VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01 25. A. Ansipas: Estijai labai svarbus ekonominis VAE aspektas

Ona Jasėnaitė

Estai vis dar domisi Visagino atominės elektrinės (VAE) projektu, tačiau jis turi būti ekonomiškai pagrįstas, pažymėjo Estijos Premjeras susitikime su Lietuvos Vyriausybės vadovu.
Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ketvirtadienį su darbo vizitu lankosi Estijos sostinėje Taline. Čia jis susitiko su Estijos Ministru Pirmininku Andrusu Apsipu (Andrus Ansip). Susitikime A. Butkevičius pasidžiaugė puikiais dvišaliais santykiais ir ekonominiu Lietuvos bei Estijos bendradarbiavimu.
"Estija yra labai svarbi prekybos partnerė. Prekybos apyvarta praėjusiais metais išaugo 26 proc. Be to, Estija yra aštunta pagal dydį investuotoja Lietuvoje. Džiaugiamės mūsų bendradarbiavimu ir sieksime jį tęsti", - A. Butkevičių pranešime cituoja Vyriausybės spaudos tarnyba.
Kalbėdami apie regioninį bendradarbiavimą abiejų šalių ministrai pirmininkai teigė dalyvausiantys NB8 - aštuonių Šiaurės ir Baltijos valstybių bei Didžiosios Britanijos - premjerų susitikime Latvijoje, kuriame tikimasi tęsti diskusijas dėl bendros Šiaurės ir Baltijos šalių informacijos erdvės bei interneto laisvės.
Lietuvos Vyriausybės vadovas Estijos Premjerui taip pat pristatė Lietuvos poziciją dėl Visagino atominės elektrinės projekto. A. Ansipas savo ruožtu pabrėžė, jog jo šaliai labai svarbus ekonominis projekto aspektas. Estijos Premjero teigimu, estai vis dar domisi projektu, tačiau jis turi būti ekonomiškai pagrįstas.
Kaip jau skelbta A. Butkevičiaus vizito Latvijoje metu, Lietuvos Vyriausybė nusprendė vengti nepamatuotų ir greitų sprendimų, todėl sudaryta darbo grupė, kuri kruopščiai išanalizavusi Lietuvos energetinės nepriklausomybės strategiją iki gegužės pabaigos pateiks optimalų ir vartotojams tinkamiausią sprendimą, pažymima Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.
Kalbėdami apie transporto sektoriaus klausimus Lietuvos ir Estijos Vyriausybių vadovai pabrėžė, jog "Rail Baltica" ir "Via Baltica" projektai yra itin reikšmingi Baltijos valstybių bendradarbiavimui, susisiekimui ir krovinių pervežimui.
"Šių projektų įgyvendinimas turės įtakos verslo sąlygoms ir ekonomikos augimui Baltijos šalyse. Todėl mums būtinas stiprus regioninis bendradarbiavimas ir projektų koordinavimas", - pažymėjo Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.
Estijos Vyriausybės vadovas savo ruožtu pabrėžė, jog "Rail Baltica" projektas Estijai lygiai taip pat svarbus tiek politiškai, tiek ekonomiškai.
Lietuvos ir Estijos premjerai aptarė pozicijas aktualiais būsimos Europos Sąjungos (ES) finansinės perspektyvos klausimais.
"Naujos finansinės perspektyvos požiūriu mūsų nuomonės panašios. Tikiuosi, kad pavyks pasiekti susitarimus dėl vienodų tiesioginių žemės ūkio išmokų 2014-2020 metais", - kalbėjo Estijos premjeras.
A. Butkevičius pokalbio metu pristatė Estijos Vyriausybės vadovui Lietuvos pasirengimą pirmininkauti ES Tarybai ir patikino, jog pasiruošimo darbai vyksta sklandžiai.
Ketvirtadienį A. Butkevičius dar susitiks su Estijos Prezidentu Tomu Hendriku Ilvesu (Toomas Hendrik Ilves).

Atgal