VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

11 29. Parlamentarai parėmė siūlymą uždrausti partijas finansuoti ir fiziniams asmenims

Tomas Dautartas

Seimas po svarstymo pritarė politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimą reglamentuojančių įstatymų pataisoms, kuriomis siūloma, kad partijų negalėtų remti nei fiziniai, nei juridiniai asmenys.
Tam antradienį pritarė 75, prieš buvo 2, susilaikė 22 Seimo nariai.
Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pataisų projektu siūloma uždrausti juridiniams asmenims finansuoti politines partijas ir politines kampanijas, uždrausti politines partijas finansuoti valstybės biudžeto lėšomis, skiriamomis pagal atskiras Vyriausybės patvirtintas programas, bei turinčių teisę aukoti fizinių ir juridinių asmenų aukomis. Taip pat siūloma įteisinti, kad nuolatiniu politinių partijų šaltiniu galėtų būti ir nuolatinio Lietuvos gyventojo savanoriškai skiriama 1 proc. dydžio sumokėto metinio pajamų mokesčio dalis.
Pataisose taip pat numatyta, kad vienas fizinis asmuo per politinę kampaniją kiekvienam savarankiškam jos dalyviui galėtų paaukoti auką, neviršijančią 10 (vietoj šiuo metu galiojančių 20) paskelbto praėjusių kalendorinių metų ketvirto ketvirčio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžių. Siūloma nustatyti, kad kandidatai vienmandatėse rinkimų apygardose ir referendumo iniciatoriai savo politinei kampanijai finansuoti galėtų paaukoti auką, neviršijančią 20 VMDU dydžių. Bendra vieno fizinio asmens aukų suma savarankiškiems politinės kampanijos dalyviams per kalendorinius metus negalėtų viršyti 10 proc. fizinio asmens už praėjusius kalendorinius metus deklaruotų metinių pajamų.
Mažas aukas (iki 40 litų) aukojantiems asmenims siūloma taikyti supaprastinta aukų priėmimo tvarka, pataisomis numatoma atsisakyti galimybės politinėms partijoms kompensuoti dalį (iki 25 proc.) patirtų politinės kampanijos išlaidų.
Parlamentaras Saulius Stoma kolegas ragino palaikyti Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pataisų projektą, kad jis galiotų jau kitais metais vyksiančiuose Seimo rinkimuose.
"Iš esmės visi dabar suprantame, kad dabartinė partijų finansavimo situacija nėra labai gera, kad ją reikia keisti, tą finansavimą skaidrinti. Vienintelis klausimas - kada tai padaryti. Ar mes tai padarome dabar, kad jau kiti rinkimai galėtų būti kito lygmens, jog partijos nesijaustų įsipareigojusios tam tikriems paramos davėjams, o galėtų žinoti, kad yra įsipareigoję visuomenei. Juk visi žinome tą posakį - "Kas moka pinigus, tas užsako muziką". Jeigu padarysime, kad jau per kitus rinkimus muziką mums bus užsakiusi visuomenė, finansavimą gausime iš visuomenės, tai atnaujins politinę sistemą, pagyvins partinę veiklą. Turime pasinaudoti Prezidentės autoritetu ir susitvarkyti savo daržą, kad partijos pradėtų veikti, visų pirma, visuomenei, kuri kontroliuoja, finansuoja ir prižiūri, o ne tam tikroms verslo grupuotėms", - po balsavimo sakė S. Stoma.
Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Kuodytė sakė, jog pirmiausia reikia sutvarkyti stebėseną, kontrolės mechanizmus.
"Vargu ar galima sakyti, kad šiomis pataisomis pasieksime šitą tikslą", - teigė ji.
Pasak parlamentarės, partijų finansavimas iš biudžeto netikslingas, kai šiuo metu mažinamos išlaidos pačioms jautriausioms grupėms.
"Ar tokiu būdu pakelsime partijų autoritetą? Manau, kad būsime skalpuojami ne ką mažiau ir, manau, teisingai. Šitie pasiūlymai jokiu būdu neišsprendžia išsikeltų tikslų, nebent tikslai yra kitokie negu viešai deklaruojami", - sakė D. Kuodytė.
Liberalcentristas Vytautas Bogušis taip pat sveikino parlamentarų palaikytą siūlymą, kad prieš Konstituciją yra lygūs tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys.

Atgal