VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

10 04. JAV pasiuntinys: kitąmet Rusija ir JAV pasirašys susitarimą dėl Europos priešraketinio skydo

Matas Kintas

Rusija ir JAV per NATO ir Rusijos viršūnių susitikimą Čikagoje kitų metų gegužę pasirašys susitarimą dėl Europos priešraketinio skydo informacijos apsikeitimo datos, sakė JAV ambasadorius Maskvoje Džonas Beirlis (John Beyrle), duodamas interviu Rusijos verslo dienraščiui "Kommersant".

 "Esu įsitikinęs, kad per kitą NATO viršūnių susitikimą, kuris įvyks Čikagoje 2012 metais, mes pasirašysime Rusijos ir NATO susitarimą dėl priešraketinio skydo", - sakė Dž. Beirlis dienraščiui "Kommersant".

 Rusija reikalauja jungtinės sistemos su informacijos apsikeitimu, siekiant užtikrinti, kad NATO sistema nebus nukreipta prieš Maskvą. Tačiau Aljansas pirmenybę teikia dviem nepriklausomoms informacija apsikeičiančioms sistemoms.

 Rusija ir NATO pernai lapkritį per viršūnių susitikimą Lisabonoje susitarė bendradarbiauti kuriant Europos priešraketinį skydą. Prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasiūlė sistemą, pagal kurią Rusija būtų atsakinga už į NATO nares paleistų raketų numušimą, o NATO šalys įsipareigotų panašiu būdu apsaugoti Rusiją.

 Pasak Dž. Beirlio, Rusijos ir JAV nesutarimas dėl Europos priešraketinio skydo turėtų būti vertinamas kaip teigiamas ženklas, o ne nesėkmė, nes derybos tebevyksta.

Atgal