VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 16. Apklausa: optimistiškai vertinančių padėtį šalyje per metus padaugėjo

Milda Karpenskienė

Birželio mėnesį daugiau nei pusė - 55 proc. - Lietuvos gyventojų manė, kad reikalai pastaruoju metu šalyje iš esmės krypsta į blogąją pusę.

44 proc. respondentų teigė, kad reikalai Lietuvoje pastaruoju metu gerėja.

1 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" naujienų agentūros ELTA užsakymu birželio 5-15 dienomis atliktos apklausos duomenimis, per mėnesį nuo gegužės gyventojų nuomonė šiuo klausimu pakito nedaug - 3 procentiniais punktais padaugėjo manančių, kad reikalai blogėja.

Palyginti su vertinimais prieš metus, teigiamai vertinančių padėtį Lietuvoje padaugėjo 16 procentinių punktų. 2012-jų birželį tik 28 proc. situaciją šalyje vertino teigiamai, o septyni iš dešimties ją vertino kaip blogėjančią.

Manantys, kad reikalai greičiau gerėja, nei blogėja, yra jaunimas iki 30 metų, miestų gyventojai, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu, vadovai, specialistai ir tarnautojai, besimokantis jaunimas bei namų šeimininkės, rusų tautybės gyventojai, kairiųjų pažiūrų respondentai bei tie, kurių šeimos mėnesio pajamos yra didžiausios - per 2500 litų.

Daugiau už kitus dabartine padėtimi šalyje yra nepatenkinti kaimo gyventojai, respondentai su mažiausiomis šeimos pajamomis - iki 1500 litų per mėnesį, bedarbiai, pensininkai bei darbininkai, lenkų tautybės gyventojai, dešiniųjų pažiūrų respondentai.

Toje pačioje birželio mėnesio apklausoje vertindami šalies demokratijos padėtį pusė - 51 proc. - viešosios nuomonės apklausos dalyvių buvo nepatenkinti tuo, kaip šalyje veikia demokratija. Keturi iš dešimties - 39 proc. - nurodė esą patenkinti demokratijos veikimu.

Kas dešimtas - 10 proc. - respondentas neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Pasitenkinimas demokratija Lietuvoje per pastarąjį mėnesį nepakito, o lyginant su vertinimais prieš metus, patenkintųjų demokratijos veikimu padaugėjo 11 procentinių punktų.

Tuo, kaip veikia demokratija Lietuvoje, dažniau patenkintas jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, turintys aukštąjį išsilavinimą, vadovai, specialistai ir tarnautojai, moksleiviai bei studentai, respondentai su didžiausiomis šeimos mėnesio pajamomis - per 2500 litų.

Daugiau už kitus demokratijos veikimu šalyje nepatenkinti vyrai, vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime bei mažesniuose miestuose, bedarbiai, darbininkai ir pensininkai, lenkų tautybės gyventojai.

Kaip parodė kompanijos "Baltijos tyrimai" apklausa, gyventojų pasitenkinimą demokratija labai lemia ekonominė padėtis. Trys iš keturių - 74 proc. - respondentų, kurie mato ekonominės padėties gerėjimą, yra patenkinti demokratijos veikimu. Tarp neigiamai vertinančių ekonominę padėtį net aštuoni iš dešimties - 83 proc. - yra nepatenkinti tuo, kaip šalyje veikia demokratija.

Atgal