VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

05 10. Lietuvos karių pasirengimas budėti ES kovinėje grupėje bus vertinamas Jungtinėje Karalystėje

Rokas Pinkevičius

Apie 120 Lietuvos karių, priskirtų Europos Sąjungos (ES) kovinei grupei, kartu su kariais iš Jungtinės Karalystės, Latvijos, Švedijos ir Nyderlandų dalyvauja trečiadienį prasidėjusioje šio junginio vertinamųjų pratybų aktyviojoje dalyje Jungtinėje Karalystėje.
Pratybų metu bus vertinamas šios Jungtinės Karalystės vadovaujamos daugianacionalinės ES kovinės grupės pasirengimas budėti antrąjį šių metų pusmetį.
Iki gegužės 18 d. vyksiančiose pratybose bus vertinamas ES kovinės grupės štabo pasirengimas planuoti ir valdyti įvairias atsako į krizes operacijas, į kurias gali būti siunčiamas budintis junginys. ES kovinės grupės manevrinių padalinių, tarp jų ir Lietuvos karių kuopos, pasirengimas vykdyti užduotis bus vertinamas per lauko taktines pratybas.
Dauguma ES kovinei grupei priskirtų Lietuvos karių yra iš Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono. Kovinės grupės štabuose taip pat tarnaus Lietuvos karininkai iš kitų kariuomenės vienetų.
Budėjimo metu Lietuvos kariai tarnaus savo nuolatinėse dislokacijos vietose Lietuvoje, o jei grupė būtų aktyvuota, į nustatytą užduoties rajoną bus pasirengusi išvykti per 5-10 dienų ir operacijos vietoje išsilaikyti nuo 30 iki 120 dienų.
Lietuvos kariai budės tuo pačiu metu, kai Lietuva pirmininkaus ES Tarybai.
2005 metais budėti pradėjusios ES kovinės grupės dar nė karto nebuvo panaudotos krizių rajone dėl sudėtingų biurokratinių procedūrų. Todėl pirmininkaudama Lietuva siūlys supaprastinti kovinių grupių siuntimo į operacijas sąlygas.
ES kovinės grupės - tai daugianacionalinės ES greitojo reagavimo pajėgos, suteikiančios galimybę greitai reaguoti į kylančias krizes. ES kovines grupes sudaro kariniai vienetai, kuriuos po pusmetį budėti rotuodamos skiria šalys narės. Vieną kovinę grupę sudaro apie 2 tūkst. karių.
Tai bus ne pirmas kartas, kai Lietuvos kariai budės ES kovinėje grupėje, prieš tai jie po pusmetį budėjo 2010 ir 2011 metais.

Atgal