VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07.01. Minint Liublino unijos metines – bendras Lietuvos ir Lenkijos Prezidentų pareiškimas

Minėdami 450-ąsias Liublino unijos metines, Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Lenkijos Respublikos Prezidentas Andrzejus Duda paskelbė bendrą pareiškimą.

Prezidentai pareiškė vertinantys protėvių toliaregiškumą sukurti Abiejų Tautų Respubliką, pagrįstą lygiateise partneryste ir bendra atsakomybe, kuri buvo įkvėpimas visai Europai integruotis ir plėtoti glaudesnį valstybių bendradarbiavimą kaip geriausią atsaką į vidaus ir išorės grėsmes.

„Šiandien esame lygiai taip pat pasiruošę kartu įveikti bet kokius iššūkius ir apsaugoti nepriklausomybės, vienybės ir solidarumo idealus“, – pabrėžiama šalių Prezidentų bendrame pareiškime.

Abi valstybės prisideda prie visos Europos saugumo ir klestėjimo, kurdamos bendrą ateitį Europos ir transatlantinėje bendruomenėse, įgyvendindamos strateginius energetikos ir transporto projektus bei plėtodamos intensyvų kultūrinį ir mokslinį bendradarbiavimą.

Prezidentų teigimu, ilgiau kaip 200 metų gyvavusios Liublino unijos dvasia – tarpusavio pagarba, suderėti sprendimai ir kultūros įvairovė – šiandien ir toliau padeda stiprinti mūsų tautų ir žmonių partnerystę, o Unijos poveikis, įtvirtinant tuometines pilietines ir respublikos vertybes, išlieka vertingu indėliu į šiuolaikinį politinį gyvenimą.

1569 m. liepos 1 d. Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pasirašyta Liublino unija sujungė jas į vieną politinį darinį – Abiejų Tautų Respubliką su vienu valdovu, vienu įstatymų leidžiamuoju organu ir bendra užsienio politika.

Prezidentės spaudos tarnyba

Atgal