VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

04 05. Lietuvos ir Danijos gynybos ministrai aptarė bendrą dalyvavimą tarptautinėse operacijoje

Marijonas Kacėnas

Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose su Danijos gynybos ministru Niku Hekerupu (Nick Hękkerup) susitikęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas aptarė dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje ir karinio bendradarbiavimo stiprinimo galimybes ateityje.
Lietuvos ir Danijos gynybos ministrai daugiausiai dėmesio skyrė galimybėms bendrai dalyvauti tarptautinėse operacijose.
Pasak krašto apsaugos ministro, šiuo metu analizuojamos galimybės kartu su Danija dalyvauti tarptautinėse operacijose po to, kai bus baigta NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) operacija Afganistane.
Ministrai taip pat aptarė poreikį išsaugoti abiejų šalių karių Afganistane įgytą patirtį ir gebėjimą veikti kartu pasibaigus ISAF operacijai po 2014 metų. Vienas iš būdų yra rengti didelio masto karines pratybas, todėl ministrai aptarė galimybę sinchronizuoti ir sujungti Šiaurės ir Baltijos šalyse vykdomas pratybas.
Lietuvos ir Danijos ministrai taip pat kalbėjo apie glaudesnį šalių karinį bendradarbiavimą efektyvaus ir aplinką tausojančio energijos šaltinių naudojimo srityje, kur Danija turi ypač daug patirties.
J. Olekas kolegai iš Danijos padėkojo už dalyvavimą NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse, taip pat už paramą Lietuvos mechanizuotąją pėstininkų brigadą "Geležinis Vilkas" integruojant su Danijos kariuomenės divizija ir suteikiant Lietuvos kariams galimybes treniruotis didesnio karinio vieneto sudėtyje.
N. Hekerupas Aviacijos bazėje Šiauliuose taip pat susitiko su jau ketvirtą kartą NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančiais Danijos kariais.

Atgal