VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 02. Baltarusija, norėdama pagerinti santykius su ES, žada išlaisvinti kalinius

Mykolas Dapšauskas

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka nori pagerinti įtemptus santykius su Europos Sąjunga (ES), išlaisvindamas politinius kalinius ir surengdamas derybas dėl šalies politinės ateities, rašoma dokumente, kurį ketvirtadienį gavo "Reuters" naujienų agentūra.

 Bulgarijos užsienio reikalų ministras Nikolajus Mladenovas praeitą savaitę Minske susitiko su A. Lukašenka ir pasiūlymą išdėstė laiške ES užsienio reikalų komisarei Ketrinai Ešton (Catherine Ashton) ir ES narių užsienio reikalų ministrams, artėjant jų susitikimui, kuris įvyks Lenkijoje šį savaitgalį.

 Pasak N. Mladenovo laiško, A. Lukašenka sutiko iki šios savaitės pabaigos išlaisvinti mažiausiai keturis kalinius ir panaikinti kaltinimus dar dviems. Visi likusieji politiniai kaliniai būtų paleisti iki spalio pradžios.

 Laiške taip pat rašoma, kad A. Lukašenka prašys šalies opozicijos dalyvauti diskusijose apie šalies ateitį - prezidentas šį pasiūlymą pateikė pirmadienį - ir ragins ES į Minską atsiųsti "išmintingų žmonių", kad šie palengvintų ir stebėtų diskusijas.

 "Manau, kad jei per keletą ateinančių dienų šios iniciatyvos bus įgyvendintos, ES galės konstruktyviai prisidėti ir paremti Baltarusijos demokratizaciją", - rašė N. Mladenovas.

 ES užsienio reikalų ministrai šeštadienį Baltijos pajūrio Sopoto mieste Lenkijoje aptars Baltarusiją. Šiuo metu Lenkija pirmininkauja ES ir nori kaimyninėse buvusios Sovietų Sąjungos šalyse Baltarusijoje ir Ukrainoje skatinti demokratiją ir žmogaus teises.

 A. Lukašenkos, kuris šalį valdo nuo 1994-ųjų, laukia sunki užduotis įtikinti ES, kad jo ketinimai geri. Kai A. Lukašenka po ginčytinų rinkimų praeitą gruodį įsakė tramdyti opozicijos protestuotojus ir žurnalistus, ES ir JAV pradėjo Baltarusijai taikyti sankcijas. ES ir Vašingtonas pareikalavo, kad A. Lukašenka visiems dėl protestų baudžiamąja tvarka persekiojamiems, kaltinamiems ir nuteistiems asmenims suteiktų visišką politinę amnestiją ir pradėtų tikras derybas su oponentais.

Atgal