VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

02.14. Vyriausybė ruošiasi BREXIT: ypatingas dėmesys skiriamas Lietuvos piliečių teisių ir verslo interesų užtikrinimui

Ministrų kabinetas patvirtino teisėkūros priemonių sąvadą, kurios reikalingos pasirengti galimam Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės išstojimui iš Europos Sąjungos be susitarimo.

„Šiomis teisėkūros priemonėmis siekiama sušvelninti JK išstojimo neigiamus padarinius ir, remiantis vieningais principais, įtvirtinti Lietuvos nacionalinius interesus bei glaudžius santykius su strategiškai svarbia partnere, taip pat būtina  užtikrinti abiejų valstybių piliečių ir verslo subjektų teisėtus lūkesčius. Padarysime viską, kad Lietuvos piliečiai nepatirtų jokių teisinių nesusipratimų, kad būtų užtikrintos jų teisės“,- sako Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis. 

Ministerijų ir kitų valstybės institucijų parengtose Teisėkūros priemonėse numatyta taikyti  pereinamąjį laikotarpį, jei tai neprieštarauja ES teisei, iki 2020 metų pabaigos ar vėlesnės datos. Siūloma atsižvelgti į galimą ES ir JK derybų termino pratęsimą, arba taikyti pereinamąjį laikotarpį iki naujo teisinio ES ir JK reguliavimo, arba kol įsigalios reguliavimas daugiašalėmis, dvišalėmis tarptautinėmis sutartimis ar tarptautiniais tarpžinybiniais susitarimais.

Pagrindinis siekis - JK išstojimas iš ES be susitarimo turi sukelti kuo mažiau neigiamų pasekmių Lietuvos piliečiams bei verslo subjektams, Lietuvoje gyvenantiems JK piliečiams ir veiklą vykdantiems JK verslo subjektams.

Taip pat siekiama sudaryti kuo palankesnes sąlygas išsaugoti iki išstojimo dienos įgytas piliečių teises ir užtikrinti verslo subjektų veiklos tęstinumą, kiek įmanoma, išlaikant esamą teisinį reguliavimą ir JK prilyginant ES ir Europos ekonominės erdvės šalims.  

Numatoma ypatingą dėmesį skirti konsulinių paslaugų prieinamumui JK gyvenantiems Lietuvos piliečiams. Ketinama didinti ambasadoje Londone konsulų skaičių, teikiami teisės aktai siekiant pasitelkti išorinius paslaugų tiekėjus, kad dokumentai galėtų būti priimami greičiau Londone ir kituose JK regionuose.

 

Atgal