VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 10. Seime paminėtas Lietuvos atkurtos Nepriklausomybės pripažinimo ir diplomatinių santykių atnaujinimo 20-metis

Rugsėjo 10 d. Seimo Kovo 11-osios salėje įvyko iškilmingas minėjimas, skirtas Lietuvos atkurtos Nepriklausomybės pripažinimo ir diplomatinių santykių atnaujinimo 20-osioms metinėms paminėti.

Iškilmingame minėjime kalbėjo Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, Nepriklausomybės akto signataras, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Užsienio reikalų komisijos pirmininkas, Nepriklausomybės akto signataras Emanuelis Zingeris, pirmasis Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras, Nepriklausomybės akto signataras Europos Parlamento narys Algirdas Saudargas, pirmasis Švedijos Karalystės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Larsas Magnusonas, Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Tardama įvadinį žodį, Seimo Pirmininkė Irena Degutienė priminė, kad šis minėjimas vyksta istorinėje salėje, kur 1990 metų kovo 11 dieną buvo atkurta Lietuvos Nepriklausomybė. „Šis įvykis leido Lietuvai sugrįžti į laisvų demokratinių valstybių bendriją. Susirinkome tam, kad prisimintume tą nepakartojamą jaudulį, kai 1991-ųjų vasaros pabaigoje, po žlugusio Maskvos pučo, per pasaulį ritosi diplomatinių santykių atkūrimo su Lietuva banga. Kai su džiaugsmo ašaromis stebėjome, kaip 1991 metų rugsėjo 17-ąją prie Jungtinių Tautų Organizacijos pastato išdidžiai suplevėsavo Lietuvos trispalvė ir tarptautinėje erdvėje vėl oficialiai suskambo prieš pusšimtį metų iš pasaulio žemėlapio brutaliai išbrauktas Lietuvos vardas“, – sakė I. Degutienė.

Kreipdamasi į susirinkusiuosius, Respublikos Prezidentė D. Grybauskaitė pabrėžė, jog šia istorine sukaktimi minima naujos Lietuvos kūrimo pradžia, suteikusi mums galimybę vėl patiems kurti tokią Lietuvą, kokios norime ir kokią geriausiai gebame. Šalies vadovės teigimu, Lietuvos žmonės tikrai nepamirš nė vieno, padėjusio Lietuvai grįžti į tarptautinę bendruomenę. Ypatingą padėką šalies vadovė pareiškė Islandijos žmonėms, pirmiesiems išdrįsusiems pripažinti Baltijos valstybes. Šalies diplomatų ir Lietuvos bičiulių visose pasaulio šalyse pastangomis, pasak Prezidentės, per 20 metų Lietuva tapo lygiateise JTO, ES, NATO, UNESCO nare ir aktyvia tarpvalstybinių ir visuomeninių organizacijų dalyve.

Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis iškilmingame minėjime pažymėjo, kad iš Vakarų šalių laisviausia pasirodė Islandija, tarp sovietinių respublikų narsiausia buvo Moldova. Apžvelgdamas istorinius Lietuvos valstybės pripažinimo įvykius, V. Landsbergis prisiminė šio laikotarpio sudėtingumus.

Anot Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Užsienio reikalų komisijos pirmininko Emanuelio Zingerio, parlamentinė diplomatija buvo labai svarbi prieš 20 metų, nebuvo kitokios diplomatijos, mes tik pradėjome ją kurti. E. Zingeris, prisimindamas Užsienio reikalų komisijos posėdį, įvykusį Islandijoje, pabrėžė, kad verta prisiminti tuos žmones, kurie tuo metu kasdien galvojo, kaip įtvirtinti Lietuvos nepriklausomybę. „Pirmas posėdis Islandijoje. Susitikimas su islandų deputatais. Tokia nedidelė plenarinių posėdžių menė, mažytė, su visais 24 deputatais. Sėdi šalia, profesorius V. Landsbergis turbūt atsimins, toks žmogus, mūsų garbės konsulas Islandijoje, buvęs mano kolega Filologijos fakultete Jorunduras Hilmarssonas, kuris puikiai šnekėjo lietuviškai, vertė lietuvių modernią literatūrą į islandų kalbą. Atsimenu jo rankose tabletes, tuo metu jis jau sirgo mirtina liga ir jis verčia mano prašymą pripažinti Lietuvą. Ir aš matau, kaip tie 24 deputatai, o šalia sėdintis ir užsienio reikalų ministras J. B. Hannibalssonas įdėmiai klauso. Keli deputatai pradeda diskusijas, pasirodo ašaros ir posėdžio pabaigoje jie pasako: mes tikrai jus pripažinsime ir mes tikrai pasakysime tuos žodžius, kurie jums svarbūs. Aš atsimenu tą nepaprastą jaudulį jų veide, tikėjimą, kad laisvės byla yra svarbiausias dalykas gyvenime. Nežinau, kokiame dokumente užfiksuotas tų žmonių, kurie mus rėmė, nuoširdumas. Jo nėra užfiksuota. Aš norėčiau padėkoti visiems rėmėjams už niekur, jokiuose dokumentuose nebūtą bendražygiškumą ir nuoširdumą prieš 20 metų“, – prisimindamas to meto įvykius sakė E. Zingeris.

