VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 09. Sąskrydžiui praūžus

Iš vizitinės kortelės į mane žiūri skvarbaus protingo žvilgsnio moteris. O vizitinėje užrašas: Lietuvos socialdemokratų partija, Klaipėdos skyriaus pirmininkė, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narė  Lilija Petraitienė.

LSDP Klaipėdos skyriaus pirmininkė Klaipėdos miesto savivaldybės narė Lilija Petraitienė

Gimė Lilija Šilutės rajone, Ramuvoje, netoli žinomo Gardamo - knygnešių - kaimo, dab. miestelio. Ramučių aštuonmetė atvedė ją į Šilutės 3 - iąją vidurinę, o šioji, puikiai parengusi, leido su pagyrimu baigti Kauno maisto pramonės technikumą. 1990 metais Vilniaus universitete Lilijai įteiktas ekonomistės diplomas.

Ir darbai: Šilutės švietimo skyrius, Klaipėdos žuvies konservų fabrikas, profsąjunginė veikla, na ir nuo 2001 m. Lietuvos socialdemokratų partijos narė, tarybos (prezidiumo) narė, atsakingoji sekretorė, skyriaus tarybos sekretorė, Finansų komisijos narė, Baltijos grupės pirmininkė,Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos, Klaipėdos apskrities koordinatorė. Augina du sūnus - ąžuolus: Valdą ir Robertą. Kiekvieną čia parašytą eilutę galima būtų papildyti dar keliomis, tačiau kalba kryps į neseniai Giruliuose praūžusį LSDP-2013 sąskrydį.

Visa rengimosi sąskrydžiui eiga buvo Jūsų ir Jūsų komandos rūpestis. Kas sudarė tą komandą?

LSDP sąskrydį rengiame jau aštuntus metus. Šįmet komandoje, kaip ir daugelį kartų, - kaip aš juokauju, UAB „Sąskrydis- Giruliai“: Asta, Jonas, Aldona, Juozas, Romualdas, Vytautas, Tatjana, Alfonsas, Rolanda, Ana, Rasa, Mindaugas ir visas būrys partijai neabejingų bičiulių. Noriu pasakyti, kad šie žmonės dirbo kaip savanoriai, vejami entuziazmo, noro parodyti, ką sugeba. Tie sąskrydžiai, bendras darbas ir atsakomybė juos apjungė į labai šaunų darnų kolektyvą, Jie tapo tarsi šeima.

Jūsų specialybė - ekonomistė, o kaip sekasi sudaryti scenarijų, režisuoti tokius stambius renginius. Kur įgijote organizatoriaus gebėjimų?

Viskas priklauso nuo to, su kuo dirbi. Pasak prancūzų rašytojo de Leviso Gastono, „vaizduotė piešia, protas lygina, skonis atrenka, talentas vykdo“. Mėgstu poeziją, mėgstu rašyti eiles - odes savo bičiuliams įvairiomis progomis. Paprastai savo kūrybinį potencialą realizuoju šiuose sąskrydžiuose. Taigi gebėjimų ir įgijau, būdama su žmonėmis ir matydama jų veiduose tą šilumą, kuria juos norėjau apdovanoti.

Kaip kilo mintis panaudoti Joninių motyvą šioje šventėje?

Kai tik buvo sužinota šventės data, pradėta jai rengtis. Kadangi renginys vyko Joninių išvakarėse, tai ir tematiką pasirinkom būtent tokią. Perskaičiau šūsnis su Joninėmis susijusios literatūros. Todėl ir atsirado pagonių dievai ir deivės, vaidilutės, kurie prie didelio laužo pasveikino Saulėgrįžą, pasveikino 46 iš visos Lietuvos į Jonines atvykusius bičiulius (bičiules) varduvininkus, papuošdami jų galvas ąžuolo - tvirtumo, ištvermės simbolio - vainikais.

Socialdemokratų lyderis Ministras Pirmininkas A. Butkevičius ir vaidilutė šokdina  pajūrio smėlį 

Kodėl Klaipėda jau aštuntąjį kartą pasirenkama sąskrydžio vieta?

