VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

Ar MG Baltic persekios Artūrą Zuoką amžinai?


Gintautas Babravičius

Lietuvos liberalų sąjungos ilgametis narys, buvęs LiCS pirmininkas

Prieš kelis mėnesius Remigijus Šimašius su savo aktyvistais paskelbė, kad naujai kuriama liberali partija greičiausiai bus pavadinta „Laisvės partija“. Antroje vietoje liko „Liberalų partijos“ pavadinimas. Dabar sukeltas triukšmas su skambiomis antraštėmis, kad kažkas esą kėsinasi į Laisvės partijos vardą. Ir vėl ,,vagiantys“ garsiai šaukia, kad juos kažkas ,,apvogė“... Suprantama, kad „copyright“ politikoje nėra, idėjos sklinda ir formalizuojamos politinėmis programomis be apribojimų, bet kodėl reikia pradėti veiklą nuo nesąžiningų manipuliacijų?

 Gintautas Babravičius.  V.Balkūno nuotr.

Pirma mintis - na ir neturi fantazijos Remigijus Šimašius ir Aušrinė Armonaitė, nes vėl bando kopijuoti Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos Laisvės sąjungos (liberalai) pavadinimą  visiškai nepergyvendamas, kad ,,Laisvės partijos“ pavadinimas klaidins rinkėjus, kels painiavą tarp Lietuvos laisvės sąjungos ir Laisvės partijos simpatikų bei narių. Net teisiniu požiūriu toks sprendimas yra abejotinas, jau nekalbu apie etiką. Vilniaus miesto taryboje taip pat veiks dvi frakcijos su ,,Laisvės“ pavadinimu, Lietuvoje steigsis partiniai skyriai.

Lietuvos laisvės sąjungos nariai nei stebisi, nei piktinasi, nei kažkaip kitaip pretenzijas reiškia, nes žino, kad MG Baltic ginklų nesudeda, sugriuvus projektui su LRLS ir jiems išsivadavus iš koncerno įtakos, atnaujino (“apdeitino”) programinę įrangą ir pasaulį išvys naujas produktas – dar viena liberali partija, de facto skaidanti ir šiaip padrikas liberalų gretas. Naujieji gelbėtojai....?

Panašią situaciją jau mes pergyvenome ir štai vėl ji kartojasi. Būtent 2005 - 2006 m., kai MG Baltic vadovų iniciatyva, skiriant milžiniškus resursus Artūro Zuoko diskreditavimui, nuo tuometinės Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atskilo dalis partijos narių, įskaitant patį Remigijų Šimašių, ir buvo įsteigta kišeninė partija (žr. VSD pažymą), pavadinimą jie parinko labai artimą Lietuvos Liberalų sąjungai – Lietuvos liberalų sąjūdis (LLS). Kai pavadinimo neregistravo, nes po tuometinių Lietuvos liberalų ir Centro sąjungų susijungimo LLS pavadinimas teisiškai priklausė mums, tada, greičiausiai sumanūs MG Baltic strategai, pasiūlė pridėti raidelę „R“ („Respublika“) ir taip formaliai apeiti įstatymą. Realiame gyvenime visi ir visada naudojo tik trumpinį ,,Liberalų sąjūdis“, taip sukurdami prielaidas rinkėjų klaidinimui. Net politikos žurnalistai maišo šiuos trumpinius, o ką jau kalbėti apie paprastus žmones.

Koks tikslas tokio sąmoningo klaidinimo? Rinkodaros teorija mokina, kad arba konkuruodamas ieškai kitos nišos, arba, jei turi pakankamai resursų, konkuruoji tiesiogiai, t.y., paprasčiausiai visur ir visada lipi „ant mazolių“.

Istorija kartojasi ir matyti tų pačių scenaristų braižas. ,,Laisvės partijos‘‘ pavadinimo pasirinkimo tikslas yra vienas – klaidinti rinkėjus.

Tačiau toks planas nestebina. Remigijui Šimašiui labai sėkmingai pavyko atsiriboti nuo savo partijos kolegos ir ilgamečio draugo Eligijaus Masiulio kyšio skandalo, atsiriboti nuo savo  rėmėjo MB Baltic koncerno, kuris ilgus metus realiai įtakojo LRLS vadovus, galų gale ir nuo pačio Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio.

Visos mero rinkimų kampanijos metu buvo nutylima, kad ilgus metus Remigijus Šimašius gaudavo atlyginimą iš MG Baltic koncerno įmonių paramos, kuri buvo skirta Lietuvos laisvosios rinkos institutui. O jam 2006-2008 m., pačiu aktyviausiu liberalų skyrybų  metu, vadovavo Remigijus Šimašius. Liudydamas MG Baltic/LRLS byloje jis pripažino, kad ne kartą kreipėsi paramos į minėto koncerno vadovus. Buvęs Liberalų sąjūdžio narys Šarūnas Gustainis prokurorų kaltinamas bandymu prastumti MG Baltic vadovų proteguotus interesus taisant ,,greitųjų kreditų“  įstatymą, tačiau kažkodėl visiškai nutylima, kad būtent Teisingumo ministro R. Šimašiaus vadovaujama ministerija buvo atsakinga už šių pataisų įvertinimą ir padarė viską, kad šios pataisos ilgą laiką būtų marinuojamos ir vilkinamos. O kur dar įžymusis 2015 m. išrinkto mero R. Šimašiaus raštas Lietuvos bankui, kad netrukdytų ,,greitųjų kreditų“ verslui su papildomais reguliavimais, nes patys žmonės atsakingi už kiek ir kaip skolinasi. Š. Gustainis teisiamas, o R. Šimašius naują partiją kuria...

Gal klystu, bet įspūdis toks, kad naujoji partija yra tiesiog senosios reinkarnacija su tais pačiais scenarijais ir, greičiausiai, tais pačiais šeimininkais. Naujos liberalų partijos kūrimo scenarijų rašo tie patys scenaristai?

Dėl rietenų ir pjautynių žodis “liberalas” kone keiksmažodžiu tapo Lietuvoj, dabar atėjo „Laisvės” eilė? Laikas ar nauja VSD pažyma parodys. 

Atgal