VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

Kad visiems mums būtų maloniau gyventi Kaune

Valstybės laikraščio ,,Lietuvos Aidas“ korespondentas Kaune Vitas Petras Pilvelis kalbasi su Kauno miesto savivaldybės mero patarėju Vygantu Gudėnu.

Kauno miesto savivaldybės mero patarėjas Vygantas Gudėnas

Buvau Kauno m. mero A. Kupčinsko patarėju nuo 2007 m. lapkričio mėn. iki 2010 m. spalio 1 d., dirbau Kauno m. savivaldybės administracijos direktoriumi. Į šias pareigas mane pakvietė meras. Kaip patarėjui man pavesta kuruoti ir prižiūrėti Kauno Žalgirio arenos statybos ir valdymo (operavimo) klausimus, taip pat esu paskirtas Europos vyrų krepšinio 2011 m. čempionatą Kauno mieste koordinacinės grupės vadovu. Jau žinome, kad 2011 m. rugsėjo mėn. 14-18 d. Kauno mieste vyks krepšinio čempionato finalinės kovos. Todėl labai svarbu joms tinkamai pasiruošti. Šiuo metu vyksta arenos statybos baigiamieji darbai, rangovas pagal sutartį darbus privalo baigti 2011 m. vasario 1 dieną.

 Kaip iš esmės gali pakeisti esamą padėtį savivaldybės rinkimai?

 Nemanau, kad nauji rinkimai iš esmės pakeistų esamą padėtį, kadangi mero A. Kupčinsko ir jo komandos vadovavimo miestui laikotarpiu mieste įvyko daug teigiamų pokyčių. To pasigesdavome anksčiau. Miestas, jo senamiestis atgijo, jį aplanko labai daug turistų, pritraukta daugiau kaip 1 mlrd. ES lėšų ir jos pradėtos sparčiai įsisavinti.

Sėkmingai statoma ne tik Žalgirio arena, bet ir Girtučio plaukimo baseinas, tiltai, kempingai. Gerėja miesto įvaizdis. Visi turime suprasti, kad valdžios pastovumas padeda tęsti pradėtus darbus ir kartu ji įpareigota atsakyti už rezultatus. Todėl manau, kad tik pastovumas ir komandinio darbo tęstinumas padėtų Kaunui tapti šiuolaikišku europietišku miestu. (To pavyzdys yra Druskininkų mero pastovumas.)

 Be abejo, turite savivaldybės strategiją ir veiklos planą?

 Miestas turi strategiją ir ją įgyvendina vykdydamas veiklos planus. Daug gerų darbų yra suplanuota, pvz., Jiesios tilto paplatinimas, Nemuno kanalo prie salos, nenaudojamų teritorijų po gamybos išvalymas, kad jos būtų panaudos visuomenės reikmėms (buvusi mėsos kombinato 10 ha teritorija Aleksote). Baigtas Panemunės tilto rekonstrukcijos projektas, Laisvės alėjos, Juozapavičiaus prospekto, Parodos kalno ir K. Petrausko gatvių rekonstrukcijų projektai. Šie projektai gerokai pagerins transporto ir žmonių judėjimo galimybes. Todėl būtina šiuos projektus skubiai įgyvendinti, kad miesto žmonėms būtų patogu ir malonu naudotis. Būtinai reikia tęsti senamiesčio rekonstrukciją. Kauno pilies, Rotušės aikštės ir kitas erdves reikia panaudoti turizmo ir gyventojų reikmėms. Žodžiu, mūsų laukia ne tik europinio lygio renginiai, bet ir gausus būrys svečių, kurie ir skatina miestą vystytis bei miestiečius pasitempti priimant miesto svečius.

 Juk negana tik publikacijų, Lietuvoje per daug nesirūpinama verslu?

 Verslas tikrai mūsų šalyje gyvena ir pergyvena sunkmečio laikotarpį, tačiau tai ir verčia imtis geresnės veiklos strategijos. Kaune bent viešbučių, kavinių, restoranų savininkai tikrai nesiskundžia lankytojais. Dabar, kai atgijo Karmėlavos aerouostas, plūstelėjo ir turistų. Miestas siūlo tikrai daug renginių, ypač savaitgaliais.

