VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

09 02. Gyvojo Rožinio draugija Panevėžio vyskupijoje: X-asis kongresas, istorinė apžvalga, kun. Andriaus Šukio kunigystės dešimtmetis (Pabaiga)

A. Šukio kelias į kunigystę

Andrius Šukys (gim. 1978 m. birželio 4 d.) Panevėžio „Saulėtekio“ vidurinė mokyklą baigė 1996 m. Paskutiniais mokslo metais buvo aktyvus kun. Kosto Balsio (1927 08 03–1954 09 12–2005 07 24) talkininkas Panevėžio vyskupijos Miežiškių ir Velykių parapijose: naujai vedamos vaikų ir jaunimo katechezės, religinės šventės ir atlaidai, stovyklos. Studijuodamas seminarijoje, klierikas A. Šukys vasaros praktikas atlikdavo tose parapijose. Kun. K. Balsys buvo kilniaširdis mokytojas ir patarėjas, nuolat rūpinosi klieriko dvasiniu ir materialiniu gerbūviu. Kun. Andriui Šukiui švenčiant Pirmąsias šv. Mišias, klebonas K. Balsys minėjo kunigystės 50-metį.

A. Šukys abu filosofinius kursus (1996–1997 ir 1998–1999 m.) baigė Kauno Tarpdiecezinėje kunigų seminarijoje. 1997–1998 m. mokėsi Gaming‘o (Austrija) Tarptautiniame Katechetikos ir kalbų institute.1999–2003 m. mokslus tęsė Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje, apsigindamas Laterano universiteto teologijos bakalaurą ir religijos mokslų magistrą.

Diakonas ir vikaras Utenoje

2003–2004 m. diakonas Andrius Šukys tarnystę atliko Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapijoje (tuometinis klebonas Saulius Kalvaitis). Naujai paskirtiems dvasininkams pavestas parapijos atnaujinimo darbas: dirbta su įvairių amžių žmonių grupėmis, jaunimo reikalai patikėti diakonui A. Šukiui.

2004 m. liepos 25 d. įšventintas į kunigus, A. Šukys buvo paskirtas vikaru į Utenos Dievo Apvaizdos parapiją (2004–2007) talkinti klebonui kun. lic. Henrikui Kalpokui, kuris rūpinosi naujai statomos bažnyčios reikalais ir bendruomenės kūrimu.

Įsijungta į įvairialypę pastoraciją: darbas su jaunimu, liturginių laikotarpių ir švenčių ruošimas, tikėjimo liudijimo vakarai, jaunimo šventės Utenos visuomenei ir pan.

Kun. A. Šukys mielai bendradarbiavo su Utenos miesto žiniasklaida: buvo Utenos radijo stoties „IR“ bei regioninių leidinių bendradarbis. Dirbta ir pedagoginėje srityje. Utenos mokykloje – vaikų darželyje „Varpelis“ buvo tikybos mokytojas ir dvasios vadovas; pirmosios „Giesmių giesmelės“ (2004 m.) organizatorius. Lankėsi Utenos mokyklose, stebėjo pamokas, rengė metodinius susitikimus pedagogams ir tikybos mokytojams. Ypač skaitlingos ir populiarios buvo tėvų katechezės – susitikimai.

2005 m. kovo 19 d. konsekravus naująją bažnyčią, kun. A. Šukys šventinę meninę dalį plačiajai visuomenei organizavo Utenos kultūros centre.

Administratorius ir klebonas – Biržų ir Rokiškio rajonų bažnyčiose

2007 metais kun. A. Šukys perkeltas administratoriumi į Nemunėlio Radviliškio Švč. Mergelės Marijos ir Suosto Šv. Kryžiaus Išaukštinimo parapijas (iki 2011). Aptarnautos ir Suosto parapijoje esančios Germaniškio ir Žvejotgalos koplyčios. Bendrauta su Nemunėlio Radviliškio ir Legailių globos namais, Nemunėlio Radviliškio ir Germaniškio pagrindinių mokyklų bendruomenėmis. Rengtos šventės, atlaidai, susitikimai: minėtas Tikybos dėstymo mokykloje atkūrimo dvidešimtmetis, Kunigų metų proga sukviesti visi iki tol Nemunėlio Radviliškio parapijoje dirbę dar gyvi esantys dvasininkai, organizuota jų pagerbimo šventė (2010). Įvairiuose parapijų kaimuose nuolat rengtos Šventojo Rašto studijos ir pan.

