VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

05 29. Prezidentė pasirašė dekretą dėl ūkio ministrės B. Vėsaitės atleidimo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pasirašė dekretą, kuriuo, vadovaudamasi Konstitucija ir atsižvelgdama į Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus gegužės 28 d. teikimą, atleido Birutę Vėsaitę iš ūkio ministrės pareigų.

Dekretas įsigalioja nuo birželio 3 dienos.

Laikinai eiti ūkio ministro pareigas pavesta teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui.

Postą ministrei B. Vėsaitei kainavo kelionė į Kazachstaną privačios bendrovės "Arvi" užsakytu lėktuvu.

Prezidentė D. Grybauskaitė jau savaitės pradžioje pareiškė, kad ūkio ministrės B. Vėsaitės veiksmuose išryškėjus atviros politinės korupcijos požymiams Premjeras A. Butkevičius turėtų ieškoti kito kandidato į šias pareigas.

"Ūkio ministrės veiksmuose išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai. Tai gali pakenkti valstybės prestižui ir atbaidyti skaidrias investicijas. Todėl Premjeras turėtų ieškoti naujo kandidato į ūkio ministrus", - sakė D. Grybauskaitė.

Antradienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė pradėti tyrimą dėl ūkio ministrės B. Vėsaitės elgesio atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms.

Dabar tyrimas greičiausiai bus nutrauktas, nes etikos sargai tiria tik valstybės tarnyboje dirbančių asmenų elgesį.

Kaip Eltai sakė VTEK narė Dalia Paulauskaitė, kol kas tyrimas yra pradėtas, tačiau antradienį komisija spręs, ar jį nutraukti.

D. Paulauskaitė daro prielaidą, jog B. Vėsaitės etikos klausimas, jai tebesant Seimo nare, galėtų būti perduotas Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Premjeras Algirdas Butkevičius, antradienį paklaustas, ar tikėtina, jog tam tikros interesų grupės, kurioms neįtiko ūkio ministrė B. Vėsaitė, pasistengė dėl jos atstatydinimo, atsakė teigiamai.

"Tam tikros interesų grupės prieš ją labai stipriai pradėjo kovoti nuo tos dienos, kai ji pasakė, jog kai kuriose institucijose bus atliktas auditas. Po tokio jos pareiškimo iškart buvo matyti pasipylusi kritika jos adresu", - antradienį LRT radijui sakė Vyriausybės vadovas.

A. Butkevičius taip pat pažymėjo, kad B. Vėsaitė pakeitė požiūrį į vadybą pačioje Ūkio ministerijoje ir pradėjo reikalauti atskaitomybės iš jai pavaldžių įstaigų.

"Kai kuriems toks jos elgesys irgi nepatiko. Atsimenate, pradėjo lėktuvėlius lankstyti ir dėlioti prie Ūkio ministerijos pastato. Atrodo, Vyriausybė yra viena, o jai ar atskiriems ministrams sąlygas nori diktuoti tie žmonės, kurie anksčiau dirbo Vyriausybėje ir niekaip negali susitaikyti su tuo, kad šiuo metu ne jie Lietuvoje priima sprendimus ir ne jie už juos atsako", - pažymėjo A. Butkevičius.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos inicijuotą interpeliaciją ūkio ministrei B. Vėsaitei savo parašais parėmė 38 Seimo nariai, daugiausia - iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio bei Mišrios Seimo narių grupės. Pritariančiųjų interpeliacijai buvo ir kitose frakcijose. Pagal Seimo statutą, interpeliacijai reikia ne mažiau kaip 29 Seimo narių parašų.

Socialdemokratai jau pirmadienį užsiminė svarstysią galimus kandidatus į ūkio ministrus. Kaip vienas iš realių pretendentų minimas buvęs socialdemokratų patriarcho Algirdo Brazausko Vyriausybės kancleris Antanas Zenonas Kaminskas.

Taip pat minimos socialdemokratų deleguoto dabartinio ūkio viceministro Mariaus Busilo, Seimo narių Broniaus Bradausko ir Albino Mitrulevičiaus pavardės.

Atgal