Reikia pasitempti ir verslininkams, nes dažnai parduotuvės, kavinės atidarytos tik darbo valandomis. Tai ypač pastebima vasarą Laisvės alėjoje ir kt. Po 21 val. sunku rasti vietą, kur galima būtų išgerti arbatos, veikia tik dideli prekybos centrai.

 Ko reikia Lietuvos žmonėms ir Kaunui?

 Aišku, Kaunui reikalinga geresnė miesto infrastruktūra, būtina pagerinti eismo ir gatvių dangų būklę, gerinti sąlygas smulkiam verslui, atpiginti energetinių resursų kainas, sprendžiant elektros, šilumos pigesnės gamybos galimybes. Manau, kad tam yra visos sąlygos Kaune - tik jas reikia išnaudoti. Petrašiūnuose turėtų atsirasti „Kauno energijos“ valdose alternatyvi katilinė šilumos ir elektros gamybai, naudojant biokurą, kas atimtų galimybę iš TEC diktuoti kainas be konkurencijos.

 Kalbama apie savivaldybės destruktūrizavimą, suteikiant daugiau savarankiškumo seniūnijoms?

 Suteikti daugiau savarankiškumo seniūnijoms yra būtina, kadangi miesto biudžetą sudaro visų mūsų Kauno miesto gyventojų fizinių asmenų mokesčiai. Todėl visiems mums svarbu, kaip sumokėti pinigai panaudojami, kokiems darbams. Aišku, kad greičiausiai informaciją sužinotume iš seniūnijos. Tad labai svarbu, kad gražėtų mūsų visų gyvenamos teritorijos, gatvės, aikštės ir parkai. Tačiau labai sudėtinga lėšas skirstyti, jas apskaityti, numatyti naudą. Tam neretai trukdo biurokratinės kliūtys. Šie klausimai, manau, turi būti svarstomi taryboje ir priimami konkretūs, aiškūs sprendimai ilgam laikui. Seniūnijos kuo greičiau turėtų gauti finansavimą iš miesto biudžeto.

 Didžiausia savivaldybių problema – lėšų stygius?

 Taip, lėšų stygius slegia visą Lietuvą, ne tik Kauno miestą, ir tai turi didelę įtaką visoms sritims. Reikalinga speciali verslo, gamybos strategija, kad miesto biudžetas nemažėtų, kaip atsitiko dabar, o didėtų. Manau, tai priklauso nuo kiekvieno iš mūsų indėlio ir darbo. Jeigu sukursime daugiau darbo vietų, o ne gyvensime iš pašalpų, visi pajusime, kad gyvename tvarkingiau ir tampame laimingesni.

 Ką galite pasakyti apie savo šeimą?

 Šeimoje auginu du sūnus, kurie universitetus baigė, deja, JAV. Jie yra informacinių technologijų specialistai, gyvena ir dirba JAV. Tačiau, vykstant ekonomikos ir verslo atgaivinimo procesams, manau, kad šie jauni žmonės galės grįžti į Kauną ir gauti darbą pagal savo sugebėjimus ir norus.

 Ką galėtumėte pasakyti Lietuvos krepšinio specialistams, treneriams ir sirgaliams?

 Lietuvos krepšinio specialistų, trenerių ir sportininkų 2011 metais laukia didelis išbandymas, nes mūsų sirgaliai ir miestiečiai laukia iš komandos tik pergalių ir medalių, o tai pasiekti ne taip jau lengva. Todėl mes visi privalome pasirūpinti, kad ne tik Žalgirio arena būtų paruošta šiam renginiui, bet ir visi miestiečiai pasistengtų, kad šis čempionatas būtų geriausias Europoje ir, aišku, laimingiausias Lietuvos rinktinei. Manau, kad mes visi kartu tam pasiruošime ir nugalėsime. Visiems linkiu siekti šio nelengvo tikslo.

 Jūsų linkėjimai „Lietuvos Aido” skaitytojams?

 „Lietuvos Aido” skaitytojams linkiu išsirinkti per rinkimus merą – patikimą, dorą, užgrūdintą, tikrą miesto šeimininką, taip pat tvirtą miesto tarybą, kurį spręstų visas miesto problemas, o ne trukdytų tai daryti. Linkiu kuo geriausios kloties, gerų, ramių Šventų Kalėdų ir linksmų Naujųjų metų. Linkiu, kad šios šventės mus sustiprintų ir nuteiktų geriau dirbti, kad visiems mums būtų maloniau gyventi Kaune.

 

                 

Atgal