VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

11 08. Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertai nesutarimų neišsprendė

Tomas Dautartas

Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertams baigus konsultacijų ciklą, šalių nesutarimai dėl tautinių mažumų švietimo liko neišspręsti.

Pirmadienį Augustave vyko ketvirtas ir baigiamasis švietimo ekspertų susitikimas, kuriame šį kartą dalyvavo Lenkijos ir Lietuvos tautinių mažumų mokyklų mokinių tėvų atstovai.

Lenkų delegacija, kaip ir ankstesniuose susitikimuose, laikėsi nuomonės, kad jeigu nebus pakeisti kai kurie Lietuvos švietimo įstatymo nuostatai, nebus pasiekta visiems priimtinų sprendimų, praneša "punskas.pl".

Lietuvos švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys nesutiko su šiuo lenkų nusistatymu ir dar kartą pakartojo, kad Lietuvos švietimo įstatymas keičiamas nebus.

Daugiausiai lenkų pasipriešinimo sulaukė įstatymo nuostata, kuri nuo 2013 metų suvienodino valstybinės kalbos egzaminą visų - tiek lietuviškų, tiek tautinių mažumų mokyklų - abiturientams.

Šiemet tautinių mažumų mokyklos Lietuvoje gaus 21 proc. didesnius mokinių krepšelius. Tuo metu Lenkija pakeisti tautinių mažumų mokyklų finansavimą žada tik nuo 2013-ųjų.

Lenkijos švietimo viceministras Miroslavas Sielatickis (Miroslaw Sielatycki) sakė, kad Lenkija privalo sukurti tokį mechanizmą, kuris leistų tautinių mažumų mokykloms gyvuoti, užtikrinti daugiau lėšų.

Dėl ekspertų konsultacijų prieš porą mėnesių susitarė Lietuvos ir Lenkijos Premjerai.

Atgal