VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

05 24. Iš Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės stovyklos Čagčarane pradedama išgabenti įranga

Mingailė Boguševičienė

Iš Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovyklos Čagčarane pradedama išgabenti įranga.
Pirmiausia ji bus transportuojama į tarpinius logistinius NATO operacijos taškus Afganistane, o iš ten - į Lietuvą. Antradienį iš PAG stovyklos dviem JAV kariuomenės sraigtasparniais "Chinook" išskraidintas pirmasis planinis karinis krovinys - šarvuotasis visureigis HMMWV ir kita stovyklos veikloje neplanuojama naudoti įranga.
Pirmasis krovinys iš Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės stovyklos išgabentas pagal Lietuvos vadovaujamos Pajėgų išvedimo koordinavimo grupės ir JAV kariuomenės logistikos specialistų aptartą pajėgumų transportavimo iš Goro provincijos logistinį planą ir jo įgyvendinimo etapus.
Šiam planui parengti gegužės 16-21 dienomis į Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės stovyklą buvo atvykusi JAV kariuomenės logistikos specialistų grupė.
Lietuvos ir JAV kariuomenių logistikos specialistai atliko krovinių parengimo transportavimui inspektavimą, paruošė reikalingą dokumentaciją, sudarė krovinių pakrovimo planus ir suderino jų transportavimo būdus į tarpinius logistinius taškus Afganistane.
Lietuva yra priėmusi sprendimą iki 2013 metų pabaigos užbaigti Goro provincijos atkūrimo grupės misiją ir išvesti iš provincijos Lietuvos karius. Pagal Lietuvos Vyriausybės nutarimą misijos pabaigoje dalis PAG stovykloje esančios Lietuvos kariuomenės įrangos ir priemonių bus neatlygintinai perduota Afganistano valdžiai, o kita - pargabenta į Lietuvą. Tai įprasta praktika, kurią taiko ir kitos NATO valstybės.
Pagal planą Afganistano Vyriausybei bus perduodami gyvenamieji, sanitariniai, sandėliavimo konteineriai, jų įranga, generatoriai, įvairūs stovyklos statiniai, medicinos įranga ir kitos priemonės. PAG materialusis turtas ir toliau bus laipsniškai transportuojamas į tarpinius NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijos logistinius taškus Afganistane, iš kur bus pargabentas į Lietuvą.
Stovyklos uždarymo ir turto išgabenimo darbus planuojama užbaigti iki šių metų rugsėjo - spalio.
Šiuo metu Goro provincijoje tarnauja jau paskutinė Lietuvos karių pamaina PAG-17, kuriai tenka ypatinga užduotis - užbaigti Lietuos vadovaujamos misijos veiklą ir perduoti atsakomybę už saugumą vietos saugumo pajėgoms. PAG-17 yra suformuota Mechanizuotosios pėstininkų brigados "Geležinis Vilkas" Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono pagrindu.

Atgal