VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

Turtinė liustracija?

Ričardas Kalytis

Pasigirdus oligarchų įžūlaus vaidmens valstybėje Prezidentės įvertinimui, kyla neatidėliotinas klausimas: „Ką daryti?“ Istorijoje ne pirmą kartą iškyla toks klausimas, kada užsibuvus valdžioje vienai kastai, vienai partijai, susiformavus jų valdomajam aparatui, nebeveikia jokie įstatymai, teismai, vyrauja vien tiktai artimųjų suokalbiai. Dabartinės išvystytos technikos amžiuje tai vadinama „telefonine teise“.

„Kentėjo“ nuo to ir absoliučios monarchijos, ir komunistiniai režimai. Taip, įsigalėjus bojarinų savivaliavimui Rusijoje, caras Ivanas Groznas įsteigė opričnikų pulką su šuns kaukole ir šluota prie balno. „Suuostyk ir iššluok“. Mao, supratęs, kad per toli nuėjo, duodamas neribotą valdžią savo partiečiams, paskelbė „kultūrinę revoliuciją“. Tada tie klausimai buvo šiurkščiai ir negailestingai „išspręsti“.

Ką daryti, esant demokratinei santvarkai? Oligarchai jau dabar „zvanyja“: negalės demokratinėje valstybėje atlikti „bolševikinę konfiskaciją“, kad ir nelabai teisėtai įsigyto turto. Bet mūsų valstybėje jau tas buvo. Ogi prisiminkime 1922 m., kada krikščionys demokratai įvedė žemės reformą demokratinėje valstybėje. Nepaisant buvusio aukščiausio luomo-dvarininkų prieštaravimų, iš jų buvo atimta žemė, miškai, ežerai, dvarai ir išdalinta savanoriams bei varguomenei. Ir valstybė nesugriuvo, priešingai - ji sustiprėjo politiškai bei ekonomiškai. Nepasmerkė ir Europa, gal tiktai Lenkija pamurmėjo, vyriausybę pavadindama „bolševikuojančia“.

Ką daryti dabar? Vienintelė išeitis - nepavykus politinei liustracijai, skelbti turtinę liustraciją (Atrodo, kad didelio skirtumo nebūtų). Liustraciją, kaip ir žmonių surašymą, turi praeiti visi, mat kai kada net ir neturtingos senos močiutės, pasirodo, turi didelius turtus. Jeigu valstybė įgali įvesti žmonių surašymą, sugebėtų surašyti ir turtą bei jų savininkus. Tada veikti pagal įstatymus, kurie jau priimti. Manau, kitos išeities nėra. Ar ne tam mūsų Prezidentė atėjo, ar ne tą ji žadėjo, ar ne dėl šito jos reitingai tokie aukšti?

Atgal