Kun. Andrius aukoja šv. Mišias Šv. Kazimiero bažnyčioje Kamajuose

Kun. A. Šukys rašė straipsnius religinėmis temomis į Biržų krašto laikraščius „Šiaurės rytai“ ir „Biržiečių žodis“. 2007, 2008, 2009 metais pelnė Biržų krašto „Metų šviesuolio“ titulą.

2011 m. balandžio 29 d. kun. A. Šukys paskirtas Kamajų šv. Kazimiero parapijos klebonu, Duokiškio šv. Onos ir Salų šv. Kryžiaus parapijų administratoriumi. Kun. A. Šukys organizavo jubiliejines šventes, plėsdamas žinias apie bažnyčias. Taip 2011 m. liepos 31 d. Duokiškyje, minint titulinius Šv. Onos atlaidus, švęstas Šv. Onos bažnyčios 105 metų jubiliejus. Su bažnyčios istorija ir čia dirbusiais dvasininkais supažindino dr. Aldona Vasiliauskienė. Per visus 2013 metus minėtas Kamajų šv. Kazimiero bažnyčios pastatymo jubiliejus (110 metų), taip pat 2013 m. rugsėjo 13 d. Salų šv. Kryžiaus bažnyčios 125-asis jubiliejus. Tokios jubiliejinės šventės ne tik skleidžia žinias apie parapijos istoriją, pagerbia čia dirbusius dvasininkus, bet ir telkia bendruomenę.

Kun. A. Šukio veikloje pabrėžiama katechetinė sielovadinė kryptis. Nuolat rengiama dalomoji medžiaga, įkurta interneto svetainė. Skatinamas religinės spaudos platinimas. Kviečiama įsijungti į veiklą skirtingais liturginiais laikotarpiais bažnyčios tvarkymui ir puošybai, dalyvauti liturgijoje, nuolat būti bažnytinėje bendruomenėje, prisiimant atsakomybę ir iškilusių problemų sprendimą.

Parapijų gyvenvietėse rengiami susitikimų ciklai. Parapijos jaunimas aktyviai dalyvauja projektinėje veiklose. Džiaugiamasi bažnytiniu ansambliu, Gyvojo Rožinio draugijos veikla.

Mokslinė ir meninė veikla

Nuo 2003 metų tuometinis diakonas A. Šukys įsijungė į Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio vardo garsinimą: dalyvaudavo susitikimuose su pedagogais, moksleiviais ir kitų specialybių darbuotojais; rašė straipsnius „Utenyje“: „Arkivyskupo Mečislovo Reinio jubiliejaus belaukiant“ (2004 01 31. Nr. 13. P. 3), „Ruošiantis arkivyskupo Mečislovo Reinio metinėms“ (2003 10 28. Nr. 126. P. 1.), „Užpaliuose paminėtas arkivyskupas Mečislovas Reinys“ (2003 10 16. Nr. 121. P. 3.) ir kt., taip pat ir „Utenos apskrities žiniose“: „Laukiant antrojo knygos Arkivyskupo Mečislovo Reinio gyvenimo ir veiklos datos leidinio“ (2004 05 25. Nr. 59. P. 3), „Naujas leidinys apie arkivyskupą Mečislovą Reinį“ (2004 11 09. Nr. 130. P. 2.) ir kt.

