VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

04 05. Turkija yra svarbi Lietuvos, ES ir NATO partnerė

Tomas Meškauskas

Galimybes stiprinti Lietuvos ir Turkijos politinį ir ekonominį bendradarbiavimą, plėtoti verslo ryšius Prezidentė Dalia Grybauskaitė aptarė su į Lietuvą oficialaus vizito atvykusiu Turkijos Prezidentu Abdula Giulu (Abdullah Gulu).
Artėjant Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos (ES) Tarybai, abiejų šalių vadovai kalbėjo apie Turkijos derybų dėl narystės ES eigą.
Pasak Prezidentės, Turkija yra svarbi Lietuvos, ES ir NATO partnerė. Ši šalis yra regiono lyderė, o dabar tampa vis reikšmingesnė pasaulio ir Europos ekonomikoje, energetikoje ir geopolitikoje. Turkija visada buvo labai svarbus saugumo ir stabilumo garantas Artimųjų Rytų regione.
"Stiprindami ryšius su viena didžiausių Europos valstybių, atveriame naujas galimybes Lietuvos žmonėms. Ypač naudingas mūsų šalių bendradarbiavimas prekybos, transporto ir turizmo srityse. Turkija Lietuvai suteikia galimybę pasiekti didelę rinką, o Lietuva Turkijai gali tapti tiltu, jungiančiu šią šalį su Šiaurės Europa ir Baltijos regionu", - sakė D. Grybauskaitė.
Turkijos vadovo vizito metu buvo pasirašytas memorandumas dėl Turkijos dalyvavimo Baltijos ir Juodosios jūros regionus jungiančio geležinkelio projekte "Vikingas". Turkijai prisijungus prie šio projekto, Lietuva taptų Europos Pietus ir Šiaurę jungiančiu tiltu, sulauktų didesnio dėmesio ir investicijų iš Turkijos verslininkų.
Turkijos Prezidentą Lietuvoje lydėjo beveik 100 verslo atstovų.
Vilniuje pernai buvo atidaryta Turkijos prekybos atstovybė, skirta visoms Baltijos šalims. Ateinančią vasarą startuos ir naujas tiesioginis Turkijos oro linijų "Turkish Airlines" maršrutas Stambulas-Vilnius.
Prezidentai taip pat aptarė ES ir Turkijos santykius. Pirmininkaudama ES Tarybai, Lietuva sieks konstruktyvaus ir abipusiškai naudingo dialogo tarp ES ir Turkijos. Lietuva remia šios šalies narystę ES.
Pasak Prezidentės, Lietuvos tikslas pirmininkavimo metu - suteikti naują impulsą užšaldytam derybų tarp Turkijos ir ES procesui.
Lietuvos vadovė pabrėžė, kad rezultatyvi ES ir Turkijos derybų eiga dėl narystės Bendrijoje priklauso nuo Turkijos pažangos įgyvendinant svarbias reformas. Lietuva taip pat sieks pažangos derybose dėl vizų režimo palengvinimo tarp Turkijos ir ES.
Susitikimo metu šalių vadovai taip pat aptarė bendradarbiavimą NATO klausimais.
Prezidentė padėkojo Turkijos vadovui už paramą steigiant NATO energetinio saugumo kompetencijos centrą Lietuvoje ir dalyvavimą saugant Baltijos šalių oro erdvę.

Atgal