VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

06.18. Užsienio kariniai stebėtojai lankysis pratybose „Geležinis vilkas 2019-1“

Lietuva, siekdami užtikrinti skaidrumą ir demonstruodama atvirumą, pakvietė karinius stebėtojus iš Baltarusijos, Rusijos, taip pat Suomijos ir Švedijos stebėti šiuo metu Lietuvoje vykstančias tarptautines karines pratybas „Geležinis vilkas 2019-1“. Baltarusijos ir Švedijos kariniai stebėtojai birželio 18-20 d. lankysis Lietuvoje ir dalyvaus birželio 19 d. pratybų stebėjimo programoje. 

Pratybose „Geležinis vilkas 2019-1“ treniruojasi apie 4 tūkst. karių iš 10 šalių ne tik Gaižiūnų (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko (Švenčionių r.) poligonuose, bet ir civilinėse teritorijose bei jų apylinkėse. Plačiau

Be to, Baltarusija  birželio 17-20 d. papildomai atsiuntė ir ginklų kontrolės inspektorių grupępagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 2011 m. Vienos dokumento nuostatas.

Baltarusijos inspektoriai pasirinktose Vilniaus, Ruklos, Pabradės ir Kazlų Rūdos vietovėse turės teisę apsilankyti Lietuvos kariuomenės poligonuose: Generolo Silvestro Žukausko, Gaižiūnų, Brigados Generolo Kazio Veverskio. Taip pat, vadovaujantis 2011 m. Vienos dokumento nuostatomis,  Baltarusijos ginkluotės kontrolės inspektoriams bus sudaryta galimybė apskristi pasirinktą rajoną Lietuvos karinių oro pajėgų orlaiviu ir įsitikinti, kad nedeklaruota karinė veikla nėra vykdoma. Inspektoriai lankysis ir Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabe, kur susipažins su savanoriškos tarnybos specifika. 

Pagal inspekcijos metu gautą informaciją Baltarusijos ginklų kontrolės inspektorių grupė, vadovaudamasi 2011 m. Vienos dokumento nuostatomis, parengs ir išplatins ESBO šalims ataskaitas su išvadomis, kaip Lietuva vykdo tarptautinių sutarčių reikalavimus ginkluotės kontrolės srityje. 

Tai bus antroji šiais metais užsienio šalių ginkluotės kontrolės priemonė Lietuvoje pagal 2011 m. Vienos dokumentą.  Balandžio mėn. šalyje  lankėsi Rusijos Federacijos ginklų kontrolės inspektoriai.  Lietuvos atstovai šiais metais jau keturis kartus inspektavo: du kartus Rusijos Federacijos ir po vieną kartą Sakartvelo ir Ukrainos karinius dalinius. 

2011 m. Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, taip pat iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius. 

Remiantis 2011 m. Vienos dokumentu, kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo stambaus masto karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Atgal