VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

12 20. Tautininkų Sąjunga: atgimėme, kad laimėtume!

Julius Panka

Tautininkų Sąjungos vicepirmininkas

Gruodžio 17-oji - ypatinga diena dvidešimto amžiaus Lietuvos istorijoje. 1926 metais šią dieną grupė patriotiškai nusiteikusių karininkų įvykdė valstybės perversmą, kad išgelbėtų Lietuvą nuo gresiančios sovietizacijos ir bolševikinių jėgų stiprėjimo. Kai kurie dabartiniai Lietuvos istorikai ir politikai bando teigti, kad tai juoda diena mūsų tautai, kad šis įvykis sunaikino gležnus demokratijos daigus mūsų Tėvynėje, neleido formuotis pilietinei visuomenei ir t.t. Tačiau istoriniai įvykiai negali būti vertinami žiūrint iš šių dienų taško. Tai viena didžiausių istorikų ar besidominčių istorija žmonių klaida. Vertinant 1926 metų gruodžio 17-osios įvykius, reikia turėti omenyje, kokia padėtis buvo tuometiniame pasaulyje, Europoje, kaimyninėse šalyse. Dvidešimtojo amžiaus trečiuoju – ketvirtuoju dešimtmečiais didžioji Europos šalių dalis pasuko autoritarizmo keliu. Politinė atmosfera kaito visame pasaulyje, ir vis dažniau politikų pasisakymuose atsirasdavo žodžiai apie gresiantį karinį konfliktą. Tokiu laikotarpiu parlamentai su susiskaldžiusiomis politinėmis partijomis tapo labai sunkiu balastu net ir didelėms valstybėms. O maža Lietuvos valstybė, kurios Seimas buvo tapęs Tautos skaldymo įrankiu, reikėjo tvirto ir išmintingo vairininko, kapitono, kuris prisiimtų atsakomybę už šalies saugumą ir stabilumą audringoje tuometinėje tarptautinėje arenoje. Tokiu vairininku, karininkų, įvykdžiusių perversmą, paprašytas, tapo pirmasis Lietuvos prezidentas Antanas Smetona. 

Prabėgus lygiai 85 metams nuo šio įsimintino įvykio į Lietuvos politinį gyvenimą grįžo Tautininkų Sąjunga. Buvo patvirtinti nauji įstatai, kurie padės partijai veikti efektyviai ir konstruktyviai, išrinktos kontrolės institucijos, kurios neleis partijos vadovybei „užmigti ant laurų”. Steigiamajame suvažiavime buvo išrinktas pirmininkas Gintaras Songaila ir jam padėsiantys trys vicepirmininkai: Kazimieras Uoka, Valentinas Gylys ir Julius Panka. Pagrindiniai sprendimai partijoje bus priimami 21 Tarybos nario. Į partijos Tarybą buvo išrinktos iškilios asmenybės, savo srities specialistai, žmonės, žinomi ir gerbiami visuomenėje. Tautininkų Sąjungos Taryboje dirbs: Nijolė Balčiūnienė, Tomas Baranauskas, Algimantas Birbilas, Vytautas Burbulis, Alvydas Butkus, Tadas Dapšys, Valentinas Gylys, Klemas Inta, Darius Komka, Marius Kundrotas, Alfonsas Lupeikis, Julius Panka, Petras Pareigis, Gintaras Songaila, Rimutė Škudienė, Kazimieras Uoka, Mantas Urbonas, Jonas Vaiškūnas, Laimutis Vasilevičius, Reimundas Varapickas ir Vaiva Žukienė.

Tautininkai į politinį gyvenimą grįžo atsinaujinę, sustiprėję, su naujomis jėgomis ir lūkesčiais. Tautininkų Sąjunga pasiruošusi dalyvauti rinkimuose į Seimą, pasiruošusi prisiimti atsakomybę už Lietuvos dabartį ir ateitį. Šiandien mūsų Tauta susiduria su milžiniškais iššūkiais, ją smaugia žmonių susvetimėjimas, valdančiųjų partijų savivalė ir nekompetencija. Korupcija per dvidešimt nepriklausomybės metų ne tik, kad nebuvo išnaikinta, bet tapo normaliu dalyku kasdienybėje, piliečių ir valdžios santykiuose. Emigracija daugeliui šeimų tapo vienintele išeitimi išgyventi, tačiau ji ardo šeimas, nutautina jaunąją kartą. Gimstamumas nesiekia minimumo, reikalingo, kad Tauta išliktų. Tarptautiniuose santykiuose tapome pajuokos objektu, kaimyninės valstybės mums nurodinėja kada ir kokius įstatymus priiminėti, kokia kalba mokyti mūsų pačių mokyklose, mūsų piliečių vaikus. Maža tautos dalelė lobsta iš didžiosios dalies skurdo, prie ežerų ir upių dygsta pilys ir pilaitės, o kaimuose ir miesteliuose griūna kultūros namai. Kuriami visokie „institutai”, išlaikomi iš užsienio kapitalo ir mokantys mus, kaip griauti šalies ūkį ir Tautos moralę.

Tautininkų Sąjunga ateina, kad pakeistų mūsų Tėvynę. Lietuvių Tauta yra verta turėti teisingą ir sąžiningą valdžią. Lietuvos vyriausybė turi būti mūsų pasididžiavimas, o ne gėda. Partija ateina su ypač svarbiu šiuolaikinei Lietuvai šūkiu: „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!”

Atgal