VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 06. Karabach

Politikos apžvalgininkė Inga Volskytė

Juodas sodas - niekada nebuvo net vardo armėnų kalba. Karabachas: šaknis yra azerbaidžaniečių ir turkų žodis. Armėnai neutrėtų  teisės savintis turkų ir azerbaidžaniečių – pavadinimas išsprendžia, kam priklauso Karabachas. Ir dar kai kas – visa kultūra valgių gamyboje irgi kai ką sako – jeigu yra apgavystė, sudėta į valgio pagaminimo filosofiją, pvz., jei naudojamas valgio receptas – vynuogių lapuose – dolma – priklauso senovės turkų sukurtas valgis (lietuviškas panašus maistas vadinamas – balandėliai, skirtumas tik tas, kad naudojamas kopūsto lapas, į kurį suvyniojama mėsa). O tai filosofiška esmė – Karabachas visada priklausė Azerbaidžanui. Vadinas, neturėtų reikšmės, kad armėnai – krikščionys, o azerbaidžaniečiai – musulmonai. Dievas vienas ir žmonės lygūs prieš Dievą.

Dešimt Dievo įsakymų Išėjimo knygoje

1.Neturėsi kitų dievų, tiktai mane.

2.Nedirbsi sau drožinio nei jokio paveikslo, panašaus į tai, kas yra aukštai danguje ir kas yra čia, žemėje, ir kas yra vandenyse po žeme. Jiems nesilenksi ir jų negarbinsi, nes aš Viešpats, tavo Dievas, esu pavydus Dievas, skiriantis bausmę už tėvų kaltę vaikams – trečiajai ir ketvirtajai kartai tų, kurie mane atmeta, bet rodantis ištikimą meilę iki tūkstantosios kartos tiems, kurie mane myli ir laikosi mano įsakymų.

3.Nenaudosi piktam Viešpaties, savo Dievo, vardo, nes Viešpats nepaliks nenubausto to, kuris naudoja piktam jo vardą.

4.Atsimink, kad švęstum šabo dieną. Šešias dienas triūsi ir dirbsi visus savo darbus, bet septintoji diena yra Viešpaties, tavo Dievo, šabas: nedirbsi jokio darbo – nei tu, nei tavo sūnus ar duktė, nei tavo vergas ar vergė, nei tavo galvijai, nei ateivis, gyvenąs tavo gyvenvietėse. Nes per šešias dienas Viešpats padarė dangų ir žemę, jūrą ir visa, kas yra juose, bet septintąją dieną jis ilsėjosi. Todėl Viešpats septintąją dieną palaimino ir ją pašventino.

5.Gerbk savo tėvą ir motiną, kad ilgai gyventumei krašte, kurį Viešpats, tavo Dievas, tau skiria.

6.Nežudysi.

7.Nesvetimausi.

8.Nevogsi.

9.Neliudysi melagingai prieš savo artimą.

10.Negeisi savo artimo namų: negeisi savo artimo žmonos ar vergo ir vergės, ar jaučio, ar asilo, ar bet ko, kas priklauso tavo artimui.

 Mums, žemės gyventojams, svarbiausias rūpestis ne kas kokiai religijos filosofijai atstovaujama – svarbiausia – Dievas teisingas. Kodėl musulmonai privalo užsimerkti, jei milijonas žmonių be namų, negali net savo artimųjų kapų lankyti, tai apie kokią tiesą galima kalbėti, jei armėnai teigia pasaulio tautoms, kad jie gina krikščionybę – Jėzaus Kristaus  mokslas kitoks – žmonių neišvaryti iš savo namų ne tik su ginklu mojuojant, bet ir net šaudant beginklius kitos religijos žmones – šiuo atveju - musulmonus. Tokia teisingumo gaida norėčiau pakviesti armėnų tautos žmones atvirom akim ir su pagarba vykdyti 10 Dievo Įsakymų. Tai juk Kristus, Dievo sūnus. Skaitykime ir gerbkime vienas kitą, nes visi prieš Dievą esame lygūs. Tepadeda Viešpats paklydusiems armėnų tautos žmonėms ateiti pagaliau į protą ir spręsti klausimą draugiškai, susėdus prie ilgo stalo, ir tik atviros diskusijos padės dviems religijoms, o toks kelias su Viešpačiu širdyje yra didis ir reikalingas.

Atgal