VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

Tautai nuolaidžiavimo kelias nepriimtinas

Vaclovas Volkus

Viešosios nuomonės tyrimo 2010 metų lapkričio mėnesio apklausos rezultatai skelbia, kad 69 proc. Lietuvos gyventojų nepasitiki prokuratūra ir 70 proc. nepasitiki teismais. Tai skaičiai su nežymiais svyravimais mąstančiam Lietuvos piliečiui kelia siaubą ir pasipiktinimą. Tauta neklysta, galvodama, kad Lietuvos teisėsauga klanų užvaldyta, kad bolševikų rusų okupantai joje paliko savo samdinius – kolaborantus, kurie, šiandieną neatsisakę savo šeimininkų ambicijų, savo veikla kompromituoja Lietuvos teisėtvarką, kad dalis tų struktūrų darbuotojų, okupacijos metais išugdyti šiltnamio sąlygomis, buvę represinių struktūrų karininkais – rezervistais, agentais, kompartijos įvairių lygių vadovais, šiandieną dirba prokuratūroje ir teismuose.

Tai pasipūtę, arogantiški, putniais veidais, dar visai neseniai atvirai ir užslaptintose struktūrose vykdė okupantų užduotis ir teisingumą okupuotoje Lietuvoje, persekiojo nepriklausomybei dirbusius ir kovojusius Lietuvos žmones, skleidusius melą ir smurtą, šiandieną neatsiprašę nuskriaustos tautos, dirbdami teisėtvarkoje vienas antrą remia, dangsto, užtaria, išteisina, savo veiklą įtakoja jaunus specialistus.

Apie lietuviškus kvislingus reikia garsiai ir konkrečiai kalbėti. Abstrakčios kalbos, gražūs rašiniai yra tušti, neturi įtakos, jeigu jie nieko neįvardija, tuo pačiu bendrom frazėm užglaisto problemas, kaltininkus, jų užtarėjus ir globėjus.

Šie žmonės po instrukcijų priedanga nuo tautos slepia, įvairiais pretekstais dangsto, vilkina, dvigubų standartų būdu sprendžia, marina iki senaties terminų korupcijos, kyšininkavimo, piktnaudžiavimo valdžia, grobstymo, mokesčių nemokėjimo ir kitas bylas. Sovietiniuose teismuose buvo liaudies tarėjų institutas, teismuose atstovaujantys visuomeniniai gynėjai, kaltintojai, gyventojų susirinkimuose atsiskaitydavo teisėjai. Dabar demokratinėje, nepriklausomoje Lietuvoje viso to nėra. Demokratinėse Vakarų valstybėse tokie institutai - tik kitais pavadinimais - egzistuoja, kontroliuodami teisėjų priimamus sprendimus.

Tik dėl savanaudiškų paskatų metai iš metų vilkinama esminė teismų, prokuratūros reforma, vengiama visuomenės atstovus įsileisti į teismus, jų uždarus darinius. Dėl visų tų eiliniam Lietuvos piliečiui suprantamų dalykų pagrįstai nepasitikima teismais, prokuratūra, žmonės laiko šias teisėsaugos institucijas uždarais klanais, nušalinusiais visuomenės kontrolę, darant sąmoningą ar nesąmoningą broką, kai kuriose bylose pakertant net valstybės pagrindus.

Didžiulės Respublikos prezidentės D. Grybauskaitės pastangos iš pagrindų pagerinti teisėsaugininkų darbą. Pakeičiant vieną kitą aukščiausio rango vadovą, griežtinant įstatymus, bet be radikalių kadrų griežtos atsakomybės, vargu, ar tikslas bus pasiektas. Ar išdrįs nuodėmingi vienas kitam kelti baudžiamąsias bylas už aplaidumą, piktnaudžiavimą, bylų vilkinimą?

