VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01 25. Jei partijos sutars dėl atominės, reikės dar kartą paklausti žmonių

Mantas Dumčius

Lietuvai yra prasminga statyti atominę elektrinę, nes šalis nėra pakankamai turtinga, kad sau leistų visą reikalingą energiją gaminti tik iš atsinaujinančių išteklių. Tačiau jei bus nuspręsta statyti atominę elektrinę, reikės dar vieno referendumo, vizito į Daniją metu per spaudos konferenciją sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
"Mes vis dar nesame tokie turtingi, kad leistume tik alternatyvios energetikos plėtrą, tad yra prasmė statyti atominę elektrinę. Tačiau šis politinis sprendimas turi būti padarytas visų politinių partijų, nes tai bus ilgalaikis projektas: vien statyboms reikės 10-15 metų, o tai reikš 3-4 Vyriausybių dalyvavimą projekte. Tačiau jei toks sprendimas bus padarytas, vėl reikės atsiklausti žmonių, nes konsultacinis referendumas buvo neigiamas", - teigė Lietuvos vadovė.
Šalies vadovė priminė, kad iki 2020 m. Lietuvoje iš atsinaujinančių išteklių bus pagaminama iki 25 proc. energijos, tačiau sprendimas statyti ar nestatyti atominę elektrinę priklausys ir nuo šalies energetikos strategijoje numatytų energijos šaltinių diferenciacijos.
Viena iš priemonių užtikrinti alternatyvą dujų pirkimui iš kaimyninės Rusijos - statomas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas, kurį planuojama baigti iki 2014 m.
Prezidentė D. Grybauskaitė teigė, jog šiuo metu vyksta derybos dėl dujų pirkimo, tačiau ilgalaikės sutartys dar nėra pasirašytos.
"Mes deramės su Norvegija ir JAV ir, žinoma, jei turime SGD terminalą, galime dalyvauti per biržą organizuojamoje prekyboje, o šiuo atveju tiekėju gali būti bet kuri šalis", - paklausta, iš kur dujas pirks SGD terminalas, sakė Lietuvos vadovė.

Atgal