VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

06.27. A.Merkel pasiryžusi atsisakyti jos remiamos kandidatūros į Europos Komisijos vadovo postą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį sakė, kad vardan kompromiso galėtų nusileisti ir atsisakyti savo pasirinkimo dėl būsimo Europos Komisijos vadovo.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel. EPA-ELTA nuotr.

Praėjusią savaitę Europos šalių vadovams nepavyko prieiti prie bendros nuomonės ir iškelti Europos Komisijos vadovo kandidatūros. Vokietijos kanclerės ir Prancūzijos prezidento nuomonės nesutampa. A. Merkel remia centro dešinės technokratą Manfredą Weberį, o Emmanuelis Macronas blaškosi tarp kelių kandidatų: centro kairės atstovo Franso Timmermanso, „Brexito“ derybininko Michelio Barnier ir už konkurenciją atsakingos Europos Komisijos narės Margrethe‘s Vestager.

A. Merkel teigė bijanti, kad sekmadienį vyksiantis dar vienas susitikimas gali vėl neduoti rezultatų ir parodyti, jog šalių vadovų požiūriai nesutampa. Kanclerė sakė, kad susitarimo vardan galbūt galėtų atsisakyti savo favorito.

Vis dėlto A. Merkel tikisi, kad vadovas bus renkamas atsižvelgiant principą, kai svarbiausias pozicijas užima daugiausiai palaikymo Europos Parlamento rinkimuose sulaukusios partijos atstovai.

Praėjusio mėnesio rinkimuose daugiausiai balsų surinko Europos Liaudies partija (EPP), tad pagal daugiausiai balsų surinkusios partijos principą Europos Komisijos vadovu turėtų tapti M. Weberis.

Vis dėlto Prancūzijos prezidentas E. Macronas ir kiti svarbų balsą turintys ES atstovai teigia, kad M. Weberis neturi pakankamai įtakos ir svorio perimti Europos Komisijos pirmininko poziciją. Jis niekada nebuvo valstybinio lygmens vadovas ar aukšto lygio ministras.

Atgal