Vieną kartą sąskrydis vyko Šilainiuose, prie ežero. Bičiuliai prasitarė, kad ežerų, upių ir kitokių gražių vietų Lietuvoj apstu. O jūra viena, gintarinis pajūrio smėlis yra tik Klaipėdoje, kur taip norisi vasarą pabūti. Šįmet į sąskrydžio vyksmo vietą pretendavo Trakai ir Klaipėda. Pasirinkta pastaroji.

Sakėte, kad sąskrydžio rengėjai – savanoriai, bet vis dėlto kaip nors atlyginote jų darbą?

Kartais užtenka gero nuoširdaus padėkos žodžio, tiesiog pabuvimo kartu po renginio, sekmadienį, kai visus išlydime. Šį kartą jis ir buvo visas užmokestis talkininkams. Labai svarbu kiekvienam, kad jis būtų išklausytas. Dar kartais paskatiname kelionėmis į Briuselį...Bet tai tik pagal galimybes ir patiems darbščiausiems, daugiausiai laiko ir jėgų tam skyrusiems.

O kiek laiko reikėjo, kad gimtų scenarijus, kad žodis taptų kūnu: tikriausiai tai ne vieno mėnesio, dirbant ir kitus darbus partijoje bei savivaldybėje, rezultatas?

Tai daugelio dienų ir nemigo naktų darbas. Regis, viską jau padarei, o mintis pakiša dar ką nors naujo: ir vėl taisai, gludini, tariesi su komanda. Būna, kad tai atsitinka tiesioginio darbo metu. Vėlgi, anot prancūzų poeto Šarlio Bodlero, „įkvėpimas ateina visada, kai žmogus to nori, bet dingsta ne visuomet, kai jis to nori“.

Šiųmetis sąskrydis – gausiausias iš visų vykusių?

Malonu, kad į sąskrydį atvyko per 3000 bičiulių iš 59 skyrių. Ypač džiugu buvo matyti daug jaunimo, noriu pasakyti, sumanaus, drausmingo jaunimo. Jie aktyvūs sportinių varžybų, konkursų, įvairių diskusijų, susijusių su partijos veiklos tobulėjimu, dalyviai... Mūsų, socialdemokratų, būrys gausėja ir stiprėja, tai labai džiugina.

Taigi juos ir apgyvendint reikėjo...

Kiekviena delegacija turėjo jai skirtą vietą. Net žemėlapį sudarėme, kad lengviau vieni kitus surastų. Įsikūrė Vilniaus, Kauno, Marijampolės, Ignalinos, kitų vietovių palapinių miesteliai. Vaizdas buvo fantastiškas. Norintys galėjo nakvoti stovyklos vasaros nameliuose.

Ir užimti...

Viskas vyko pagal scenarijų, kurį kaskart su komanda vis gludiname, įvertindami po sąskrydžių gautus pasiūlymus: stengiamės tobulėti ir  nestovėti vietoje. O koks sąskrydis be sporto žaidynių, konkursų, kitų masinio pasilinksminimo priemonių. Kaip visada, pirmuoju smuiku griežė krepšinis, jį papildė šaudymas, na, ir populiariausios, gausiausiai dalyvių ir žiūrovų patraukusios - virvės traukimo varžybos, vykusios ant jūros pakrantės smėlio, taip pat naujai į programą, daugelio rajonų skyriams prašant, įtrauktas pajūrio tinklinis.

Šachmatų „Žaibo“ turnyras, „Protų mūšis“, komandinės slidinėjimo varžybos (nenustebkit, pasirodo, ir vasarą slidinėti galima! Ir dar kaip!), žiedų mėtymas į taikinį - tai konkursai.

