VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 20. TVF vadovė nesiryžo vertinti šalių pagal struktūrines reformas

Tomas Dautartas

Lietuvoje viešinti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) valdančioji direktorė Kristina Lagard (Christine Lagarde) nesiėmė vertinti, kurios Europos Sąjungos šalys narės pagal struktūrinių reformų įgyvendinimą pirmauja, o kurios atsilieka.

"Aš dabar nerašysiu pažymių geriems mokiniams ir blogiems mokiniams, nors ir norėčiau", - per Lietuvos banko su partneriais Vilniaus universitete surengtą apskritojo stalo diskusiją "Europos ekonominė integracija: iššūkiai ir galimybės" ketvirtadienį sakė viešnia. K. Lagard buvo teiraujamasi, kaip ji vertina Europoje įgyvendinamas struktūrines reformas ir kurios Europos Sąjungos narės daugiausiai pasiekusios šia prasme, o kurios dar atsilieka.

Struktūrinės reformos, pasak K. Lagard, atneša dvigubus dividendus, tačiau jos sudėtingos dėl dviejų priežasčių: pirma - būtina politinė lyderystė ir parama, jos reikalauja sudėtingų derybų.

"Ir kai kurioms šalims pavyko tai išspręsti - kartais sunkiai, kartais labai staigiai, kartais į derybas tekdavo įtraukti kaip galima daugiau žaidėjų. Tai vėlgi priklausė nuo kultūrinės sąrangos, politinės aplinkos, tačiau tai būtina padaryti", - kalbėjo K. Lagard.

Antrąja priežastimi TVF valdančioji direktorė įvardino tai, kad per politinę kadenciją rezultatas nepamatomas, pripažino, jog reformos sudėtingos, nes jos turi būti tęstinės.

Europos centrinio banko (ECB) vykdomosios valdybos narys Jorgas Asmusenas (Joerg Asmussen) pridūrė, kad struktūrinės reformos tęsiasi, tačiau, deja, situacijos nesikartoja. Jis pažymėjo, kad struktūrinių reformų programoje dalyvaujančios valstybės yra nuveikusios nemažai, tačiau tiesa ir tai, kad joms dar reikia stengtis. ECB atstovas išskyrė Vokietiją, kurios reformų rezultatai tapo matomi ne iš karto.

"Jeigu reikia kažkokias reformas daryti dabar, tai po 5 ar 10 metų vėl būtų Vokietija vadinama kaip, sakykime, ta nesveikąja Europos valstybe. Kai ekonominiai rodikliai yra geri, kai užimtumo lygis yra pakankamai aukštas, vis tiek reikia tas reformas tęsti. Netgi Vokietijoje yra pakankamai daug dalykų, kuriuos reikia spręsti", - kalbėjo J. Asmusenas ir pridūrė kalbąs apie tai, kad reikia ieškoti būdų, kaip dabartinę Vokietijos ekonomiką pritaikyti senstančiai šalies visuomenei.

Kalbėdamas apie reformas ECB vykdomosios valdybos narys siūlė planuoti 5-10 metų į priekį.

Atgal