VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

03 12. Siūloma tobulinti ligos ir motinystės socialinio draudimo sistemą

Laima Sabonaitienė

Seimas pradėjo svarstyti Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės pateiktas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas, kuriomis atsižvelgiant į teismų praktiką siūloma tobulinti ligos ir motinystės socialinio draudimo sistemą ir patikslinti įstatymo nuostatas, Konstitucinio Teismo pripažintas prieštaraujančiomis Konstitucijai.
Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės, projektu numatoma nustatyti, kad motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų dydžiui pirmaisiais vaiko auginimo metais įtakos turėtų ne tik turimos pajamos, pagal kurias skaičiuojamos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos, tačiau ir iš jų metu vykdytos darbinės veiklos gautos pajamos, kurios pagal Ligos ir motinystės įstatymą nėra draudžiamosios pajamos.
Teikiamomis pataisomis taip pat siūloma įteisinti, kad mokant motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpas į draudžiamąsias pajamas būtų neįtraukiamos atitinkamos pašalpos mokėjimo metu gautos visos draudžiamosios pajamos už darbą, atliktą atitinkamai iki pirmosios nėštumo ir gimdymo, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogų pirmos dienos.
Tobulinant ligos ir motinystės socialinio draudimo sistemą ketinama nustatyti, kad pareigūnų, karių, kitų statutinių valstybės tarnautojų pajamos, nuo kurių nebuvo mokamos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos, bei šiems asmenims laikinojo nedarbingumo, nėštumo ir gimdymo, tėvystės ir motinystės (tėvystės) atostogų laikotarpiais mokamas vidutinis darbo užmokestis (atlyginimas) pagal jų profesinę veiklą reglamentuojančius teisės aktus nebūtų laikomas draudžiamomis pajamomis, be to, šie laikotarpiai atitinkamai nebūtų laikomi ligos ir motinystės socialinio draudimo stažu.
Teisės aktų pakeitimais, anot ministrės A. Pabedinskienės, taip pat planuojama įteisinti nuostatą dėl motinystės (tėvystės) pašalpos neskyrimo ar jos mokėjimo nutraukimo tais atvejais, kai apdraustojo, turinčio teisę į motinystės (tėvystės) pašalpą, vaikui nustatoma laikinoji ar nuolatinė globa, arba apdraustajam, turinčiam teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą, teismo sprendimu apribojama tėvų (tėvo ar motinos) valdžia, arba apdraustasis teismo nutartimi atleidžiamas ar nušalinamas nuo globėjo pareigų.
"Tokiu būdu būtų skatinama atsakinga motinystė (tėvystė), racionaliai naudojamos Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšos", - teigiama dokumento aiškinamajame rašte. Be to, į įstatyminį reguliavimą numatoma perkelti nuostatas dėl socialinio draudimo pašalpų skyrimo ir mokėjimo.
Lydimuoju Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pakeitimo projektu siūloma nustatyti, kad profesinės karo tarnybos kariams vidutinis atlyginimas arba jo dalis būtų mokama ir pirmaisiais vaiko auginimo metais, kai vaiko priežiūros atostogos nutraukiamos dėl grįžimo į tarnybą, ar antraisiais vaiko auginimo metais, kai vaiko priežiūros atostogos nesuteiktos arba nutrauktos. Taip būtų užtikrintas vienodų sąlygų taikymas karių ir kitų dirbančiųjų atžvilgiu.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė tvirtino, kad šie įstatymų pakeitimai papildomų lėšų iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto nepareikalaus.
Pritarus teisės aktų projektams po pateikimo bendru sutarimu, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data - balandžio 9 d.

Atgal