Kaip pažymėjo pirmasis Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Algirdas Saudargas, Lietuva neįtikėtinai greitai įsijungė į svarbias tarptautines struktūras. „Esame Europos Sąjungos ir NATO nariai, laiko išbandyti europietiški standartai geriau ar blogiau jau veikia daugelyje valstybės sričių. Privalome susikurti niekieno netrukdomą prieigą prie energijos ir informacijos šaltinių. Tai sunkūs, bet išsprendžiami uždaviniai. Tie konkretūs uždaviniai dažnai teisingai vadinami integracija į Vakarus“, – teigė A. Saudargas.

Pirmasis Švedijos Karalystės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Larsas Magnusonas padėkojo už kvietimą į iškilmingą minėjimą. „Kvietimas į minėjimą rodo, kad norite vėl mus, ambasadorius, matyti, ir kad vertinate mūsų prieš 20 metų pastangas paremti Lietuvą, kai ji vėl pasirodė tarptautinėje arenoje ir atnaujino diplomatinius ryšius su kitomis šalimis. Mes, pirmieji ambasadoriai, turėjome garbės stebėti tautos atgimimą. Mes dalyvavome ypatingai svarbiame istoriniame procese ir galime jums pasakyti: daugelis pasaulio ambasadorių neturės tokios galimybės per visą savo karjerą“, – kalbėjo L. Magnusonas.

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, savo kalboje žvelgdamas į šviesią Lietuvos ateitį, pabrėžė, kad kaip tik dabar yra metas tęsti kryptingą ir atsakingą, ir subalansuotą darbą. „Drįstu tikėtis, kad po dešimties metų vyksiančiame iškilmingame minėjime nebus užmirštas faktas, jog būtent šiandien Lietuvos diplomatija atlieka esminės reikšmės darbus lemsiančius sėkmingą ir negrįžtamą Lietuvos užsienio politikos dešimtmečio trajektoriją, tai pats geriausias įrodymas, jog pirmųjų atgimusios Lietuvos diplomatų ir visų piliečių tarnystė tėvynei buvo prasminga, o jų lūkesčiai sukurti stiprią, tarptautinės bendruomenės pagarbos vertą valstybę, išsipildė“, – A. Ažubalis.

Iškilmingame Seimo minėjime dalyvavo Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Prezidentas Valdas Adamkus, Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Seimo nariai, Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, Vyriausybės nariai, Atkurtos nepriklausomos Lietuvos Respublikos pirmosios Vyriausybės nariai, Europos Parlamento nariai, Lietuvos valstybės diplomatai ir užsienio šalių diplomatai, rezidavę Lietuvoje,  atkūrus nepriklausomynę 1990 metais, užsienio valstybių diplomatinių atstovybių Lietuvoje vadovai ir jų atstovai, žuvusiųjų už laisvę artimieji, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės, Sąjūdžio tarybos nariai, dvasininkijos, tautinių bendrijų, visuomeninių organizacijų atstovai, kovotojai už Lietuvos Nepriklausomybę, žurnalistai, fotografai, valstybės institucijų darbuotojai, prisidėję prie atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės įtvirtinimo tarptautinėje arenoje, kiti didžiai gerbiami svečiai.

Parengė Rimas Rudaitis,  Ryšių su visuomene skyrius (tel. 239 6132)

Atgal