VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

03 22. J. Neverovičius apie Ignalinos AE uždarymą: rangovas nusiteikęs dirbti kartu

Janina Puišienė

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius tvirtina pajutęs pirmąsias indikacijas, jog branduolinių atliekų ir panaudoto kuro saugyklų statybos projektams vadovaujanti "Nukem Technologies" yra nusiteikusi dirbti kartu, tačiau, ar pavyks dėl visko susitarti, vis dėlto nėra tikras.
"Mes siekiame lūžio Ignalinos situacijoje. Viskas priklauso, deja, ne tik nuo mūsų, bet ir nuo rangovo. Yra pirmos indikacijos iš rangovo ir nusiteikimas dirbti kartu. Šiomis savaitėmis labai intensyviai vyksta darbai tarp Ignalinos AE darbuotojų, ekspertų, tarp rangovo ekspertų, tarp išorinių konsultantų, konsultuojamės ir su Europos Komisija", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio kalbėjo ministras.
Vis dėlto J. Neverovičius negalėjo pasakyti, ar pavyks su "Nukem Technologies" rasti kompromisą visais reikalingais klausimais, tačiau kol kas rangovo keisti nesvarstoma.
"Klausimai yra sprendžiami, deja, negaliu pasakyti, kad į visus klausimus rasime atsakymus (...) Pagrindinis klausimas - pateiktos dokumentacijos ir pateiktų produktų kokybė. Siekiame išspręsti tuos klausimus su rangovu", - atviravo jis.
Europos Parlamento Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetas antradienį rekomendavo skirti tolesnę paramą Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui iki 2020 m., kaip numatyta ilgalaikio ES biudžeto projekte. Europarlamentarai siūlo remtis tokiu teisiniu pagrindu, kuris leistų, prireikus, šią paramą pratęsti.
Pagal Europos Vadovų Tarybos siūlomą ES daugiamečio biudžeto projektą, Ignalinos AE uždarymui 2014-2020 metais numatoma skirti apie 400 mln. eurų dabartinėmis kainomis.
Finansavimą siūloma suteikti su sąlyga, kad per šiuos metus Lietuva, Bulgarija ir Slovakija perkels į savo teisę ES Tarybos direktyvas dėl branduolinės saugos bei dėl panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo, taip pat parengs branduolinių reaktorių eksploatavimo nutraukimo finansavimo planus ir juose aiškiai nurodys finansavimo šaltinius. Europos Komisija užtikrins AE eksploatavimo nutraukimo raidos kontrolę ir atliks jos vertinimus, pagal kuriuos paramos dydis galės būti persvarstytas. Nors finansine atsakomybe už atominių elektrinių uždarymą Lietuva, Bulgarija ir Slovakija turi dalintis su visa ES, galutinė atsakomybė už jų eksploatavimo nutraukimą tenka pačioms valstybėms, pažymima reglamento projekte.
Pagal naujausią ES septynerių metų biudžeto projektą, Ignalinos AE uždarymo finansavimas bus baigtas iki 2017-ųjų, o uždarymo darbams bus skiriama tris kartus mažesnė suma, nei norėjo Lietuva.
Ignalinos projektui buvo numatyta papildomai gauti 210 mln. eurų vietoj norėtų 770 mln., o europinių pinigų čiaupas galutinai bus užsuktas po ketverių metų.
Lietuvos Vyriausybės atstovai ne kartą sakė, kad tokios sumos tikrai neužteks uždaryti jėgainę, o savo lėšomis Lietuva nėra pajėgi to padaryti. Tačiau galutiniai sprendimai priklausys nuo Europos Sąjungos vadovų, kurie ketvirtadienį renkasi į Briuselį derėtis dėl septynerių metų Bendrijos biudžeto.
Iki 2013 m. Europos Komisija IAE uždarymui jau bus skyrusi 870 mln. eurų.
Ignalinos AE uždarymas buvo viena iš Lietuvos stojimo į ES sąlygų.

Atgal