Kauno pedofilų byloje, kurią užuomazgoje blokavo ir marino suinteresuoti kolegos, sukomplikavo tolesnę bylos vedimo eigą, pražudė trys gyvybes, iššvaistytas mundurų gynimo eigoje didžiulės mokesčių mokėtojų lėšos. Kaltininkai atsipirko papeikimais. Vyriausias Kauno prokuroras grąžintas į eitas pareigas. Juo bando sekti ir kiti ,,nuskriaustieji”. O reikėjo šį nešvarų, apsiteršusį lizdą, nežiūrint rangų, šalinti baudžiamąja tvarka.

Neišardytas klanas, nuo jo priklausančios mantijos kelia bylas bebaigiančiai 80-ties metus senelei už ambicingų ponų garbės ir orumo įžeidimą. Tai greičiau priminimas visiems: laikykite liežuvį už dantų, už neatsargiai pasakytą žodį – teismo vėzdas. ,,Nukentėję” teismo ponai visos tautos akivaizdoje nedrįsta paklausti nukentėjusios nuo pedofilų 6-7 metų protingos mergaitės - su kuo ji nori gyventi, kur ji geriau jaučiasi: su biologine motina ar su seneliais ir tetule.

Dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas buvęs Valstybės turto fondo generalinis direktorius P.Milašauskas, kuris savo neteisėtais veiksmais privatizuojant AB ,,Alita” padarė valstybei 37 milijonų litų žalą. Po ilgų vilkinimų pagaliau byla atsidūrė teisme. Teismas nubaudė simboline bausme, o apygardos apeliacinis teismas ir ją panaikino, kaltinamąąjį išteisino. Padaryta akivaizdi 37 milijonų žala, o kaltininkų nėra. Jeigu kaltininkams ir jų užtarėjams pakviptų kalėjimais – tokie dalykai nesikartotų.

Kalvarijos septynių kriminalistų iškelti kaltinimai rajono policijos komisarui Ed. Bukotai piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, prokurorų iki Generalinės prokuratūros prokuroro A. Kliunkos, policijos vadų buvo ignoruojami. Ar atsakė šie ponai už savo veiksmus? Ne neatsakė. Kol jiems ir panašiems nebus iškeltos baudžiamos bylos – tokie dalykai kartosis.

Žiniasklaida pagarsino faktą, kad Sveikatos ministerijos viceministrė J.Kumpienė per viešuosius pirkimus dešimtis kartų permokėdavo už medicinos paskirties automobilius, jų įrangą, iššvaistė dešimtis tūkstančių litų. Tą patį galime pasakyti ir apie valstybinio jaunimo teatro vadovą, nuo jo neatsiliekantį teatralą poną Vyt. Kėvišą, apie didžiulius permokėtus pinigus, atstatant ir įruošiant Valdovų rūmus. Piktnaudžiavimai akivaizdūs, o nusikaltę, praktikavę ,,atkatus” toliau lieka postuose lyg nieko blogo nebūtų atsitikę, lyg ištaigingas pilaites jiems būtų statę aitvarai.

Tauta neabejoja, kad iki šių dienų už 12-kos slaptų pažymų širmos slepiasi ,,Dojotekanos” januškų tipo nusikaltėliai, pražudę kolegą saugumietį V. Pociūną, kitus išprašė iš darbo, o tuo pačiu netekųsi pasitikėjimo tos bėdos kaltininką Pocių prezidentas V. Adamkus siūlė aprūpinti kitu geru darbu. Štai prie ko prieita. Šiandieną Seimas iš naujai paskirto generalinio prokuroro D. Valio pareikalavo išaiškinti, kas Generalinėje prokuratūroje vilkino, marino Medininkų žudynių, prie televizijos bokšto žudynių ir kitas labai svarbias baudžiamąsias bylas. Jeigu generalinis prokuroras yra principingas ir tvirtas žmogus, gerbiantis savo specialybę, tų ir kitų bylų sabotuotojai, nežiūrint jų rango, posto, turi būti išaiškinti, už piktnaudžiavimą tarnyba patraukti atsakomybėn ir nuteisti. Taip galvoja dori, mąstantys Lietuvos žmonės. Tik griežtomis priemonėmis, nesitaikstant su kolegų nuodėmėmis, galima atstatyti tautos pasitikėjimą teismais ir prokuratūra.

Atgal