VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

11 29. Lenkija labiau bijo Vokietijos neveiklumo nei jos galybės

Kasparas Bertašius

Lenkija paskelbė neįprastą kreipimąsi į Vokietiją, ragindama padaryti visa, kas įmanoma, kad būtų išgelbėta euro zona, kadangi tik Vokietija gali susidoroti su šiuo uždaviniu ir kadangi jai tenka "ypatinga" istorinė atsakomybė.

 Pirmadienio vakarą sakydamas kalbą Berlyne, Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslavas Sikorskis (Radoslaw Sikorski) priekaištavo Vokietijai dėl nepakankamų veiksmų, kadangi daugelis mano, kad, visų pirma, nuo Vokietijos kanclerės Angelos Merkel priklauso euro zonos ateitis.

 "Turbūt būsiu pirmasis istorijoje Lenkijos užsienio reikalų ministras, pasakęs tai, ką sakau dabar: Vokietijos galybės bijau mažiau, nei imu bijoti Vokietijos neveikimo. Jūs tapote nepakeičiama Europos tauta", - sakė R. Sikorskis. Berlyne jis vieši su dviejų dienų darbo vizitu.

 Toks R. Sikorskio žodžių tiesumas stebina, pažymi "euobserver.com". Kai kitose Europos sostinėse murmama, ką Vokietija turėtų ar ko neturėtų daryti, Lenkija pirmoji tai pasakė garsiai.

 Lenkijos užsienio reikalų ministras tylomis neapėjo ir Vokietijoje vyraujančio politinio diskurso išsaugoti griežtą šalies biudžeto drausmę ir susirūpinimo dėl galimos papildomos naštos Vokietijos mokesčių mokėtojams, kuri atsirastų dėl pastangų pasidalinti euro zonos skolas.

 "Mes prašome Vokietiją pripažinti, kad ji daugiausia išloš iš dabartinės pertvarkos ir kad jai tenka didžiausi įsipareigojimai, kad ta pertvarka būtų tvari", - sakė R. Sikorskis. Jis pastebėjo, kad, investuotojams bėgant iš rizikingesnių valstybių, Vokietijos "skolinimosi kaštai yra mažesni, nei būtų normaliomis aplinkybėmis".

 Lenkijos ministras taip pat pabrėžė, kad Berlynas ne visada laikėsi finansinės disciplinos, kurios jis dabar moko kitus, kadangi "taip pat yra pažeidęs" euro deficito taisykles, kai Vokietijos bankai "neatsakingai pirko rizikingas obligacijas".

 Kaip pažymi "euobserver.com", skaudus abiejų šalių patyrimas per Antrąjį pasaulinį karą suteikė ypatingos svarbos R. Sikorskio žodžiams, kad Vokietijai tenka "ypatinga atsakomybė žemyne išsaugoti taiką ir demokratiją".

Atgal