Mgr. kun. A. Šukys aktyviai dalyvavo M. Reiniui skirtuose jubiliejiniuose renginiuose bei mokslinėse konferencijose Utenos krašte. 2003 m. spalio 30 d. Utenos rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr.T-167 sudaryta Arkivyskupo Mečislovo Reinio fondo taryba, į kurios narius pakviestas diakonas A. Šukys. Vėliau buvo pakviestas į nuo 2003 m. rugsėjo 25 d. veikusią Arkivyskupo Mečislovo Reinio atminimo įamžinimo ir pagerbimo komisiją (ji buvo sudaryta Utenos rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr.T-146). 2006 m. balandžio 20–21 d. Šiauliuose ir Vilniuje vykusioje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „Dvasingumo sklaida meninio ugdymo realybėje", kurioje dalyvavo 47 mokslininkai iš Austrijos, Baltarusijos, Latvijos, Lietuvos ir Ukrainos, mgr. kun. A. Šukys VPI (dabar LEU) skaitė pranešimą „Mečislovo Reinio kūrybos dvasingumas: istorinė įamžinimo apžvalga“, kuris išspausdintas Šiaulių universiteto mokslo leidinyje „Jaunųjų mokslininkų darbai“ (2008. 1 (17). P. 43–50). 2013 m. liepos 24 d. Skapiškyje (Kupiškio r.) vykusioje konferencijoje „Kančia Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio gyvenime ir piligrimystė“ mgr. kun. A. Šukys skaitė pranešimą „Katalikiška veikla prikeliant Skapiškio bendruomenę“.

Mgr. kun. A. Šukys nuo 2009 m. įsijungė į Vilniaus Gedimino Technikos universitete prof. Algimanto Nako organizuojamas mokslo istorikų konferencijas „Mokslo ir technikos raida Lietuvoje“. 2009 m. gruodžio 10 d. 13-oje konferencijoje kartu su šio straipsnio autore parengė pranešimą „Švč. Mergelės Marijos bažnyčia Nemunėlio Radviliškyje: istorinė apžvalga“ (pranešimas išspausdintas leidinyje „Mokslo ir technikos raida Lietuvoje“ 2009. P. 300–317). 2011 m. gruodžio 8 d. 15-oje konferencijoje parengtas bendras pranešimas „Suosto bažnyčia: neskelbtas istorinis šaltinis“ („Mokslo ir technikos raida Lietuvoje“. 2011. P. 173–182). O paskutinėje 16-oje konferencijoje – 2012 m. gruodžio 6 d. (prof. A. Nakui pasitraukus, niekas nebesiėmė tokių konferencijų organizuoti) mgr. kun. A. Šukys skaitė pranešimą „Muziejų metams – muziejaus kūrimas Skapiškyje“ („Mokslo ir technikos raida Lietuvoje“ 2012. P. 118–131).

Kun. Remigijus Kavaliauskas (dešinėje) dėkoja kun. Ričardui Doveikai (kairėje) už perskaitytą katechezę

Nuo 2004 m. kun. A. Šukys yra Utenos senosios muzikos ansamblio „Vox animae“ (vadovė Virginija Šeduikienė) narys, dvasios tėvas ir daugelio teminių koncertų bei pasirodymų režisierius. Ansamblis atlieka pasaulietinę ir sakralinę XV-XXI a. muziką: dalyvauja konkursuose, festivaliuose, koncertuose, gieda šv. Mišių metu bei atlaiduose, atlieka įvairias temines programas, per giesmes pristato liturginius laikotarpius. Ansamblis „Vox animae“ nuolat koncertuoja užsienyje. Programas pristatė Norvegijoje, Belgijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Prancūzijoje ir kitose šalyse.

Ateityje kunigo laukia sumanūs projektai ir naujųjų technologijų tekimas šiuolaikinės parapijos vadybos perspektyvoje.

Kun. Andrius Šukys įvairiais metodais kurdamas katalikišką bendruomenę, kurioje skleidžiama Dievo ir artimo meilė, ieško katalikiško tapatumo, teikdamas žmonėms džiaugsmą.

Motina Teresė rašė:

Pirmųjų krikščionių slaptažodis buvo džiaugsmas. Tad visi su džiaugsmu tarnaukime Viešpačiui. Džiaugsmas yra meilė, jis yra malda ir stiprybė. Dievas myli linksmą davėją.

Duodami džiugiai, visada duosite daugiau, linksma širdis yra meile degančios širdies vaisius.

Meilės darbai visuomet yra džiaugsmo darbai. Nebūtina ieškoti laimės: jei mylėsime kitus, ją gausime. Tai – Dievo dovana. ( „Meditacijos iš paprastojo kelio“).

Atgal