Vakarai tęsėsi klubo salėje, atviroje šokių aikštelėje. Norintys galėjo pasirinkti: ar pabūti su klaipėdiečių kapela „Birutės kapela“ (vad. Birutė Uščinaitė), ar su populiariuoju jaunimo „Discovery“. Visur galėjai matyti diskžokėjų Romeką, kuriam žodžio kišenėje ieškoti niekada netenka: visada jis tinkamai, linksmai ir gana taisyklingai pasakytas, visų laukiamas.

Renginys pavyko puikiai. O juk gero renginio sėkmė priklauso ir nuo oro. Kaip čia buvo, kad visas dienas švietė saulė? Į klausimą šypsodamasi Lilija atsakė: „Daug kartų skambinau ten, kur reikia (į vieną iš Aukščiausiojo kanceliarijų), buvau išgirsta - ir deivė Saulė buvo su mumis.

 Jeigu dar kartą bičiuliai norėtų susirinkti į panašų sąskrydį ir Jums būtų patikėta jį organizuoti. Ar sutiktumėt?

Sutikčiau, tai sutelkiantis ir ištvermę (ir komandos narių taip pat!) patikrinantis renginys. Po sąskrydžio su kiekvienu sektoriaus vadovu aptarėme, kas pavyko, ką reikia tobulinti, susipažinome su  kitų skyrių bičiulių atsiliepimais.  Mane nudžiugino tai, kad  pagrindiniai padalinių vadovai šįmet turėjo jaunus asistentus: vadinasi, auga būsimieji vadovai. Tik bendras darbas ir veikla suburia žmones.

Jau ir sąskrydžio „vinies“ – renginio prie jūros viziją- matau: atversti Klaipėdos karališkosios istorijos puslapį – pristatyti Prūsijos karalienę Liuzę, kuri su šeima nuo1807 m. sausio iki 1808 m. sausio gyveno Klaipėdoje, laikinojoje Prūsijos karalių rezidencijoje  ... Turėtų būti įspūdinga ... jei scenarijus pavyktų.

Jūs esate ne tik LSDP Klaipėdos miesto skyriaus pirmininkė, bet ir Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narė. Perskaitęs veiklos ataskaitą, aptinki joje susirūpinimą eiliniu Klaipėdoje gyvenančiu žmogumi. Parašėte ne vieną paklausimą Klaipėdos merui, administracijai. Pavardinkit juos ir kokių atgarsių susilaukta.

Esu iš tų aktyviųjų tarybos narių, kurie gina viešąjį interesą. Rašau ne tik paklausimus, bet pati su savo visuomeniniais patarėjais rengiu ir teikiu sprendimų projektus tarybai. Tokios tradicijos Klaipėdoje nebuvo. Ir į teismą, prokuratūrą kreipiausi dėl kiemų apmokestinimo. Labai pikta, kai žmonėms meluojama, manipuliuojama, slepiama informacija ir visur dvigubi standartai: viena kalbama, kita daroma. Kai mieste dvidešimt metų valdžioje tie patys liberalai, natūraliai susiformavo finansinės – šeimyninės interesų grupuotės, kurios brangina vandenį, kelia rinkliavas. Bet baigti noriu gera žinia. Šiemet per Sveikatos ministeriją (privalomąjį sveikatos draudimo fondą) gavome daug daugiau lėšų Visuomenės sveikatos rėmimo specialiajai programai. Teikiau tarybai gegužės mėnesį sprendimo projektą, kad didžioji dalis tų lėšų būtų skirta vaikų vasaros sveikatinimo stovykloms. Įtikinau, kad su ta užduotimi gebės susitvarkyti Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras ir šeši vaikų užimtumo klubai. Rezultatas puikus: sulaukiau padėkos iš vaikų laisvalaikio centro vadovų, kurie sako, kad vaikai plūsta iš visų miesto kampelių; tėvai džiaugiasi, kad jų atžalos užimtos ir negali patikėti, kad visa tai – nemokama.

Ačiū už pokalbį.

Su LSDP Klaipėdos miesto skyriaus pirmininke Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nare, sąskrydžio organizatore Lilija Petraitiene kalbėjosi korespondentas Alfonsas Kairys

Atgal