VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 05. Prezidentė: turime girdėti, ko nori žmonės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį susitiko su Europos Komisijos Pirmininku Žozė Manueliu Barozu (Jose Manueliu Barroso) ir Europos Komisijos nariais, pabrėžė, kad ekonominė padėtis Europos Sąjungoje reikalauja konkrečių darbų, o ne kalbų.

"Visiems europiečiams ir Lietuvos žmonėms svarbiausius sprendimus būtina priimti iki kitąmet vyksiančių Europos Parlamento rinkimų. Turime girdėti, ko nori žmonės ir pateisinti jų lūkesčius", - sako Prezidentė.

Šalies vadovės ir Lietuvos Vyriausybės susitikime su Europos Komisija buvo aptarti visiems Europos žmonėms svarbūs sprendimai, kuriuos tikimasi priimti Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu.

Prezidentės teigimu, vienas iš svarbiausių darbų - kova su jaunimo nedarbu, tam iš 2014 -2020 metų ES biudžeto numatyta skirti 8 mlrd. eurų. Taip pat būtina įgyvendinti „Jaunimo garantijų iniciatyvą", kuri užtikrins, jog po studijų ar darbo netekimo jaunimui iki 25 metų bus pasiūlytas darbas, studijos, praktika arba stažuotė.

Europos Komisija per Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai teiks siūlymus dėl bankų pertvarkymo mechanizmo, kuris yra sudėtinė banko sąjungos kūrimo dalis. Bankų sąjunga padės sukurti bendrą probleminių bankų pertvarkymo sistemą, apsaugosiančią mokesčių mokėtojus nuo papildomų išlaidų.

Lietuvos pirmininkavimo metu didelis dėmesys bus skiriamas energetikai - Europos Komisija teiks ataskaitą dėl ES išorinės energetikos politikos įgyvendinimo. Pasak Prezidentės, tai ypač svarbu Lietuvai, kuri dujas perka iš vienintelio tiekėjo ir moka gerokai brangiau nei kitos šalys.

Taip pat Lietuva gruodžio mėnesį turės parengti ataskaitą dėl pažangos kuriant ES vidaus energijos rinką, atsižvelgiant į šių metų gegužės mėnesį vykusios Europos Vadovų Tarybos sprendimus. Iki 2014 m. pabaigos planuojama sukurti bendrą ES energijos rinką ir iki 2015 m. panaikinti energetines salas - tai sumažins energijos išteklių kainas, padidins ES konkurencingumą ir ekonomikos augimą. Skaičiuojama, kad, sukūrus vidaus rinką, ES per metus sutaupys apie 35 milijardus eurų vien tik elektros energijos išlaidoms.

Europos Komisija artimiausią pusmetį taip pat teiks siūlymus dėl ekonominės politikos koordinavimo, Bendrijos konkurencingumo didinimo, gynybos pramonės. Bendros ES saugumo ir gynybos politikos klausimais bus diskutuojama gruodį vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime.

Tai pirmas kartas, kai Lietuvoje lankosi Europos Komisija - Pirmininkas ir ES valstybių deleguoti eurokomisarai. Europos Komisija yra viena svarbiausių ES institucijų, kuri inicijuoja teisės aktus, yra atsakinga už ES politikos įgyvendinimą ir lėšų panaudojimą.

Atgal