VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 16. Dvi Korėjos atnaujina derybas dėl Kesongo pramonės zonos

Šiaurės ir Pietų Korėjos pareigūnai rengia naujas derybas dėl bendros pramonės zonos, kurioje darbai buvo sustabdyti balandį, informuoja BBC.
Tai jau septintas derybų raundas, ankstesni bandymai buvo nesėkmingi, nes šalys nesusitarė, kas turėtų prisiimti atsakomybę už jos uždarymą, be to, nesusitarta dėl garantijos, užtikrinančios, kad ateityje pramonės zona daugiau nebus uždaryta.
Derybos prasidėjo 10.00 val. vietos laiku (7.00 val. Lietuvos laiku). Pietų Korėjos delegacija, pasak jos atstovų, neketina sutikti su neapibrėžtomis garantijomis ir tvirtina, kad "Šiaurė privalo tesėti savo pažadus".
Seulas reikalauja iš Pchenjano garantijų, kad tokių incidentų, kai šių metų balandį Šiaurės Korėja nusprendė uždaryti pramonės kompleksą, daugiau nepasikartos. Šiaurės Korėja savo kaltės dėl incidento kol kas neprisiima ir nesuteikia tokių garantijų. Ir vis dėlto, kaip informuoja Pietų Korėjos agentūra, Pchenjanas išreiškė norą tęsti derybas. Praėjusią savaitę jis pareiškė, kad Kesongo komplekso atidarymu suinteresuotos abi šalys.
Kesongo pramonės regionas - specialus administracinis rajonas Šiaurės Korėjoje. Regione kartu su Pietų Korėja buvo įkurtas Kesongo pramonės parkas. Kesongo pramonės zona yra laikoma pagrindiniu Pchenjano pajamų šaltiniu.
Balandžio pradžioje Šiaurės Korėja atšaukė iš ten darbininkus, kai šalies santykiai su Pietų Korėja smarkiai pablogėjo po vasario 12 d. įvykdyto branduolinio bandymo. Nuo tada veikla zonoje, kur daugiau nei 120 Pietų Korėjos gamintojų įdarbino apie 53 tūkst. Šiaurės Korėjos gyventojų, buvo visiškai sustabdyta pirmą kartą per visą dešimtmetį, kai vykdomas šis projektas.

Atgal