VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

02 12. Lietuviškieji kvislingai, neniekinkite Lietuvos!

Dr. Vytautas Venckevičius

Ar žino kai kurie ponai žurnalistai, kas yra Lietuva? Žiūrėdamas Lr.tv laidą „Lietuva tiesiogiai“, kurią neseniai vedė Edmundas Jakilaitis, pasikvietęs savo bendraminčius – Marių Laurinavičių, Rimvydą Valatką ir Virginijų Savukyną, supratau, kad nežino. Tad jų mąstymo lygis vertas žinomos „Klausimėlio“ TV laidos „herojų“. Ir vis tik priminsiu: Lietuva – tai Europos kampelis, kuriame gyvename mes – lietuviai ir kiti bendrapiliečiai (kitataučiai). (Ta tema net būta diskusijų LTV laidoje „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“.)  Jeigu čia gyventų, pvz., rusai, tai kas tada būtų? Manau, Rusija.  Toliau neverta aiškinti, nes kam tai nepatinka, nesupras...

Pritardami Lino Linkevičiaus poelgiui – atsiprašyti Lenkijos už tai, kad LR Seimas 2010 metais priimdamas  sprendimą Dėl Lietuvos lenkų vardų ir pavardžių rašybos asmens dokumentuose bei vietovardžių rašybos nepažeidė LR Konstitucijos, minėtos laidos dalyviai tiesiog nėrėsi iš kailio – kaip geriau įtikti naujam „vyresniam broliui“, dar vadinamam – strateginiu partneriu. Nepagailėjo ir epitetų, kaip labiau įgelti TV laidos žiūrovams: „ir kvailiui aišku“, „ir tokiems, kurie piktinasi žodžiais „daleiskim“ (ar „tipo“, „koroče“ – aut. p.)... Kaip įprasta, R. Valatka ir čia buvo neaplenkiamas savo ciniška „išmintim“. Na, o jauniausias – V. Savukynas, dėstydamas rankutėmis – jo maniera, daug kam nepriimtina – tryško  džiaugsmu, atrodė – kaip vaikas radęs blizgantį stikliuką. Vaizdelis buvo „niakoks“, tiesiog šlykštokas. Vargu ar tokie žmogeliai verti sąmoningų tautiečių, ne tik lietuvių, pagarbos. Nebent jau mes esame taip žiauriai buvusių okupantų ir jų kolaborantų nustekenti, verti tik kuo greičiau būti nušluotais į istorijos archyvą. Aišku, ir su visomis tautos atplaišomis.  Tyčiojamės iš savęs – kaip beišmanydami. Apie kokią nors savigarbą, juolab patriotizmą čia nėra ir kalbos. Argi vasališkas padlaižiavimas gali būti įvertintas – kaip patriotizmo požymis?

Beje, R. Valatka pareiškė, kad Lietuvoje yra tik dvi politinės partijos – liberalai ir tautininkai (atseit juos sudaro ir konservatoriai, ir socdemai etc.). Įsitikinęs, ir savo kailiu patyręs, kad liberalų credo – esu laisvas žmogus, ką noriu, tą ir darau, tad ir tau nedraudžiu... (tą yra pasakęs man tiesiai į akis liberalas iš Panevėžio). Priminsiu – vienas liberalas ir Ko taip nusiderėjo derybose dėl stojimo į ES, kad prisėjo likviduoti beveik viską, kas buvo sukurta kai kurių keikiamoje „smetoninėje“ Lietuvoje. Žinoma, kad ir Valatka yra liberalas (nors vienoje LTV laidoje mano akyse buvo nušvitęs. Deja,...). Manau, komentarų nereikia.

Na, o dėl socdemų ir kitų „tautininkų“, tai džiugu, kad visose partijose (ne tik TS-LKD, kaip kai kas mano) dar esama Lietuvos patriotų tikrąja to žodžio prasme. Ir dauguma, jei neklystu. Taip ir turi būti normalioje demokratinėje valstybėje. Juk ar tie patys Lenkijos lenkai nėra savo valstybės patriotai? Matome – ir lenkų kilmės Lietuvos piliečiais rūpinasi, net nebodami lietuvių tautos interesų. Imkime iš jų pavyzdį – tik gerąja prasme. Taigi – išdrįskime „strateginiams“ partneriams priminti, kad privalu nesikišti į vieni kitų reikalus. Tik pagarba vienų kitiems yra geros kaimynystės laidas, o ne – atvirkščiai.

Ir dar. Juk ne paslaptis, kad ir Klaipėdos, ir Visagino rusai tik ir laukia, kuo baigsis šis „dialogas“. Tad būtų klaida – padaryti išimtį tik vienai LR piliečių grupei. Manytina, kad teisingumas ir savitarpio pagarba laimės. Priešingu atveju tokie veikėjai, kaip valatkos ir panašūs į juos, – verti lietuviškų kvislingų vardo. Duok Dieve, kad mano išankstinė nuostata jų atžvilgiu būtų – klaida.

Svarbiausia – nepamirškime Lietuvos istorijos, mokykimės iš joje žinomų nesėkmių. Ypač ir dėl jos elito kai kurių polinkių! Žinokim, kad kai kas gali pasikartoti.

Atgal