dar negimė toks, kuris vien iš mūsų plepalų telefonu nustatytų, kuo sergame ar išvis nesergame, o tik semiamės ligų simptomų iš interneto.

Negana to, dauguma konsultacijų vis tiek baigsis vizitu pas gydytoją, nes koks sveiko proto nepraradęs gydytojas ryšis diagnozei iš oro rizikuodamas prarasti licenziją?

Vadinasi, turėsim du ligonius viename. Koks moralas?

Kai politikai kalba apie profesionalų valdžią, vienintelis dalykas, kurį reikėtų žinoti, yra tai, kad tikrai profesionali politika niekada nekiš savo knyslės į kitų profesionalų darbą – negydys, nemokys ir verslo nedarys. Priešingu atveju, greitai visiems teks gydytis įkrautu tualetiniu popierium ir užpakalio šaldymu ant ledo lyties. 

Atgal