VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 06. Gerb. Andriui Kupčinskui – Kauno savivaldybės merui

Prašymas dėl Lietuvos valstybės himno atlikimo Kauno miesto mokyklose

Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas Raimundas Kaminskas

Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos pirmininko pavaduotojas Zigmas Tamakauskas

2008 m. kovo 26 d. paragintas dalies moksleivių tėvų, tuometinis savivaldybės Tarybos narys Raimundas Kaminskas kreipėsi į Jus, kaip miesto merą, dėl tvarkos nustatymo, kad Kauno miesto bendrojo lavinimo mokyklose (gimnazijose) būtų giedamas Lietuvos valstybinis himnas - Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“. Šiam pasiūlymui pritarė savivaldybės VI kadencijos Tarybos Kultūros, bendruomenių ir savivaldos plėtojimo komitetas, Lietuvos Sąjūdžio taryba, Lietuvos laisvės kovos sąjūdis ir Lietuvos sąjūdžio Kauno taryba.

Savo himno giedojimo tradicijas mokyklose jau nuo seno turi dauguma Vakarų valstybių. Deja, mūsuose toli gražu to nėra. Daugelis moksleivių net nemoka Lietuvos himno žodžių – per valstybinių švenčių minėjimus ar per mokslo metų pradžios šventę daugelyje miesto mokyklų skamba tik himno įrašai (ir tai ne visų pagarbiai klausomi). Kai kurie moksleiviai net nežino himno žodžių ir jo muzikos autoriaus (tai rodo mūsų surengtų tarpmokyklinių Lietuvos istorijos temų konkursų duomenys). Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas Jonas Kronkaitis pastebėjo, kad Lietuvoje nėra „himno giedojimo kultūros, tuo tarpu JAV viskas prasideda nuo pirmos klasės – iš ryto yra priesaika vėliavai – valstybės simboliui... Taip patriotizmas prasideda nuo mažiausio žmogaus. Jeigu panašią tradiciją įvestume Lietuvos mokyklose, manau, tai įsitvirtintų. Tačiau kol to nepadarysime, nelabai ko gali tikėtis“ .

Į mūsų raginimą kurti Lietuvos himno giedojimo tradicijas iš pradžių kai kurios mokyklos reagavo gana teigiamai: pirmadieniais prieš pamokas tai vienur, tai kitur buvo bandoma giedoti Lietuvos himną. Tačiau nesulaukus miesto valdžios pakankamo dėmesio ir oficialaus pritarimo tuo klausimu - šie bandymai išblėso.

Lietuvos himnas mokyklose turėtų sklisti ne iš įrašų, o iš mokinių gyvų širdžių, prisidedantis prie moksleivių patriotinio ugdymo kelio. Tuo ypač turėtų rūpintis mokyklų vadovai ir mokytojai.

Prašome Gerb. merą duoti nurodymą miesto švietimo vadovybei, kad ši įpareigotų savo pavaldžias mokyklas realiai parengti Lietuvos himno giedojimo tradicijas ir, kad himnas visose bendrojo lavinimo mokyklose (gimnazijose) būtų giedamas su atitinkama pagarba kiekvieną pirmadienį nustatytu laiku.

Atgal