VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08.02.NATO kovinė grupė Lietuvoje siunčia aiškią žinią – NATO yra nedalomas ir vieningas aljansas“

Rukloje surengta NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės rotacijų  ir vadovybės pasikeitimo ceremonija - nuo vasario kovinei grupei vadovavusį Vokietijos kariuomenės pulkininką leitenantą Peerą Papenbroocką  (Peer Papenbroock) pareigose pakeitė naujasis kovinės grupės vadas taip pat Vokietijos karininkas plk. ltn. Rouvenas Habelis (Rouven Habel), vadovaujantis Vokietijos 391-ajam mechanizuotajam pėstininkų batalionui.

 „NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė yra puikus Aljanso vienybės pavyzdys.  Skirdamos šioms pajėgoms karius Aljanso šalys demonstruoja savo įsipareigojimus  kolektyvinei gynybai ir Baltijos šalių saugumui, – ceremonijoje sakė krašto apsaugos viceministras  Vytautas Umbrasas. – Kartu su Lietuvoje  dislokuota NATO oro policijos misija ir NATO pajėgų integravimo vienetu  priešakinės NATO pajėgos siunčia aiškią žinią mūsų priešininkams – NATO yra nedalomas ir vieningas aljansas.“

MPB  „ Geležinis Vilkas“  / vyr. srž. Virginijaus Stonio  nuotraukos

Viceministras  padėkojo  tarnybą Lietuvoje baigusiam  plk. ltn.  P. Papenbroockui už puikų darbą, o vadovavimą tūkstančio karių grupei perėmusiam  plk. ltn. R. Habeliui  palinkėjo  sėkmės  tęsiant  grupės veiklą. „ Savo ruožtu noriu pabrėžti, kad  Lietuva  ir toliau užtikrins kovinei grupei reikiamą paramą ir  bendradarbiavimą, – pabrėžė krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas.

Viceministras tuo pačiu pasveikino  ir sėkmingos tarnybos palinkėjo  naujosioms Vokietijos, Nyderlandų, Belgijos, Čekijos ir  Norvegijos karių rotacijoms, toliau tęsiančioms NATO misiją Lietuvoje. Islandija  kovinei  grupę yra skyrusi civilį specialistą.

Nuo 2017 m. pradžios Mokomajame pulke Rukloje dislokuota tarptautinė kovinė grupė šiandien yra integruota į Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtį . Per  daugiau nei dvejus metus NATO batalione rotuodamiesi jau yra tarnavę  per 8 tūkst. sąjungininkų karių iš devynių  NATO valstybių.

Dislokavęsi Lietuvoje NATO kovinės grupės kariai nuolat aktyviai treniruojasi, dalyvauja visose svarbiausiose Lietuvoje vykstančiose pratybose.   Be to, NATO bataliono kariai užmezgė puikius ryšius net tik su Lietuvos kariais, bet ir su vietos bendruomenėmis, mokyklomis, savivaldybėmis. Jie aktyviai dalyvauja įvairiuose kultūriniuose ir socialiniuose projektuose, šalies istorinių ir valstybių švenčių minėjimo renginiuose. 

Visuomenės apklausos duomenimis, 76 proc. respondentų teigia, kad bataliono kovinė grupė padeda atgrasyti priešiškai nusiteikusias valstybes.

Lietuvoje dislokuotas NATO priešakinių pajėgų batalionas yra tiesioginis atsakas į agresyvius ir provokacinius karinius Rusijos veiksmus prie NATO teritorijos sienų, kurie lėmė stabilumo ir saugumo susilpnėjimą, didesnį saugumo situacijos nenuspėjamumą ir saugumo aplinkos pokyčius. Sprendimas dislokuoti NATO priešakinių pajėgų batalionus prieš Rytinių NATO sienų buvo priimtas 2016 m. liepą Varšuvoje NATO viršūnių susitikime Baltijos šalių ir Lenkijos prašymu.

 

 

Atgal